Premierul Victor Ponta, ministru interimar al Justiției, a declarat că atât Traian Băsescu, cât și Crin Antonescu au impresia că ministrul Justiției are puteri mai mari decât în realitate și a explicat că el nu este șeful procurorilor, dar că își va exprima opinia în cadrul ședinței CSM.
„Și domnul Băsescu și am văzut că și domnul Antonescu au impresia despre ministrul Justiției că are puteri mai mari decât are. Eu nu sunt șeful procurorilor, nu am dreptul nici măcar să convoc CSM, dar am dreptul să îmi spun o părere și o voi spune, dacă va fi cazul, în cadrul CSM, pentru explicații din partea doamnei Kovesi, eventual pentru acțiuni ale Inspecției Judiciare, pentru a se vedea cum ajung în presă convorbiri private și înregistrate din dosare, cum este înregistrat un membru al CSAT-pentru că domnul Rus, la momentul la care era înregistrat, era membru al CSAT-și alte eventuale încălcări ale legii. Asta voi face în mod sigur”, a spus Ponta la Realitatea TV.
Președintele interimar, Crin Antonescu, a declarat, miercuri, că nu este de acord cu afirmația premierului Victor Ponta, care îi ceruse lui Traian Băsescu să nu mai terorizeze cetățenii, el precizând că dacă cineva terorizează vreun cetățean, atunci ministrul Justiției trebuie să ia măsuri.
Președintele interimar a arătat că nu este de acord cu declarația premierului Victor Ponta în care premierul îi cere „cetățeanului” Traian Băsescu să nu mai terorizeze cetățenii României.
Antonescu a apreciat, în calitate de ministru interimar al Justiției, este primul îndrituit și obligat să ia măsuri pentru a stopa aceste acțiuni, și nu Traian Băsescu.
„Am văzut o declarație a domnului prim-ministru cu care, cu toată părerea de rău, nu pot fi de acord, în care domnia sa îi cere cetățeanului Traian Băsescu să nu mai terorizeze cetățenii României. Sper că-i doar o vorbă de polemică politică și nu o vorbă de ministru al Justiției, pentru că, dacă cineva terorizează vreun cetățen al României, trebuie de îndată luate măsurile pentru ca el să fie împiedicat să o facă, iar dacă nu, și unii cetățeni ai României au probleme, atunci autoritățile statului – ministrul Justiției, de exemplu – și nu domnul Traian Bsăescu sunt cei îndrituiți și obligați să ia măsuri”, a spus Antonescu.
Premierul Victor Ponta a declarat, miercuri, că anchetarea celor ce au votat la referendum este o „persecuție politică”, că îi transmite procurorului general că nu se poate prevala de autoritatea ministrului Justiției pentru această acțiune și îi cere lui Traian Băsescu să oprească această acțiune.
Premierul Victor Ponta a declarat corespondentului MEDIAFAX că o coabitare cu Traian Băsescu în cazul în care în urma deciziei Curții Constituționale acesta va reveni în funcția de președinte va putea exista mai ales însă în condițiile în care președintele suspendat, de data aceasta, după a doua suspendare, ar înțelege că trebuie să respecte Constituția României și atribuțiile lui constituționale.
„Eu am fost dispus și începând cu 7 mai, atunci când am primit votul Parlamentului, să încerc să găsesc o colaborare instituțională cu Traian Băsescu. Din păcate, lucrul acesta nu a fost posibil și nu din vina mea. Ca o dezvăluire: a doua zi după alegerile locale, pe 11 iunie, am primit un telefon de la președintele Băsescu atunci, care mi-a spus pe un ton foarte agresiv că a tăcut destul și că va ieși la luptă împotriva mea și a Guvernului și a USL-ului. Practic, de atunci, domnul Băsescu mi-a dovedit că nu a acceptat și nu va accepta probabil niciodată ideea de a avea un guvern care să nu-i fie obedient, așa cum au fost guvernele Boc și Ungureanu și m-am pregătit și eu și ne-am pregătit cu toții de războiul care era inevitabil”, a spus Ponta.