Ponta și Dragnea nu mai vor să finanțeze firme de pază în școli. „Recunosc că primul meu impuls e de a mă baza pe poliție și pe jandarmerie”
Guvernul va analiza oportunitatea eliminării finanțării de la buget a firmelor private de pază în școli, resursele bugetare urmând a fi folosite pentru a angaja suplimentar jandarmi și polițiști pentru paza școlilor, au spus, vineri, premierul Victor Ponta și ministrul Administrației, Liviu Dragnea.
„Împreună cu ministerul Educației aș vrea ca, în perioada imediat următoare, să facem o analiză simplă, să vedem câte școli au contracte de pază cu fime private de pază și care sunt sumele care se plătesc din bugetul public, din bugetul consolidat pentru aceste firme de pază și dacă nu cumva ar fi mai bine, ar fi eficient să facem cu Jandarmeria sau cu Poliția sau cu Poliția Locală și dacă nu cumva de sumele alea poate suplimentăm personalul la Jandarmerie sau la Poliție”, a declarat ministrul Administrației Publice, Liviu Dragnea, în videoconferința cu autoritățile locale, convocată de premier pe tema noului an școlar.
Prefectul județului Iași a atras însă atenția că, în general, firmele private de pază sunt finanțate din banii părinților, la cele mai mici prețuri oferite de acestea, și nu se pot face economii la buget în acest fel.
Intervenția l-a făcut pe ministrul Liviu Dragnea să remarce faptul că prefectul de Iași are „o grijă” pentru firmele private.
Reprezentanții Jandarmeriei, prezenți la videoconferință, i-au amintit premierului Victor Ponta că o firmă privată se ocupa de paza Universității Iași atunci când un bărbat cu afecțiuni psihice a intrat în instituție cu o grenadă.
„Vreau să găsim soluții ca siguranța să fie reală, nu doar să facem niște contracte ca să câștige niște firme. Recunosc și am tot respectul pentru toată activitatea firmelor private, dar recunosc că primul meu impuls e de a mă baza pe poliție și pe jandarmerie. Sunt necesare și sunt bune și firmele private, dar când e greu, tot la poliție și la jandarmerie mergem”, a spus Ponta.
Potrivit datelor prezentate de ministrul Internelor, Radu Stroe, în anul școlar 2012-2013 actele de violență în unitățile de învățământ au scăzut nesemnificativ, cu 1,4 la sută. Paza umană a fost asigurată în școli doar în proporție de 20-21 la sută din necesar, în timp ce aproximativ șapte la sută dintre școli nu erau împrejmuite.