Prima pagină » Știri politice » Ponta spune că nu a fost informat de un dosar DNA și nu a semnat ca avocat nimic cu Turceni-Rovinari

Ponta spune că nu a fost informat de un dosar DNA și nu a semnat ca avocat nimic cu Turceni-Rovinari

Premierul Victor Ponta a declarat că nu a fost informat că ar avea vreun dosar la DNA, dar că nu s-ar mira dacă s-ar întâmpla așa deoarece nu ar fi "om politic" dacă nu ar avea un dosar, precizând însă că nu a semnat niciodată niciun contract, ca avocat, cu Turceni și Rovinari.

Premierul Victor Ponta a declarat că nu a fost informat că ar avea vreun dosar la DNA, dar că nu s-ar mira dacă s-ar întâmpla așa deoarece nu ar fi „om politic” dacă nu ar avea un dosar, precizând însă că nu a semnat niciodată niciun contract, ca avocat, cu Turceni și Rovinari.

El a amintit totodată că ministrul delegat pentru Proiecte de Infrastructură, Dan Șova, a dat-o deja în judecată pe această temă pe Monica Macovei și a câștigat.

Astfel, întrebat, joi, de jurnaliști, într-o conferință de presă, cum comentează faptul că, potrivit Serviciului Teritorial Craiova al DNA, ar fi cercetat într-un dosar deschis în 2011, Ponta a răspuns: „Păi, e normal. Ce om nu e cercetat? Dar eu mă duc mâine. Dacă mă cheamă, mă duc”.

Premierul a precizat însă că nu a fost informat și că află de la presă despre această problemă, dar a repetat că nu s-ar mira dacă ar fi așa, adăugând: „Cum aș putea să n-am și eu un dosar la DNA? Până la urmă, ar fi anormal”.

După ce jurnaliștii i-au spus că ar fi vorba de niște contracte semnate de firma sa de avocatură cu un proiect energetic Turceni, Ponta a răspuns: „Asta e o tâmpenie. Aici, domnul Șova e doctor în problema asta, în sensul în care a și dat-o în judecată pe Macovei și a și câștigat. Eu n-am semnat în viața mea nici un contract, ca avocat, cu Turceni și cu Rovinari. Deci, repet, cred că e vorba de domnul Șova, care a dat-o în judecată pe Macovei și a și câștigat. Dacă e vorba de asta, e o tâmpenie. Dacă e vorba de altceva cu plăcere, un dosar nu strică niciodată. Nici n-aș fi om politic, dacă n-aș avea un dosar”.

După care s-a adresat ministrului Șova, prezent alături de el la conferința de presă, spunându-i să nu se lase „prins” cu Turceni și Rovinari, ci să se refere la autostrada Comarnic-Brașov, deoarece „aia-i veche”.

Numele lui Victor Ponta apare în două dosare ale procurorilor anticorupție aflate în faza actelor premergătoare, care au drept obiect activitatea unor persoane cu funcții de conducere de la complexurile Rovinari și Turceni, DNA precizând că nu există cauze în care premierul să fie urmărit penal.

Raportul Inspecției Judiciare (IJ), realizat în urma declarațiilor făcute de premier după condamnarea lui Adrian Năstase în dosarul Zambaccian, a fost însușit, joi, de Consiliul Superior al Magistraturii.

În condițiile în care Ponta s-a referit, în declarațiile sale, și la celeritatea unor dosare, sugerând că aceasta ar depinde de apartenența politică a celor vizați, IJ a inclus în raport și informații privind stadiul cauzelor în care apar numele unor politicieni, inclusiv cel al premierului.

Astfel, potrivit raportului IJ, numele lui Victor Ponta apare într-un dosar referitor la efectuarea de cheltuieli de către persoane cu funcții de conducere din cadrul Complexului Energetic Rovinari, în perioada 2006 -2011, cu consecința prejudicierii patrimoniului societății.

„Dosarul a fost înregistrat inițial la Biroul Teritorial Târgu Jiu la 22.07.2011, fiind preluat de Structura Centrală la 04.04.2012”, s-a precizat, în raport.

Cel de-al doilea dosar aflat în faza actelor premergătoare în care apare numele lui Ponta se referă la fapte comise de persoane cu funcții de conducere din cadrul SC Complexul Energetic Turceni, în perioada 2007-2011.

„Sesizarea este din oficiu și aparține Serviciului Teritorial Craiova din 12.10.2011, dosarul fiind preluat la 04.04.2012 de Structura Centrală”, a menționat IJ.

Oficiali din DNA au declarat, pentru MEDIAFAX, că pot confirma că nu există dosare în care a fost începută urmărirea penală pe numele lui Victor Ponta, precizând că nu se pot furniza informații cu privire la cauzele aflate în faza actelor premergătoare.

Afirmațiile lui Ponta care, potrivit raportului, „ar putea pune în discuție afectarea independenței sistemului judiciar” au fost făcute în emisiunea „Ora de vârf” difuzată de România TV în 6 ianuarie, la puțin timp după condamnarea lui Năstase.

„Avem 500 de zile, de când am făcut plângeri penale documentate referitoare la Blejnar, la Duță, la Videanu și nu s-a mișcat nimic în 500 de zile, nimic. Nici nu a zis parchetul. Trebuia să ne zică DNA-ul: ‘Domnule ați greșit. Nu aveți dreptate’. La Hidroelectrica, am uitat, unde a fost gaura un miliard de euro, la Poșta Română, unde – vorba aia – sute de milioane, 500 de zile nu a mișcat nimeni o hârtie dintr-un dosar la DNA. Dacă sunt multe acelea, nu știu, sunt puține, că dacă mergem în ritmul ăsta probabil că DNA-ul se va ocupa de cei care au furat până în 2012 se va ocupa în următorii 200 de ani, că deocamdată nu au făcut absolut nimic. (…) Dar ăia sunt de la PDL, sunt ai lui Băsescu. Dacă nu sunt ai lui Băsescu, se face și în trei zile”, a spus Ponta, declarația fiind citată în raportul IJ.

O altă declarație făcută atunci de premier a făcut referire chiar la dosarele „cu Turceni și Rovinari”. „Macovei (Monica Macovei, fost ministru al Justiției – n.r.) a încercat și cu Morar (Daniel Morar, fost șef al DNA – n.r.) să-mi facă dosare penale cu Turceni și Rovinari – țineți minte – unde, apropo, chiar n-am călcat niciodată ca avocat”, a spus Ponta, citat, de asemenea, în raportul IJ.

În noiembrie 2013, eurodeputatul PDL Monica Macovei a anunțat că se ve adresa CEDO, după ce ICCJ i-a respins recursul la decizia CAB într-un proces pe care i l-a intentat ministrul Dan Șova.

Macovei a menționat, într-un comunicat remis MEDIAFAX, că Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ), Secția Civilă, a respins recursul pe care l-a formulat în procesul pe care i l-a intentat Dan Șova, după ce ea a făcut, în septembrie 2009, despre contractele ministrului cu statul, pe bani publici, a căror valoare ar fi crescut după ce Victor Ponta i-a devenit partener la casa de avocatură, semnând o Convenție de conlucrare la data de 30 august 2007.

„Este vorba, mai exact, de contracte pe care casa de avocatură a lui Șova le-a avut cu complexurile energetice Turceni și Rovinari, în timpul mandatului de parlamentar de Gorj al lui Victor Ponta”, a precizat Macovei, adăugând că presa a demonstrat cu documente legătura directă dintre contractele făcute de Șova cu complexurile Turceni și Rovinari, precum și mărirea valorii acestora după ce Victor Ponta i-a devenit partener.

Citește și