Ponta spune că Victor Alistar va fi numit cel mai probabil secretar de stat

Publicat: 08 06. 2012, 23:09
Actualizat: 24 07. 2012, 07:18

Premierul Victor Ponta a declarat că Victor Alistar, propus și retras ulterior din postul de ministru delegat pentru strategii guvernamentale, va fi numit cel mai probabil secretar de stat și va coordona un departament destinat acestor strategii.

„Probabil va fi numit secretar de stat, am nevoie de el”, a spus Ponta, la Antena 3.

Victor Alistar fusese propus ministru delegat pentru strategii guvernamentale, însă premierul Victor Ponta a anunțat ulterior că acesta nu va face parte din miniștrii pe care îi va propune în Parlament și nici nu face altă nominalizare.

Nominalizarea lui Alistar a fost criticată de PDL, iar ANI arăta că acesta are interdicție de a ocupa funcții publice timp de trei ani, până în 7 august 2012, ca urmare a actului de constatare a incompatibilității sale, rămas definitiv în august 2009.

Agenția Națională de Integritate (ANI) informa că Victor Alistar s-a aflat, în perioada 12 octombrie 2001 – 1 martie 2009, în stare de incompatibilitate, fiind atât angajat al Agenției Naționale a Funcționarilor Publici, cât și director executiv al Asociației Române pentru Transparență și avocat definitiv. Actul ANI nu a fost constestat, astfel că a rămas irevocabil.

Astfel, lui Victor Alistar i s-a aplicat sancțiunea de decădere din dreptul de a mai exercita o funcție sau o demnitate publică, cu excepția celor electorale, pe o perioadă de trei ani, de la data rămânerii definitive a actului de constatare, respectiv până la data de 7 august 2012.

Ca urmare a rămânerii definitive a stării de incompatibilitate a lui Alistar, Agenția Națională a Funcționarilor Publici a cerut Curții de Apel București, în octombrie 2009, anularea actelor administrative emise de către președintele ANFP în vederea aprobării cererilor de suspendare, respectiv de prelungire a suspendării raportului de serviciu în cazul lui Victor Alistar, precum și pentru anularea mențiunilor din cartea de muncă a acestuia, pentru perioada 2004-2009.

Acțiunea ANFP a fost respinsă întrucât a fost introdusă târziu. Curtea de Apel București a luat act de renunțarea reclamantei ANFP la judecarea capătului de cerere având ca obiect anularea mențiunilor efectuate în carnetul de muncă al pârâtului Alistar Teodor Victor în perioada 2004-2009.

După ce Curtea de Apel București a decis respingerea acțiunii ANFP pentru că a fost depusă târziu la instanță, Alistar a anunțat că a făcut recurs, întrucât avea termen cinci zile. Ulterior, CAB și-a motivat decizia, pe care Alistar o consideră favorabilă, întrucât judecătorii susțin că „actul nu are caracterul unui act administrativ definitiv, ci că reprezintă un act aflat încă în procedura de control nefinalizată de ANI, care nu poate produce efecte juridice, și că nu poate fi atacat în fața instanței de contencios administrativ până când cercetarea ANI nu se finalizează pe baza măsurilor dispuse la paginile 19 și 20 din actul de constatare”.

Totuși, CAB a menținut legalitatea actului.

Chiar în motivarea recursului înaintat la ICCJ Alistar spune că deși CAB a criticat actului ANI, instanța nu l-a înlăturat.

Vineri, Alistar și-a retras recursul.