Rezervat până acum în a-și asuma nu doar explorarea resurselor, ci și exploatarea gazelor de șist acolo unde se vor găsi, premierul Victor Ponta se declară în acest moment un susținător al ambelor idei.
Întrebat dacă susține explorarea urmată de exploatarea gazelor de șist, Ponta a răspuns fără echivoc: „Da. Acum nu mai am dubii”.
Ceea ce l-a convins, susține premierul, ar fi rezultatele americanilor și studiile prezentate în Consiliul European de luna trecută la care a fost mandatat de președintele Traian Băsescu să reprezinte România tocmai pentru a susține această cauză. „Toate studiile care au fost prezentate și în Consiliul European care arată că SUA și-au redus prețul la energie cu 25%”, s-a justificat Ponta care în 2012 a instituit un moratoriu în privința gazelor de șist,iar anul acesta s-a declarat un susținător al părții de explorare, adăugând că exploatarea o va decide „un Guvern mai înțelept”, urmând să se facă peste aproximativ cinci ani.
Un alt argument invocat de premier este actuala dependență de gazul rusesc. „Nu sunt anti-rus, anti-Gazprom, dar e bine să fim independenți”, a spus Ponta la B1.
Exploatarea gazelor de șist este contestată în Europa, mai cu seamă în Franța și Bulgaria, unde ecologiștii acuză că metoda fracturării hidraulice, necesare în acest demers, ar duce la contaminarea pânzei freatice, din care provine apa potabilă, dar și la cutremure.
Pe de altă parte, Ponta a anunțat că a luat o decizie și în privința proiectului Roșia Montană. „Am reușit să iau o deczie: se finalizează studiile de mediu, în al doilea rând se finalizează negocierea cu investitorul – s-au negociat redevențele – , facem un proiect de lege pe care Parlamentul îl dezbate. Dacă îl aprobă bine, dacă îl respinge – bine”, a spus el, adăugând că, din postura de deputat, va vota împotrivă.