Ponta: Trebuie să mă văd cu Băsescu pentru că România trebuie să aibă o poziție coordonată atunci când merge la Bruxelles

Publicat: 14 06. 2012, 14:45
Actualizat: 14 06. 2012, 14:45

Premierul Victor Ponta a declarat, joi, că trebuie să se vadă cu președintele Traian Băsescu pentru că România trebuie să aibă o poziție coordonată între toate instituțiile sale atunci când stabilește poziția cu care se prezintă la Consiliul European de la Bruxelles.

„Trebuie să mă văd cu președintele pentru că România trebuie să aibă o poziție coordonată între toate instituțiile sale atunci când merge la Bruxelles. Acolo nu e vorba de o chestie de orgoliu sau de cine e mai puternic într-un anumit moment. Este vorba despre poziția României și poziția României este puternică și ascultată dacă este o poziție coordonată între toate instituțiile statului – Guvern, Președinte, Parlament”, a spus Ponta.

El a subliniat că își dorește ca România să fie de acum încolo reprezentată cu acest mandat interinstituțional.

„Trebuie să ne coordonăm pozițiile și reprezentantul României, când iese dincolo de granițe, să aibă în spate acordul tuturor”, a spus Ponta.

El a precizat că va comunica presei rezultatul întrevederii sale cu președintele Băsescu după ce aceasta va avea loc.

„Nu pot să mă duc la președinte după ce-i transmit la televizor ce vreau să-i spun. O să vă spunem după întâlnire. Să ne întâlnim și după aceea vă va comunica și președintele, vă comunic și eu”, a spus Ponta.

Premierul Victor Ponta a declarat, tot joi, înaintea Comitetului Executiv Național al PSD, că atât el, cât și președintele Băsescu au primit invitații la Consiliul European, el precizând că se va întâlni cu șeful statului în cursul zilei, întâlnirea fiind fixată în funcție de programul celor doi.

Ponta a spus că va pune la dispoziția presei invitația de la Consiliul European pe care a primit-o de la Van Rompuy.

„Amândoi suntem invitați, și șeful statului, și primul-ministru, primesc programul, primesc absolut tot, după care cei doi sau, mă rog, fiecare țară stabilește cine este reprezentantul”, a spus Ponta.

Întrebat dacă a stabilit o oră pentru întâlnirea cu președintele, Ponta a răspuns: „În funcție de program”.

Premierul Victor Ponta a precizat miercuri seară că se va întâlni, joi, cu președintele Traian Băsescu, dar a apreciat că el va fi cel care va reprezenta România la reuniunea Consiliului European.

„Mă voi vedea cu președintele pentru a ne armoniza pozițiile. Nimeni nu contestă dreptul președintelui la partea de reprezentare, dar la Consiliul European merg doar prim-miniștrii. Soluția finală va fi în 2013, odată cu modificarea Constituției”, a spus Ponta, la mai multe posturi de televiziune.

El a amintit că a primit deja invitația de a participa la reuniunea Consiliului din partea președintelui UE și că nu poate renunța.

„Nu am cum să renunț, ar însemna să încalc eu decizia Parlamentului. Sunt convins că nu se va ajunge la suspendare, cel puțin nu din acest motiv, pentru că eu voi participa la Consiliu și discuția se va încheia”, a afirmat șeful Guvernului.

Președintele Traian Băsescu a declarat, miercuri seară, că a discutat cu premierul Victor Ponta, menționând că se va întâlni joi cu acesta și că nu dorește să anticipeze rezultatul acestei discuții.

Întrebat cum va proceda în 28 iunie, dacă premierul va continua în a dori să reprezinte România la Consiliul European, Traian Băsescu a răspuns că poate asigura de un singur lucru, anume că nu se va pune „în situații ridicole”.

El a adăugat că, în același timp, nimeni să nu-i ceară să abdice de la atribuțiile constituționale.

Președintele a mai declarat, răspunzând unei întrebări, că delegarea atribuțiilor poate fi o soluție, în legătură cu subiectul reprezentării la Consiliul European, el precizând însă că nicio altă soluție nu îi poate fi impusă.

Întrebat despre posibilitatea delegării atribuțiilor de reprezentare, Băsescu a spus că aceasta poate fi o soluție, dar nicio altă soluție nu îi poate fi impusă.

El a spus însă că tot în Constituție sunt stabilite cazurile în care se pot delega atribuțiile: boală, demisie.