Ponta trimite FMI la Băsescu: „Sunt convins că îi va convinge că are dânsul dreptate și nu ei”
Ca răspuns la sugestia făcută public de FMI pentru adoptarea unor măsuri care să compenseze veniturile pierdute în urma amânării cu trei luni a majorării accizei la carburanți, premierul Victor Ponta a susținut că, în primul semestru al anului 2014, nu va fi majorată nicio taxă, eventuala rectificare negativă, mai exact tăierea unor sume din bugetele ministerelor urmând să aibă loc în iulie, după analizarea încasărilor din primul trimestru.
Tot după 1 iulie ar urma să se analizeze și posibilitatea reducerii la 9% a TVA și la alte alimente de bază, termenul fiind avansat inițial de USL și pentru reducerea CAS la angajator.
„O să facem calculele după primele trei luni și o să vedem dacă vorbim despre venituri suplimentare. Dacă nu există, prima rectificare e în luna iulie. Nu se poate introduce și nici rectifica nimic în primul semestru. (…) Deocamdată nu e nicăieri (gaura, n.red. ). Vom ști după primele trei luni”, a spus Ponta după ultima ședință de Guvern din acest an.
Întrebat explicit dacă ia în calcul introducerea unor taxe sau impozite noi, premierul a evitat un răspuns clar. „Care taxe? La ce taxe vă referiți? Nu putem vorbi în general. Facem discuții teoretice?”, a replicat el.
Până la primele date privind încasările, Ponta a arătat spre Palatul Cotroceni ca sursă a minusului de 500 de milioane de lei pe care îi prevăzuse ca rezultați din acciza suplimentară în primul trimestru. „A fost un blocaj politic, cei de la FMI și de la CE au salutat faptul că blocajul a fost rezolvat. Pe cifre, mie mi-a rezultat că se creează (un gol în buget, n.red.) Dar președintele, care are întotdeauna dreptate, a spus altceva. Sunt convins că îi va convinge pe cei de la FMI că are dânsul dreptate și nu ei”, i-a trimis Victor Ponta pe reprezentanții FMI la Cotroceni pentru soluții bugetare.
Atenționarea legată de depășirea țintei de deficit negociate în lipsa unor măsuri financiare compensatorii a venit astăzi dinspre FMI. „Pentru a asigura atingerea țintei de deficit bugetar de 2,2% din PIB, va fi necesară adoptarea unor măsuri care să compenseze veniturile pierdute în urma amânării cu trei luni a majorării accizei la carburanți. Autoritățile au cerut discutarea unor astfel de măsuri în luna ianuarie cu echipa FMI, fiind vizată combinarea primelor două evaluări ale programului economic susținut prin acordul stand-by. O misiune FMI a planificat o vizită la București în luna ianuarie”, se arată într-o declarație de presă transmisă luni de reprezentantul rezident al FMI în România și Bulgaria, Guillermo Tolosa.