Sindicatele din industrie protestează miercuri la Curtea Constituțională și joi în Piața Victoriei, pentru a cere soluționarea urgență a ordonanței de urgență privind producerea energiei din surse regenerabile, oprirea suprataxării energiei electrice și a liberalizării rapide a prețului la gaze naturale.
„Au dreptate, îi susțin în totalitate. Ei protestează împotriva faptului că, deși legea a fost votată de două ori de Parlament, președintele Băsescu refuză să promulge legea prin care se reduce numărul de certificate verzi și, în felul ăsta, nu crește prețul la energie. Eu cred că aici președintele realmente subminează economia națională. De două ori a votat Parlamentul, a retrimis legea, s-a revotat, probabil că are niște interese legate de producătorii de energie regenerabilă și sunt în totalitate de partea protestatarilor. Poate președintele Băsescu înțelege că ne subminează economia pentru niște interese private cel puțin nelegitime”, a spus Ponta.
Șeful Executivului a precizat că nu are nicio explicație referitoare la refuzul președintelui de a promulga o lege care a fost votată de două ori în Parlament. În opinia sa, singurul care ar trebui să răspundă ce „interese” are pentru a menține această situație este președintele. El a subliniat faptul că cei care pierd în acest timp sunt consumatorii casnici și privați, precum și persoanele disponibilizate.
„Fiecare zi care trece înseamnă creșterea prețului și înseamnă pierderea locurilor de muncă. A fost votată o dată, a respins-o, a trimis-o la Parlament. A fost votată a doua oară, a contestat-o la Curte (Curtea Constituțională-n.r.), de fiecare dată a invocat un motiv absolut neadevărat, că nu a fost consultată Comisia Europeană. Ministerul Energiei i-a pus la dispoziție notificarea prealabilă. Cred că e vorba aici de faptul că președintele, între industria românească și interesele unor producători de energie regenerabilă, dânsul susține, ilegitim din punctul meu de vedere, interesele producătorilor de energie regenerabilă. Însă asta ne afectează pe toți, și industria românească, și consumatorul trebuie să plătească mai mult la energie”, a afirmat premierul.
Șeful Guvernului, deși este de acord cu revendicările, a spus că sindicatele nu ar trebui să protesteze la sediul Executivului, ci la Palatul Cotroceni, iar dacă sindicaliștii vor, îi va însoți.
„Îi susțin în totalitate, doar că dacă vin la Palatul Victoria, vin degeaba, că noi am adoptat proiectul de lege de mult. Trebuie să meargă la Cotroceni, că de acolo nu vrea președintele, refuză să promulge legea, și poate-o promulgă. Merg cu ei, dacă vor”, a mai spus Ponta.
În 26 februarie, președintele Traian Băsescu a sesizat Curtea Constituțională în cazul OUG 57/2013 privind producerea energiei din surse regenerabile.
Băsescu a arătat în sesizarea de neconstituționalitate trimisă Curții Constituționale că, în opinia Comisiei Europene, procedura de notificare și pre-notificare, impusă de Articolul 108 alineatul (3) din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene, nu a fost respectată, fapt ce poate atrage declanșarea unei proceduri de infringement împotriva României.
Președintele a precizat că OUG 57/2013, aprobată prin legea transmisă spre promulgare, modifică schema de ajutor de stat SA 33134 2011/N-RO.
„Guvernul României a emis această Ordonanță de Urgență în data de 4 iunie 2013, ea fiind publicată în Monitorul Oficial al României, Partea 335 din data de 7 iunie 2013, cu intrare în vigoare la data de 1 iulie 2013. Drept urmare, în data de 24 iunie 2013 Comisia Europeană a transmis o scrisoare către Reprezentanța Permanentă a Comisiei Europene, prin care precizează faptul că nu a fost transmisă nicio prenotificare, în sensul alineatului (3) al Articolului 108 din Tratat, privind modificarea schemei de ajutor de stat”, a arătat președintele în sesizare.
Departamentul pentru Energie arăta, după sesizarea CC, că a respectat toate procedurile în relația cu Comisia Europeană la modificarea legislației privind producția de energie regenerabilă, precizând că președintele Traian Băsescu nu a luat în calcul „date esențiale ale procesului de comunicare cu CE”.