Ponta „unește” din nou: E legitimă supărarea celor din diaspora. Nu sunt de acord că sunt mai buni decât cei din țară
Prezent, marți, la Giurgiu, liderul PSD, Victor Ponta, a declarat că a înțeles și a considerat că este legitimă supărarea românilor din diaspora care nu au putut vota în primul tur al alegerilor, dar că nu este de acord cu ideea că românii plecați din țară sunt „mai buni” decât cei rămași în România.
El a precizat că nu e de acord nici cu ideea că electoratul său nu este la fel de bun ca alegătorii Monicăi Macovei.
„Am înțeles și am considerat legitimă supărarea acelor români din diaspora care n-au putut să voteze. Am fost, am lucrat în străinătate, am studiat în străinătate, îmi iubesc țara și mă gândesc că întotdeauna cel mai bine e acasă, dar cred că orice român din țară sau din afara țării dacă vrea să voteze va vota și pe 16 noiembrie va vota. Cu ce nu sunt de acord, că cei din afara țării sunt mai buni decât cei din țară. Nu. Cred că sunt buni și cei din afară și cei din țară. Că cei care au votat cu mine sunt răi, proști, sunt cumpărați, în schimb cei care au votat cu Monica Macovei sunt deștepți, buni și principiali. Nu. Toți românii care muncesc sau care au muncit pentru această țară, toți românii care respectă legea, toți românii care cred în Dumnezeu și care-și iubesc familia sunt români buni, toți, indiferent de persoana cu care votează la alegerile prezidențiale sau locale sau parlamentare”, a spus Victor Ponta.
Ulterior, Ponta le-a declarat jurnaliștilor că nu vor exista probleme în ceea ce privește asigurarea resurselor financiare și logistice astfel încât la al doilea tur al alegerilor prezidențiale toți românii să poată vota fără probleme.
„Tot ceea ce a decis Biroul Electoral Central ieri (luni – n.r.) se va implementa de către Ministerul de Externe și Biroul Electoral pentru Diaspora iar noi punem la dispoziție toate resursele financiare și logistice necesare. (…) Tot ceea ce are nevoie Ministerul de Externe, nu va exista niciun fel de problemă din punct de vedere financiar pentru ceea ce e de făcut în așa fel încât pe 16 să voteze toți cetățenii României care doresc să participe la vot”, a mai spus Victor Ponta.
Duminică seară, la închiderea urnelor, sute de români care voiau să își exercite dreptul de vot la Paris, Londra, Munchen și Viena nu au mai putut face acest lucru întrucât secțiile de votare s-au închis. Nemulțumiți că au stat ore în șir la coadă și că procesul electoral s-a desfășurat cu greutate, oamenii au protestat vehement, iar la Paris au intrat cu forța în sediul Ambasadei în speranța că vor fi lăsați să voteze dacă sunt în incinta instituției.
Pe lângă numărul mic de secții de vot, necorelat la numărul românilor din unele țări europene, alegătorii au reclamat faptul că procesul de vot a fost îngreunat de ștampilele prea puține. În cele mai multe secții cu probleme au fost doar trei-patru ștampile de vot. Un alt factor care a dus la o durată mai mare a procedurilor de vot a fost completarea declarației pe proprie răspundere.