Președintele Traian Băsescu a bătut recordul de ipocrizie prin declarațiile referitoare la efectul ordonanței privind insolvența asupra presei, după ce în campania din 2009 lupta împotriva „mogulilor”, a declarat premierul Victor Ponta.
„Cu asta chiar și-a bătut Băsescu recordurile de ipocrizie, crocodilul care plânge. Eu știu că Băsescu a luptat în campania din 2009 împotriva mogulilor”, a spus Ponta la Antena 3.
El a arătat că, în ultimii trei ani, diverse companii au intrat în insolvență pentru creanțe totalizând 2,5 miliarde euro, din care statul a recuperat foarte puțin, și a reluat ideea că pentru fiecare angajat trebuie achitate contribuțiile la sănătate, șomaj și pensie.
Președintele Traian Băsescu a declarat, luni seară, la Cotroceni, că Ordonanța de Urgență 91/2013 privind procedurile de prevenire a insolvenței cuprinde un articol care este discriminatoriu pentru că reglementează strict pentru audiovizual.
El a adăugat că faptul că televiziunilor și radiourilor li se aplică un regim discriminatoriu îl îndreptățește să spună că, „spre deosebire de Adrian Năstase, care plătea presa, Victor Ponta este la fel de hotărât să pună sub control audio-vizualul, dar o face mult mai cinic și mult mai brutal”.
Potrivit președintelui, acest atac al Guvernului la adresa audiovizualului este „un pas uriaș în afara liniilor democratice”, o „acțiune legislativă nedemocratică și care va aduce mari deservicii României”.
Licența audiovizuală a televiziunilor și radiourilor aflate în insolvență va fi suspendată de către CNA până la data confirmării planului de reorganizare pentru societățile care dețin aceste licențe, potrivit Ordonanței de Urgență privind insolvența, publicată vineri în Monitorul Oficial.
Ordonanța de Urgență privind procedurile de prevenire a insolvenței și de insolvență prevede la articolul 81 că: „În cazul în care activitatea debitorului se află sub incidența prevederilor Legii audiovizualului, ca urmare a deschiderii procedurii și până la data confirmării planului de reorganizare se suspendă licența audiovizuală cu începere de la data primirii comunicării de către Consiliul Național al Audiovizualului”.
De asemenea, Ordonanța prevede că „în planul de reorganizare vor fi prevăzute condițiile de exercitare a dreptului de a difuza, într-o zonă determinată, un anume serviciu de programe, condiții ce vor fi supuse aprobării prealabile a Consiliului Național al Audiovizualului”.
Adoptarea acestei Ordonanțe este justificată de Guvern având în vedere actualul context economic, care impune luarea unor măsuri rapide pentru crearea premiselor legislative și administrative care să conducă la creșterea eficienței operatorilor economici, la creșterea siguranței circuitului economic și a atractivității investiționale a pieței românești.
Potrivit Ordonanței, actuala legislație privind insolvența nu a ajutat la dezvoltarea „unor planuri de reorganizare reală”, ci, dimpotrivă, a furnizat „mijloace de tergiversare a momentului intrării în faliment pentru afaceri cu șanse minimale de redresare”.