Ponta vrea să se adreseze marți Parlamentului
Premierul Victor Ponta a transmis o solicitare conducerii Senatului de a se adresa marți plenului celor două Camere ale Parlamentului, una dintre teme fiind legată de poziția României în cadrul discuțiilor la nivelul Consiliului European privind bugetul UE, au declarat surse parlamentare.
De asemenea, convocarea plenului celor două Camere va fi decisă luni seară, în cadrul unei ședințe a Birourilor Permanente reunite ale Camerei Deputaților și Senatului, convocată pentru ora 19.00.
În cadrul ședinței ar urma să fie adoptată o poziție a Parlamentului legată de mandatul participării la Consiliul European, conform acelorași surse.
Președintele Senatului, Crin Antonescu, a declarat, luni, că tema reprezentării României la Consiliul European poate face obiectul unei dezbateri parlamentare, el arătând că USL examinează posibilitatea de a convoca marți o ședință de plen reunit pe acest subiect.
„Eu cred că acest subiect major al poziției României la Consiliul European poate să facă conținutul și al unei dezbateri parlamentare. Examinăm posibilitatea de a facem mâine o ședință a Camerelor reunite pe acest subiect. Propun asta, vedem decizia”, a spus Antonescu.
El a arătat că USL a convocat pentru marți grupurile sale parlamentare în ședință comună pentru a stabili de principiu poziția USL față de reprezentare și de convocarea unui plen reunit.
Premierul Victor Ponta a anunțat, luni, că USL a adoptat o rezoluție de susținere a propunerilor formulate pentru viitorul buget al UE de către președinții CE și PE, cerând ca toți reprezentanții României în structurile europene, inclusiv președintele Traian Băsescu, să susțină aceleași propuneri.
„Am propus această rezoluție referitoare la susținerea pentru toți reprezentanții României în structurile europene a poziției privind politica de coeziune și politica agricolă comună (PAC). USL susține propunerile formulate pentru viitorul mecanism financiar multianual formulate de președintele Comisiei Europene, Jose Manule Barroso, și președintele Parlamentului European, Martin Schulz. Aceste propuneri formulate de Comisia Europeană și Parlamentul European îndeplinesc obiectivele fundamentale ale României în perioada 2014-2020 referitoare la politica agricolă comună și la politica de coeziune”, a spus Ponta.
Ponta a spus că USL, ca formațiune majoritară de guvernare în acest moment în Parlament și, foarte posibil, ca viitoare coaliție de guvernare după 9 decembrie, îi solicită președintelui României, Traian Băsescu, și celorlați reprezentanți – inclusiv lui, ca premier, și miniștrilor din Cabinetul său – ca în cadrul reuniunilor la care participă să meargă în totalitate pe poziția exprimată de Comisia Europeană și de Parlamentul European.
„Toți reprezentanții României trebuie să se comporte și să sprijine ce e în interesul României. Această rezoluție va constitui pentru Guvern, reprezentanți ai USL, pentru Parlament, în care USL deține majoritatea, o poziție clară, fundamentală, de la care nimeni nu poate să se abată în reprezentarea României”, a spus Ponta.