Pop îi răspunde lui Iohannis: „În această zi deosebită, ce rost mai are să dau curs speculațiilor?”

Publicat: 11 09. 2017, 14:22
Actualizat: 26 03. 2019, 03:34

„În această zi deosebită, ce rost mai are să dau curs speculațiilor? Azi am inaugurat o grădiniță, o sală de sport, ceea ce înseamnă că autoritățile nu au fost luate prin surprindere. Legea manualului este aproape gata, după cum știți. Totul decurge conform programul de guvernare. Legea Educației va fi gata în septembrie 2018, așa cum ne-am angajat, știți că au fost multe modificări făcute de-a lungul anilor”, a spus Liviu Pop.

Referitor la protestele anunțate de sindicaliștii din educație, ministrul Pop a subliniat că va avea o discuție cu aceștia și că va găsi soluții pentru problemele profesorilor.

„Voi avea o întâlnire și cu sindicatele cât de curând pentru a discută și a găsi soluții”, a adăugat sursa citată.

Președintele României, Klaus Iohannis, a declarat, luni, prezent la deschiderea anului școlar la Colegiul Național „Gheorghe Șincai”, că, de fiecare dată, începutul anului școlar ia autoritățile prin surprindere, șeful statului criticând compendiul pentru clasa a V-a, dar și modificările repetate ale legii.

„Din nefericire, condițiile de studiu nu sunt peste tot așa de bune ca în colegiul vostru („Gheorghe Șincai” – n.red.). Există, din păcate, mulți elevi din România fără manuale sau care învață în clădiri care nu respectă standarde minime. Se pare că de fiecare dată începerea noului an școlar pe unii ii ia prin surprindere. Fiecare Guvern ridică din umeri aratând cu degetul Guvernul de dinainte. Așa lucrurile nu se îmbunătățesc. În România anului 2017 soluția salvatoare a ajuns să fie reintroducerea și reîntoarcerea la metode de mult apuse ca, de exemplu, manualul unic sau recentralizarea la București a tuturor lucrurilor care au întâmpinat dificultăți la nivel local. Această abordare nu este cea bună”, a declarat Klaus Iohannis.

Șeful statului a vorbit și despre cadrul legislativ al Educației, precizând că este „confuz” și „greoi”.

„Părinții și elevii sunt supuși unor schimbări majore în învățământ odată la câțiva ani sau, mai nou, mai des, ceea ce le limitează semnificativ posibilitatea de a își planifica traseul educațional. Chiar în aceasta vară am trimis Parlamentului spre reexaminare trei inițiative legislative care modificau cadrul actual, care deja este confuz și greoi. Legea Educației trebuie să înceteze să mai fie un puzzle al căror piese se schimbă continuu”, a mai spus președintele României.

Președintele Iohannis a participat la festivitatea de deschidere a noului an școlar, la Colegiul „Gheorghe Șincai” din Capitală, unitatea școlară sărbătorind 125 de ani de când funcționează.