Populism marca AUR: propune creșterea salariului minim la 5.000 de lei cu scăderea taxării muncii până la maxim 25%

Publicat: 27 12. 2023, 16:11

Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) anunță că a depus un proiect de lege prin care propune creșterea salariului minim la valoarea de 5.000 de lei și scăderea taxării muncii până la maxim 25% pentru primii 5.000 de lei.

AUR susține creșterea salariului minim la 5.000 de lei, transmit aceștia printr-un comunicat. În acest fel dorim să racordăm piața muncii la noua realitate economică din România, prin creșterea veniturilor nete ale angajaților dar fără a pune presiune suplimentară pe mediul de afaceri prin creșterea taxării muncii în valoare absolută, spune AUR.

În realitate însă măsura este una populistă, deoarece bugetul țării, abia trecut prin Parlament și votat de 299 de aleși are și așa multe „găuri”, după cum afirmă economiștii. La care se adaugă o nouă țintă de deficit pentru țara noastră în 2024, an electoral.

AUR spune că bugetul țării nu va fi afectat

AUR mai transmite că bugetul de stat nu va fi afectat deoarece valoarea absolută colectată rămâne neschimbată. Un efect pozitiv al majorării salariului minim și al scăderii taxării muncii în forma propusă de AUR îl reprezintă creșterea consumului, ceea ce va duce la o majorare a încasărilor statului din TVA, susțin aceștia.

O altă măsură propusă de AUR o reprezintă atragerea forței de muncă din rândul cetățenilor români plecați în afara granițelor țării, susțin aceștia. Se cunoaște însă, bazinul electoral al AUR din diaspora și pare că în 2024 are nevoie de ei.

AUR susține că proiectul vine în sprijinul mediului de afaceri, care spun ei, sunt nevoiți să încalce legea și să ofere angajaților plăți suplimentare în afara celor contractuale, impozabile.

„Soluția AUR transpune în lege o realitate deja existentă: antreprenorii români sunt nevoiți să încalce legea și să ofere plăți suplimentare angajaților, scoțând banii din firme sub formă de dividende pe care le repartizează către angajați. Astfel, prin aplicarea prezentei măsuri legislative vor fi consecințe pozitive asupra mediului de afaceri, prin faptul ca aceștia vor fi stimulați ca veniturile salariale reale să fie impozitate, aceasta fiind o soluție pentru scoaterea economiei gri la suprafață și pentru o colectare eficientă a taxelor și impozitelor”, mai precizează comunicatul AUR.

Ce s-a stabilit la nivel de Guvern?

Premierul a propus, pe 12 decembrie sindicatelor și patronatelor, creșterea salarului minim la 3.700 de lei de la 1 iulie 2024.

Atunci patronatele au propus etapizată creșterea, după cum urmează:

  • 3.500 de lei de la 1 iulie 2024
  • şi 3.700 de lei de la 1 ianuarie 2025.

Sindicatele au venit și ele cu o propunere de creştere de 3.800 de lei de la 1 iulie 2024. (detalii AICI)

Ultima majorare făcută de cabinetul Marcel Ciolacu este intrată în vigoare de pe 1 octombrie 2023. Atunci guvernul a adoptat o HG prin care se mărește salariul minim brut de la 3.000 de lei la 3.300 lei. (detalii AICI)

Pe 31 octombrie, guvernul a dat o OUG prin care a majorat salariile în domeniul construcții și agricultură, astfel: în sectorul construcțiilor, salariul minim de 4.582 de lei, iar în domeniul agricol și în industria alimentară salariul minim brut de 3.436 de lei. (detalii AICI)

CITIȚI ȘI:

VIDEO | Biroul Permanent a admis sesizările UDMR și USR împotriva lui Dan Tănasă, respectiv Daniel Ghiță, după scandalul din Parlament pe buget

VIDEO | RETROSPECTIVĂ 2023. Ștefan Popescu: România rămâne un actor cu o personalitate ștearsă / Analiză Klaus Iohannis vs. Marcel Ciolacu

Camera Deputaților se reunește pentru a respinge inițiativele „toxice” privind automonia Ținututlui Secuiesc