Prima pagină » Știri politice » EXCLUSIV | Portret de candidat. Diana Buzoianu, 25 de ani, candidează la primăria sectorului 1 din partea PLUS: „Am intrat în politică pentru că vreau să schimb lucruri foarte mari”

EXCLUSIV | Portret de candidat. Diana Buzoianu, 25 de ani, candidează la primăria sectorului 1 din partea PLUS: „Am intrat în politică pentru că vreau să schimb lucruri foarte mari”

EXCLUSIV | Portret de candidat. Diana Buzoianu, 25 de ani, candidează la primăria sectorului 1 din partea PLUS: „Am intrat în politică pentru că vreau să schimb lucruri foarte mari”
EXCLUSIV | Portret de candidat. Diana Buzoianu, 25 de ani, candidează la primăria sectorului 1 din partea PLUS: „Am intrat în politică pentru că vreau să schimb lucruri foarte mari”

Diana Buzoianu candidează la primăria sectorului 1 din partea PLUS. Are 25 de ani și este avocată în aripa românească a uneia dintre cele mai mari corporații din lume. Vrea ca banii de la buget să fie alocați eficient și transparent către rezolvarea problemelor care macină sectorul 1. De asemenea, își dorește să planteze copaci pe fiecare stradă unde acest lucru este posibil. Gândul vă va prezenta în perioada următoare portretele candidaților la primăriile de sector din București, dar și pe cele ale candidaților la Primăria Capitalei. Cine sunt și de ce vor să ne conducă.

Gândul: Cine este Diana Buzoianu, cu ce se ocupă, ce studii are și ce o califică pentru această funcție?

Diana Buzoianu:  Niciodată nu mi-a plăcut să vorbesc foarte mult despre mine. Am ales să las mai degrabă acțiunile să vorbească. Sunt o tânără avocată, specializată pe drept comercial. Am activat mult pe partea civică, am înființat acum câțiva ani o asociație în domeniul dreptului, pe care am reușit ulterior să o creștem, înființând filiale în toată lumea.

M-am implicat în platforma Ro 100 și de aici și partea de politică a mers natural. Ce mă califică pe mine este dorința mea de a face lucrurile total diferit. Eu îmi trăiesc viața după un motto destul de simplu, conform căruia tot ceea ce poate fi gândit, poate fi și realizat. Cred că dacă oamenii buni reușesc să facă curajosul pas de a intra în politică, deja de aici încolo mesajul este transmis. Cei care au lucruri de protejat, precum afaceri  în politică, deja se vor gândi că este periculos, pentru că atunci când crește numărul oamenilor buni în politică, ceilalți se vor teme.

Gândul: Motivele de a candida au venit gradual sau a existat un moment declanșator?

Diana Buzoianu: Am fost interesată de politică de foarte mult timp. Citeam și eram interesată pentru că mi se părea natural, având în vedere că am studiat Dreptul. Am înțeles foarte bine legătură dintre politic și legislație. În mintea mea se leagă foarte clar faptul că toate regulile pe care noi le aplicăm în viața noastră de zi cu zi vin din politic. Am ajuns în București și m-am gândit constant la a mă implica.

Eu fac parte din această generație care a trăit cu părinții plecați, mama mea fiind plecată în diaspora de 13-14 ani… Mă gândesc constant cum pot să fac să o aduc înapoi, iar ceea ce este cel mai distrugător pentru mine este că oricât aș vrea eu de mult ca rudele, prietenii și familia mea să se întoarcă, de multe ori primesc un răspuns prompt că nu se vor întoarce niciodată, însă cred că acest lucru este rezultatul lipsei de speranță.

Vreau să creez un context care să aducă speranță. Vreau să facem un alt fel de politică, pentru că datorăm mult acestor oameni care au plecat. Mi se pare foarte relevant să precizez faptul că eu am avut posibilitata să plec și să studiez în străinătate de mai multe ori, însă nu am făcut asta pentru că mi-am dorit mereu de la București ceea ce mi-aș fi dorit de la orice altă capitală din străinătate. Așteptările mele față de București și față de oamenii care ne conduc sunt foarte mari.

Gândul: Candidați pentru sectorul 1. De ce ați ales acest sector?

Diana Buzoianu: Pentru că aici locuiesc de mai bine de 6 ani. Cunosc sectorul 1 și îmi place foarte mult acest loc. Fiind și locul în care lucrez, cea mai mare parte din viața mea se leagă de sectorul 1. Universul meu este legat de acest sector și cred că aici aș putea avea un impact. Îi cunosc problemele și m-am gândit de foarte mulți ani cât de urât este faptul că nu s-au implementat soluții viabile care să rezolve aceste probleme. Uneori aceste soluții sunt simple, dar dacă nu există voință politică, ele nu vor fi niciodată implementate.

Gândul: Ați rostit cuvântul probleme. Îmi puteți da câteva exemple de probleme importante ale sectorului 1?

Diana Buzoianu: Consider că sectorul 1 este un sector care iese din imagine. Când vorbești despre sectorul 1 te gândești la un sector care are foarte multe resurse, foarte multe afaceri, foarte mulți oameni cu venituri peste medie. Este vorba despre una dintre cele mai bogate primării din țară. Totodată, când vorbim despre sectorul 1 nu putem să nu punem în balanță  faptul că în acest sector sunt zeci de străzi nepavate, alături de cartire întregi fără utilități precum apă curentă sau electricitate.

Problema este că resursele care există sunt prost distribuite. Se duc în buzunarele unor persoane care controlează grupuri de interese, în loc să meargă către oameni. Teoretic, acolo unde sunt foarte mulți bani, este foarte ușor să îți dai seama dacă banii au fost folosiți eficient, pentru că ar avea un impact foarte mare, vizibil. Acei bani nu sunt folosiți așa cum ar trebui.

Gândul: Care este soluția pentru a corecta proasta distribuire a banilor?

Diana Buzoianu: O soluție ar fi să profesionalizăm administrația publică. Cred cu tărie că se poate, dar după discuțiile pe care le-am avut cu mulți dintre funcționarii publici, am observat că sunt blocați sau sancționați dacă vor să facă un pas în față și să schimbe în bine lucrurile.  Există acea gândire de „stai la locul tău”. Acest lucru ar trebui să fie schimbat.

Ar trebui să avem lideri care să îi sprijine pe funcționarii publici care vor să își desfășoare activitatea într-un mod profesionist. De asemenea, ar trebui atrași profesioniști din afara sistemului, care să schimbe modul în care noi ne raportăm la administrația publică locală.

Gândul: Ce probleme ați sesizat pe partea de infrastructură?

Diana Buzoianu: Inclusiv utilitățile menționate anterior sunt o parte importantă a infrastructurii sectorului 1. Străzile sunt de asemenea o mare problemă. Este inadmisibil ca în secolul 21 să avem străzi de pământ în București.

Gândul: Unde există mai exact străzi de pământ?

Diana Buzoianu: Am cartografiat în jur de 60 de străzi, în Chiajna, Henri Coandă, etc…

Revenind la infrastructură, trebuie construite punți de dialog și de lucru onest împreună cu celelalte sectoare și cu primăria municipiului București. Sectorul 1 nu este de capul său, iar infrastructura nu va fi gândită doar în raport cu acest sector. Spre exemplu, o măsură de infrastructură implementată în sectorul 2  poate fi reflectată în sectorul 1 și invers. Opinia mea este că în momentul în care vorbim despre infrastructură, trebuie să vorbim despre crearea unei relații care se bazează pe profesionalism și pe a debloca Bucureștiul împreună.

Gândul: Care sunt lucrurile pe care le-ai face în primele săptămâni ca primar al sectorului?

Diana Buzoianu: Este destul de dificil să zici ceea ce vei face în primele săptămâni, pentru că nu știi exact ceea ce ai găsi în interiorul primăriei.

Cred că primele săptămâni ar fi despre transmiterea mesajului că lucrurile trebuie să se schimbe. Ar trebui să începi procesul de transparentizare al tuturor informațiilor. Să îți lansezi prioritățile pe termen lung. Pentru mine digitalizarea este o prioritate esențială. Vorbim de infrastructură și ne gândim la străzi și mobilitate, dar nimeni nu vorbește despre infrastructură IT și despre conectarea bazelor de date, care ne-ar face viața mult mai eficientă.

Gândiți-vă cât de ușor ar fi să avem la îndemână toate autorizațiile și documentele de care avem nevoie, doar la câteva clickuri distanță. Primele două săptămâni ar fi despre trasarea acestor priorități, care vor putea fi implementate doar dacă vor fi înțelese de către toți oamenii din primărie și din sector.

Cea mai bună soluție pentru sectorul 1 este aceea care este înțeleasă și dorită de oameni. Consider foarte importantă consultarea cu oamenii.

Gândul: Cum ți se pare raportul dintre proiectul tău pentru sectorul 1 și banii care vor fi alocați la bugetul primăriei?

Diana Buzoianu: Nu cred că sectorul 1 are o problemă de resurse. Cred că dacă resursele existente ar fi fost folosite corect și dacă ar fi fost atrase fonduri europene, lucrurile ar fi stat mult mai bine.

Gândul: Ce spun cifrele despre atragerea de fonduri europene din acest sector?

Diana Buzoianu: Răspunsul la această întrebare poate fi dat după analiza bugetului pentru 2020, în care avem 0 lei puși ca venituri din fonduri europene. Mi se pare esențial că în momentul în care ajungi în administrația publică să începi să te gândeșți la structurile care ar trebui construite pentru a atrage fonduri europene.

Gândul: De ce nu există aceste structuri?

Diana Buzoianu: În sectorul 1 nu se fac nici cheltuieli pentru investiții și nici nu se atrag fonduri europene. Acești bani sunt mult mai greu de furat. Parcursul banilor alocați investițiilor sau veniți din fonduri europene este controlat foarte serios.

Gândul: Cu ce vă diferențiați față de Clotilde Armand, contracandidata dumneavoastră de la USR, pentru poziția de membru desemnat de alianță?

Diana Buzoianu: Cred că întrebarea este foarte bună, dar eu o interpretez mai degrabă raportându-mă la valoarea adăugată pe care o putem aduce fiecare dintre noi. Eu am încredere că și Clotilde Armand este un candidat foarte bun. Totuși, candidatura mea se poate traduce printr-un mesaj de încurajare pentru tineri. Vreau ca tinerii să înțeleagă că pot să candideze și că pot fi susținuți.

Oamenii au văzut mulți politicieni care transmit aceleași mesaje și cred că mesajul transmis de un tânăr are șanse să ajungă la foarte mulți cetățeni. Am multă pasiune și energie și cred că un politician are misiunea de a se gândi la onoarea pe care o are, aceea  de a schimba în bine viețile oamenilor, în timpul limitat al unui mandat. Acest lucru nu este posibil nicăieri altundeva la o scară așa de mare, înafară de politică.

Eu aș vrea să fiu primul primar care face Bucureștiul atât de frumos încât oamenii să își dorească să iasă pe stradă, nu în stradă.

Gândul: În corporație nu se poate face această schimbare?

Diana Buzoianu: În corporație poți să schimbi viață puținor oameni.

Gândul: Ați întâmpinat reacții negative având în vedere că aveți 25 de ani și candidați pentru o funcție așa de importantă?

Diana Buzoianu: Surprinzător nu. Mi se pare că avem în minte stereotipuri și ne este frică de judecata celorlalți, dar am învățat să fiu un om umil. Chiar dacă oamenii spun lucruri împotriva mea, încerc să mă gândesc de două ori. Mă așteptam la asta, îmi pregătisem răspunsurile, dar nu a fost nevoie să le livrez. Este întotdeauna bine să vezi că așteptările negative față de oameni sunt înșelate și că de fapt oamenii sunt deschiși la schimbare.

Gândul: Ați identificat zone în care s-ar putea construi noi parcuri în sectorul 1?

Diana Buzoianu: În primul rând, trebuie să avem foarte mare grijă de parcurile care există deja. Voi milita pentru ca parcul de la Gara de Nord să între în administrarea primăriei sectorului 1. Gara de Nord este o carte de vizită a orașului. Cred că zona verde din fața gării ar putea să fie un spațiu în care oamenii să își petreacă cu plăcere timpul. Vreau să plantăm foarte mulți copaci, absolut oriunde se poate planta un copac.

M-am uitat pe Google Maps la situația orașului Paris. Dacă privești atent, pe fiecare stradă sunt plantați copaci. M-a șocat faptul că un oraș poate să arate atât de verde neavând parcuri gigantice. Calitatea vieții nu o simțim când mergem în parc, ci mai degrabă în viața de zi cu zi, atunci când ne plimbăm pe străzile obișnuite.

Gândul: Cum v-ați raporta la situația în care ceilalți primari și consilieri ar avea o altă culoare politică?

Diana Buzoianu: „Am încrederea că atunci când vor prima nevoile oamenilor, politicienii vor fi capabili să facă alegerile potrivite.”

Diana Buzoianu: Cred că trebuie să ne întoarcem la misiunea pe care o avem. Dacă misiunea este să faci bine, să ajuți oamenii și să crești calitatea vieții, lucrurile se schimbă. Nu cred că un om poate să iasă public și să spună că nu este de acord cu o serie de proiecte eficiente doar pentru că au fost propuse de o persoană de la un partid opus.

Am încrederea că atunci când vor prima nevoile oamenilor, politicienii vor fi capabili să facă alegerile potrivite. Forța mea ar veni și din toate punțile pe care le pot crea împreună cu cetățenii și ONG-urile. Nu este o luptă între primar și consilierii care nu vor să voteze un proiect, ci este o luptă între cei care nu vor să voteze și toți cetățenii sectorului, care prin vocea mea vor avea un cuvânt de spus.

Gândul: Ați vorbit despre ONG-uri. Cum vezi relația primăriei cu mediul ONG?

Diana Buzoianu: În momentul de față, relația este una de profit. Am observat că administrația publică locală se interesează de ONG-uri doar în momentul în care vrea să vândă niște lucruri.

Eu îmi doresc o relație în care ONG-urile să aibă un cuvânt de spus. Respectăm faptul că acești oameni pot să vină la masa negocierilor și să ne ofere informații pe care noi nu le avem.

Gândul: Care este soluția pentru numărul mare de clădiri cu risc seismic de pe teritoriul sectorului 1?

Diana Buzoianu: Chiar m-a interesat mult acest subiect. Dacă ați observat, nicio primărie de sector nu iese să spună ceva despre acest subiect, pentru că teoretic nu este de responsabilitatea ei, ci de responsabilitatea primăriei generale. Se tem să își asume riscul de a vorbi despre asta, cu toate că există zone care după un cutremur precum cel din 1977, s-ar transforma în câmpii.

Este nevoie de foarte mulți pași făcuți în acest sens. Din punct de vedere legal, ca primar nu mă obligă nimeni să consolidez clădiri, însă este de datoria mea morală să cer expertizarea clădirilor. În sectorul 1 sunt foarte multe clădiri care nu sunt nici măcar pe lista clădirilor care urmează să fie expertizate. Dacă nu avem toate datele necesare pentru un sector, nu îl putem administra. Aici este vorba și de clădiri, cadastru și spații verzi.

Gândul: La 25 de ani candidezi pentru o funcție atât de importantă din partă PLUS. Ce sfat le-ai da tinerilor care se gândesc să candideze și ei?

Diana Buzoianu: I-aș îndemna să își găsească misiunea pe care vor să o realizeze. Cred că în politică ai parte de urcușuri și coborâșuri și nimeni nu îți va construi statui că ai 25, 45 sau 60 de ani sau că ai studii superioare. Dragul de a intra în politică nu poate fi un factor motivator care să dureze în timp, este nevoie și de altceva. Dacă faci acest pas lângă oamenii potriviți, trebuie să fii autentic și să nu îți ceri scuze pentru ceea ce ești.

Gândul: Te gândești să continui indiferent dacă vei fi sau nu membrul desemnat de alianța USR + PLUS?

Diana Buzoianu: Cu siguranță. Indiferent de rezultatul final, noi vom fi o echipă. Am 25 de ani și cred că este foarte important de înțeles faptul că politica este un maraton care trebuie privit cu foarte mare calm.

Am intrat în politică pentru că vreau să schimb lucruri foarte mari care nu se pot schimba de pe o zi pe alta. Mi-aș dori ca în 2020, oamenii să gândească și să voteze pozitiv.

Surse Foto: Diana Buzoianu, Facebook

Autor
Este licențiat în științe politice la SNSPA. Are un masterat în domeniul politicii europene obținut în urma studiilor urmate la SNSPA și Université Libre de Bruxelles. După absolvirea studiilor ... vezi toate articolele

Citește și