Postul de procuror șef al DNA rămâne VACANT. Nici un candidat nu e pe placul lui Tudorel Toader
„În cadrul procesului de selecție s-a apreciat că niciunul dintre candidați nu îndeplinește cerințele necesare desemnării pentru numirea în funcția de procuror șef al Direcției Naționale Anticorupție. În cadrul programului managerial sau pe parcursul interviului, nici un candidat nu a prezentat suficiente elemente de plan fundamentate pe o analiză a situației actuale care să permită, ulterior, un proces obiectiv și transparent de evaluare a performanțelor manageriale,” se arată într-un comunicat de presă al Ministerului Justiției.
Astfel, instituția condusă de Tudorel Toader anunță că nu se va face o propunere de numire în funcția de procuror șef al Direcției Naționale Anticorupție și că procedura va fi reluată.
Citiți AICI proiectele de management ale celor patru candidați respinși.
Practic, va urma o nouă perioadă de înscrieri și apoi interviurile susținute de următorii candidați.
Cei patru candidați înscriși pentru postul de procuror-șef DNA și care au fost respinși de Tudorel Toader sunt Florentina Mirică, procuror-șef serviciu la Secția de combatere a corupției din cadrul DNA, Cristian Lazăr, procuror șef adjunct la Secția urmărire penală din cadrul Parchetului General, Marius Iacob, procuror șef adjunct al DNA și Elena Grecu, procuror șef serviciu în structura centrală a DNA, de la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Constanța.
Deși luni, după expirarea termenului de înscriere la concurs, își exprimase satisfacția că toți cei patru candidați sunt valoroși, ministrul Tudorel Toader a început imediat să lanseze semnale că – totuși – ar putea să nu se oprească asupra nici unuia dintre ei. Cel puțin doi dintre procurorii înscriși la selecție au legături strânse cu fostul șef al DNA, Laura Codruța Kovesi. Florentina Mirică a fost susținută de Kovesi când a fost anchetată de Inspecția Judiciară, iar Marius Iacob (care deține funcția de procuror șef adjunct al DNA) era perceput în sistem drept „mâna dreaptă” a lui Kovesi.
Încă de dimineață, ministrul Justiției a dat de înțeles că îi va respinge pe toți cei patru candidați. Această suspiciune a fost întărită de anunțul ministerului că decizia va fi făcută publică printr-un comunicat de presă, deși este cunoscută apetența lui Toader de a vorbi în fața microfoanelor televiziunilor.
„În mod evident, nu aveam cum să iau decizia înaintea deliberărilor. La orele 10.00, mă întâlnesc cu secretarii de stat, la orele 12.00, sper că finalizăm și că vă putem anunța rezultatele. Interviurile s-au desfășurat potrivit procedurii, iar despre rezultate, despre impresii putem vorbi numai după ce finalizăm procedura,” a declarat vineri dimineață, Tudorel Toader. „În mod firesc, regulamentar, există această posibilitate pe care eu am anunțat-o și dacă vreți, o repet. Este posibil să desemnăm un candidat, după cum, da, este posibil să nu desemnăm niciun candidat. Asta nu înseamnă o opțiune a mea, asta înseamnă cele două posibilități legale, până la urmă.”
Funcția de procuror-șef al DNA a devenit vacantă după ce președintele Klaus Iohannis a revocat-o din funcție pe Laura Codruța Kovesi printr-un decret emis pe 9 iulie, șeful statului punând în aplicare o decizie a Curții Constituționale.
Potrivit articolului 54 alineatul 1 din Legea 303/2004 privind statutul judecătorilor și procurorilor, în vigoare, procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, prim-adjunctul și adjunctul acestuia, procurorul general al Parchetului Național Anticorupție, adjuncții acestuia, procurorii șefi de secție ai acestor parchete, precum și procurorul șef al Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism și adjuncții acestora sunt numiți de Președintele României, la propunerea ministrului justiției, cu avizul Consiliului Superior al Magistraturii, dintre procurorii care au o vechime minimă de 10 ani în funcția de judecător sau procuror, pe o perioadă de 3 ani.
Lideri PNL l-au criticat pe Tudorel Toader, spunând că procedura de selecție a șefului DNA nu este legală.
Președintele PNL Ludovic Orban solicitase joi, ministrului Justiției Tudorel Toader să trimită către CSM toate dosarele candidaților înscriși pentru funcția de procuror-șef al DNA, pentru ca reprezentanții Consiliul să dea aviz și apoi președintele Klaus Iohannis să facă numirea.
„Am văzut că Tudorel Toader este vedeta acestei proceduri. Numirea procurorilor DNA să fie făcută de CSM, nu de către Ministerul Justiției. Îi cerem lui Tudorel Toader să trimită toate dosarele candidaturilor și CSM să decidă, prin acordarea avizului CSM acelui candidat pe care CSM îl consideră cel mai bun. Nu spune nicăieri în lege că ministrul Justiției nu poate să lase la latitudinea CSM desemnarea candidatului, care să transmită nominalizarea președintelui pentru numirea în funcție. Lăsarea la latitudinea CSM a candidatului poate să confere mai multă credibilitate candidatului și să îndepărteze toate suspiciunile legate de deciziile care să aibă în spate argumente profesionale”, a declarat președintele PNL, Ludovic Orban, într-o conferință de presă joi la sediul partidului.
Ministrul Justiției i-a răspuns liderului PNL: „Este o declarație politică. Eu cred că dânsul știe că realitatea juridică este alta, dar întrebați-l pe dânsul, când s-au făcut propunerile de modificare la legile justiției, ce opinie a avut vizavi de desemnarea procurorilor de rang înalt și dacă nu cumva la ceea ce s-a împotrivit atunci susține că ar fi bun astăzi”, a declarat Tudorel Toader.
Senatorul PNL Iulia Scântei l-a acuzat pe Tudorel Toader că ar fi inventat o procedură de selecție a procurorilor de rang înalt care NU ESTE LEGALĂ, deoarece rolul decisiv îl are ministrul numit politic, secondat de patru secretari de stat cu rol decorativ.
„Se impune însă o precizare,” atenționează senatorul liberal. „Dintre cei patru secretari de stat în funcție la Ministerul Justiției, niciunul nu este procuror (ori fost procuror) ori psiholog, niciunul nu are expertiză în managementul unui parchet, prin urmare rolul lor la interviu este unul pur decorativ, iar recomandările lor nu au nicio valoare în adoptarea deciziei, tot ceea ce contează este PUTEREA DISCREȚIONARĂ de apreciere a ministrului Justiției.”
Ministerul Justiției a anunțat că procedura de selecție pentru funcția de procuror șef al DNA se va repeta.