Potențialul energetic al României. Sebastian Burduja expune motivele care ne țin blocate proiectele

Publicat: 13 03. 2024, 09:27
Actualizat: 13 03. 2024, 10:31

This browser does not support the video element.

Ministrul energiei, Sebastian Burduja, a declarat în podcastul ,,Pe drept cuvânt”  că țara noastră are un potențial energetic uriaș, însă ne multe ori ne facem rău și singuri. Oficialul spune că avem șanse să mărim capacitatea de export, după ce după multă vreme am reintrat pe piața internațională. Totodată, odată ce proiectele vor fi implementate și românii vor avea facturi mult mai mici. 

 

România are resurse. România are specialiști extraordinari în tot spațiul sectorului energetic. România are o infrasructură care livrează energie, suntem net exportator după mulți ani, am devenit anul trecut exportator de energie electrică. România are gaze în marea Neagră și vom fi producătorul numărul 1 din UE în 2027. România are niște miliarde de euro, pe care noi am reușit să le deblocăm în ultimele luni și să pornim proiecte. Să finanțăm noi capacități, centrale în cogenerare, parcuri solare, parcuri eoliene, legea offshore în Marea Neagră care va aduce niște miliarde de euro în proiecte de centrale eoliene în largul Mării Negre. Toate lucrurile astea pentru mine sunt o revoluție energetică, ele înseamnă și locuri de muncă, înseamnă o factură mai mică pentru români acasă, o factură mai mică pentru companiile românești, deci o competitivitate în plus pentru toată economia. Înseamnă și un cuvânt mai greu de spus în geopolitică și în relatiile internaționale, a declarat Burduja.

 

Sebastian Burduja spune că de cele mai multe ori la nivel internațional, România nu a trimis reprezentanți care să știe să negocieze bine.

 

Pe de o parte noi nu știm să negociem la nivel internațional, în genere, există și excepții. Oamenii pe care România îi trimite la discuții nu sunt pregătiți, nu vorbesc corect o limbă străină și asta contează, nu au poate totuși suficientă fermitate, suficiente argumente livrate și aici atragerea românilor de afară ar fi o soluție, că ei au de multe ori aceste calități și ar putea fi implicați încet-încet în zona diplomatică, a reprezentanților României la Bruxelles și în alte locuri. Ne-am făcut rău și singuri. Complexul energetic Oltenia era într-o situație financiară cumplit de grea, acolo s-au întâmplat multe lucruri nelalocul lor, sunt dosare penale care vizează faptele petrecute acolo. România trebuie să vină cu un ajutor de stat. Conform regulilor europene ca să ți-l aprobe trebuie să-ți asumi niște lucruri și parte din planul de reforme asumat a fost și închiderea unor grupuri de cărbune, trecerea la grupurile pe gaz. Grupurile de gaz întârziate din cauza răboiului din Ucraina, dar neasumate, lentoare poate alte lucruri necurate. Deci ne facem rău și singuri și nici nu avem de multe ori reprezentanții potriviți în negocierile internaționale, a mai spus liberalul Sebastian Burduja.

CITEȘTE ȘI:

Sebastian Burduja, victima unui deepfake / ,,Am depus o plângere penală, acțiunea e în curs este la DIICOT”