Poziția USR față de referendumul pentru revizuirea Constituției: „Orice alt deznodământ ar fi un pas înapoi în maturizarea democrației”

Publicat: 08 11. 2016, 19:17
„Opinia mea este că e bine să redăm poporului român deplina exercitare a suveranității sale prin ambele modalități prevazute în Constituție. Un exemplu celebru este inițiativa recentă de modificare a Constituției de către un grup de 2,7 milioane de cetățeni. Este necesar ca această inițiativă, declarată recent constituțională de către CCR, să fie supusă deciziei populare prin referendum. Acest referendum nu trebuie instrumentalizat pentru influențarea rezultatelor alegerilor parlamentare. Orice alt deznodământ al acestei inițiative ar fi o atingere a principiului suveranității poporului român stipulat în articolul 2 din Constituția României și un pas înapoi în maturizarea democrației în România”, a scris Clotilde Armand pe Facebook. 
 
Aceasta a precizat că pe subiectele „ne-tehnice” cel mai bine este ca decizia să revină cetățenilor prin referendum, nu politicienilor „aleși pe cu totul alte platforme și teme electorale”, pentru care e bine să fie încurajate ințiativele legislative, inclusiv cele de modificare a Constituției, pentru că doar așa poporul va deveni mai „matur politic”, dacă va fi lăsat să se exprime și dacă va fi luat în serios. 
 
„Din 1990 până astăzi, nicio inițiativă legislativă populară nu a devenit lege în România. În afară de referendumurile din 1991 și 2003 pentru adoptarea Constituției, au mai existat după căderea comunismului doar 4 referendumuri, toate la inițiativa reprezentanților aleși și toate eșuate. Politicienii din FSN și derivatele sale, adică grupul partidelor parlamentare actuale, au confiscat parțial suveranitatea poporului proclamată în Constituție”, a adăugat Clotilde Armand.  
 
Proiectul de revizuire a Constituției pe tema schimbării definiției familiei, în sensul precizării clare că familia este formată din bărbat și femeie urmând a fi supus referendumului până la finalul acestui an, a devenit principalul subiect în pre-campania electorală. La sfârșitul săptămânii trecute, senatorii Ovidiu Donțu și Titus Corlățean au depus un proiect de lege pentru organizarea consultării populare în 2016, în ultima duminică a perioadei de 30 de zile de la adoptarea actului normativ de către Parlament, iar dacă inițiativa trece de votul senatorilor și deputaților în regim de urgență, data referendumului s-ar putea suprapune cu cea a alegerilor parlamentare. Ulterior, președintele Liviu Dragnea a declarat că PSD nu susține această inițiativă și a spus că așteaptă ca cei doi senatori PSD să retragă proiectul. Inițiativa cetățenească susținută de BOR a trecut pe 1 noiembrie de comisiile Senatului, urmând a fi înaintată plenului.
 
„Nu există așa ceva”, a spus Dragnea, întrebat dacă PSD susține desfășurarea referendumului de modificare a legii fundamentale în ziua alegerilor parlamentare, 11 decembrie.
 
„Știu că a fost inițiativa unui coleg, PSD nu o susține”, a subliniat el, adăugând că îi așteaptă pe inițiatori să dea explicații și să retragă proiectul depus joi.
 
Dragnea a argumentat că amestecarea celor două teme – modificarea Constituției în ceea ce privește definirea familiei și alegerile parlamentare – „nu face bine” niciuneia dintre ele.
 
„Subiectul este foarte profund”, a afirmat el despre proiectul de revizuire a legii fundamentale la inițiativa celor din Coaliția pentru Familie, în vreme ce până la data alegerilor românii ”ar trebui să aibă posibilitatea să discearnă” între ofertele partidelor.