Prima pagină » Știri politice » PPMT și-a prezentat candidații la alegerile parlamentare; ei au jurat să sprijine autonomia

PPMT și-a prezentat candidații la alegerile parlamentare; ei au jurat să sprijine autonomia

PPMT și-a prezentat candidații la alegerile parlamentare; ei au jurat să sprijine autonomia
Partidul Popular Maghiar din Transilvania și-a prezentat, sâmbătă, candidații la alegerile parlamentare, în cadrul unei manifestări desfășurate la Cluj, ei depunând un jurământ prin care s-au angajat să sprijine cauza autonomiei, iar la eveniment a participat și un secretar de stat din Ungaria.

Partidul Popular Maghiar din Transilvania și-a prezentat, sâmbătă, candidații la alegerile parlamentare, în cadrul unei manifestări desfășurate la Cluj, ei depunând un jurământ prin care s-au angajat să sprijine cauza autonomiei, iar la eveniment a participat și un secretar de stat din Ungaria.

Prezentarea candidaților Partidului Popular Maghiar din Transilvania (PPMT) a avut loc la un restaurant din Cluj-Napoca, iar la eveniment au participat europarlamentarul LaszloTokes, președinte al Consiliului Național al Maghiarilor din Transilvania (CNMT), Toro T. Tibor, președintele PPMT, Németh Zsolt, secretar de stat în Ministerul Afacerilor Externe din Ungaria, ambasadorul Ungariei în România, Fuzes Oskar și consulul general al Ungariei la Cluj-Napoca, Magdo Janos, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Președintele PPMT, Toro T. Tibor, a declarat, într-o conferință de presă susținută la finalul ceremoniei, că formațiunea are 40 de candidați la Senat și 39 pentru Camera Deputaților la nivel național.

„PPMT a prezentat candidații la alegerile parlamentare din 9 decembrie, iar luni vom depune candidaturi în 16 județe din Trasilvania, București și Bacău, plus colegiul din străinătate. Avem 40 de candidați la Senat și 39 pentru Camera Deputaților. Ne-am focusat pe județe din secuime și județele unde maghiarii sunt majoritari. Candidații noștri au depus jurământul ca să servească cauza autonomiei în activitatea lor politică și publică. Ne-am bazat pe jurământul similar rostit acum 20 de ani, când comunitatea maghiară a lansat, în 1992, Declarația de la Cluj, document de referință al scopurilor noastre, și anume crearea cadrului legislativ și constituțional pentru un sistem de autonomii comunitare și autoguvernare internă”, a spus Toro.

Acesta a precizat că PPMT speră să intre în Parlament în baza unei prevederi din Legea Electorală din 2008 care face referire la „pragul alternativ” și care arată că dacă în șase colegii pentru Camera Deputaților și în trei de Senat câștigă candidații unui partid, acel partid intră în Parlament chiar dacă nu are 5 la sută din voturi, cât este pragul electoral.

„PPMT crede că acum există posibilitatea ca, pe lângă UDMR, să intrăm și noi în Parlament și să ne folosim de pragul alternativ. Credem în șansa noastră, credem că vom sparge monopolul UDMR”, a mai spus liderul PPMT.

Vicepreședintele PPMT, Szilagyi Zsolt, a declarat, în aceeași conferință de presă, că programul electoral al formațiunii se bazează pe trei piloni, respectiv „autonomia, transilvanismul și regionalismul, având ca model federalismul german”.

„Regretăm că liderul UDMR, Kelemen Hunor, a respins invitația la dialog lansată de Toro T. Tibor. Refuzul dialogului este de neînțeles, pentru că partidele maghiare pot avea strategii comune, care nu se exclud reciproc. Noi vom avea o campanie de mobilizare, să intrăm și noi și UDMR în Parlament. Credem că maghiarii și România ar câștiga dacă și PPMT ar intra în Parlament, pentru că doi fac mai mult decât unul”, a precizat Szilagyi.

Senatorul UDMR Gyorgy Frunda consideră că declarațiile liderilor PPMT privind posibilitatea atingerii de către acest partid a pragului alternativ sunt false, el susținând că PPMT și PCM încurcă UDMR, iar voturile pe care le vor lua acestea se vor redistribui către câștigătorul alegerilor, probabil USL.

„Susținerea lor e falsă, în primul rând. Legea asigură acest prag alternativ organizațiilor minorităților naționale în situația în care nu trec de pragul de cinci la sută. Deci dacă am trecut de cinci la sută, ei nu mai pot obține acest prag alternativ. Dacă nimeni nu trece de cinci la sută, atunci o singură organizație a minorităților naționale beneficiază de acest prag, de această reprezentare alternativă – cei care obțin cele mai multe voturi. Nu toți, nici cei care obțin 50 la sută din voturi plus un vot nu vor fi în Parlament, că numărul, în citirea (interpretarea – n.r.) mea, este fix trei senatori și șase deputați și se va lua în ordine descrescătoare, de la nivel național, numărul de voturi obținute de către senatori și deputați. Deci susținerea lor e falsă, e neadevărată, încearcă să-i inducă în eroare pe oameni. Nu este corect”, a declarat, sâmbătă, Gyorgy Frunda.

El a afirmat că participarea PPMT și a PCM la alegerile generale „încurcă” UDMR, întrucât votanții acestora „strică proporția”, iar voturile pe care le vor lua cele două partide maghiare se vor redistribui către câștigătorul alegerilor, probabil USL.

Citește și