Președintele Partidului Popular Maghiar din Transilvania (PPMT), Toro T. Tibor, susține că formațiunea va intra în Parlament prin atingerea pragului electoral alternativ, el anunțând și primii candidați ai organizației, între care se află și el.
Toro T. Tibor a declarat, duminică, într-o conferință de presă la Târgu Mureș, că UDMR dezinformează populația și că nu există riscul ca maghiarii din România să nu aibă reprezentanți în Parlament datorită pragului electoral alternativ, transmite corespondentul MEDIAFAX.
„Am constatat că există o lipsă de informare totală, nu numai în rândul comunității maghiare, dar în general, despre pragul electoral alternativ – o lipsă de informație, dar și o dezinformare care provine din partea liderilor UDMR. (…) Acest prag electoral de fapt înseamnă că acel partid politic care în șase colegii pentru Camera Deputaților și în trei colegii senatoriale câștigă o majoritate simplă, deci candidatul lui e primul în colegiu, îndeplinește condițiile de a depăși pragul electoral. Deci condițiile se pot îndeplini în două feluri: atinge cinci la sută pe plan național sau în șase colegii pentru Camera Deputaților și trei pentru Senat candidatul lui este primul. De aici încolo, dacă a depășit acest prag, devine partid parlamentar și proporțional cu scorul lui electoral atins pe țară va primi un număr de mandate. (…) Noi – PPMT – putem ajunge în Parlament, știm să numărăm, cunoaștem scorul de la alegerile din iunie. Deci este clar pentru că nu putem atinge cinci la sută, în schimb credem că avem șansa noastră de a câștiga în șase colegii pentru Camera Deputaților și trei pentru Senat și să intrăm astfel în Parlament. În Transilvania există 15 colegii pentru Camera Deputaților și șapte pentru Senat unde populația maghiară este majoritară, deci nu există un scenariu ca partidele maghiare să nu intre în Parlament. Acesta este practic Lex UDMR, care a inițiat în 2008 această modificare, deci nu există niciun pericol ca membrii comunității maghiare să rămână fără reprezentare parlamentară. Acesta este punctul forte al UDMR, care încearcă să inducă frică în comunitate, că dacă nu votează cu UDMR atunci vom rămâne fără reprezentanți în Parlament. Este o dezinformare, nu este adevărat”, a spus Toro.
El a susținut că la alegerile parlamentare din decembrie este posibil ca atât reprezentanții UDMR, cât și cei ai PPMT să intre în Parlament – primii prin atingerea pragului de cinci la sută, cei din urmă mulțumită pragului electoral alternativ.
Toro a afirmat că, dacă acest lucru se va întâmpla, își dorește ca aceste două formațiuni să colaboreze, spre binele comunității maghiare.
„PPMT, prin acest prag alternativ, are șanse de a intra în Parlament pe lângă UDMR. După calculele noastre, deja este în Parlament. Ei (cei de la UDMR – n.r.) nu-și fac probleme că nu intră în Parlament, ei își fac probleme că poate intrăm și noi. Credem și suntem convinși că este interesul comunității maghiare ca două formațiuni maghiare să fie în Parlament, care pot să și conlucreze și să avem o reprezentare mult mai puternică, mai ales din punct de vedere calitativ, dar și din punct de vedere cantitativ”, a spus Toro, adăugând că reprezentanții PPMT vor susține o campanie de informare în legătură cu pragul electoral alternativ.
El a anunțat și primii candidați ai organizației. Toți cei cinci membri ai Prezidiului Național al PPMT vor fi candidați într-un colegiu pentru Camera Deputaților sau Senat. Astfel, Gergely Balazs va candida într-un colegiu din Cluj, Szilagy Zsolt – pentru colegiul senatorial I din Bihor, Zatyko Gyula – într-un colgiu senatorial din Oradea, Papp Elod – într-un colegiu senatorial din Brașov, în timp ce Toro T. Tibor va candida într-un colegiu din Covasna, cel care cuprinde zona Sfântu Gheorghe.
Președintele UDMR, Kelemen Hunor, declara că partidele maghiare care vor participa la alegeri vor doar să „dăuneze și să rănească” Uniunea, nu să ajungă în Parlament.
Kelemen spunea că partidele maghiare care se vor înscrie în cursa electorală știu că nu au șanse să intre în Parlament.