Preda: MRU lansează în câteva zile Inițiativa de Centru-Dreapta, pe modelul CDR din anii ’90
Europarlamentarul PDL Cristian Preda a declarat, marți, pentru MEDIAFAX, că Inițiativa de Centru-Dreapta, la care lucrează împreună cu fostul premier Mihai Răzvan Ungureanu, va fi lansată în câteva zile și va viza construcția unui proiect de tipul CDR din anii ’90.
„Inițiativa de Centru-Dreapta va fi anunțată în câteva zile și va viza construcția unei alternative, unei forme de opoziție la blocul socialist”, a precizat Preda.
Întrebat dacă sunt și alți democrat-liberali implicați în acest proiect, Cristian Preda a răspuns: „Există mai multe persoane. Nu sunt în situația de a le dezvălui nuumele. Eu am făcut public acest angajament și cred că și ei îl vor face cât de curând”.
Europarlamentarul PDL a explicat că miza proiectului „este, evident, una politică, nu de tip ONG”.
„Miza va fi politică. Nu vom milita împotriva desfrunzirii arborilor sau pentru salvarea planetei de la încălzirea globală”, a adăugat el.
Preda a mai spus că, în perspectiva aplicării sistemului majoritar într-un tur la alegerile parlamentare din acest an, „este inevitabilă constituirea unui bloc de dreapta”, în care să se angajeze partide politice, în primul rând PDL, precum și alte forțe nereprezentate politic.
Întrebat dacă în perspectiva realizării acestui proiect au existat discuții la nivelul conducerii PDL, Preda a răspuns: „Evident că sunt discuții. Nu sunt discuții doar între mine și Mihai Răzvan Ungureanu”.
Chestionat asupra dorinței democrat-liberalilor de a se ralia unui astfel de proiect, europarlamentarul PDL a răspuns: „Personal, nu am auzit pe nimeni care să se opună”.
În ceea ce privește modalitatea de implicare a PDL, Preda a spus că se va vedea cum va arăta PDL după analiza rezultatelor alegerilor locale, care va avea loc în Colegiul Director al partidului.
Cristian Preda a explicat însă că este vorba despre realizarea unei construcții de tipul CDR, însă după modelul Convenției Democrate din anii ’90, nu din 2000, când „PNȚCD s-a ascuns sub o formă care nu a mai intrat în Parlament, fiind de fapt actul de deces al PNȚCD, partid care nu mai există decât pe hârtie”.
Fostul premier Mihai Răzvan Ungureanu a declarat, luni, pentru MEDIAFAX că alegerile au arătat „un vot negativ la adresa clasei politice” prin faptul că circa 50% din alegători nu au votat, precizând că este momentul propice al analizelor responsabile la nivelul partidelor politice, inclusiv în PDL.
„Faptul că au votat aproximativ 50% din numărul total al alegătorilor înseamnă că restul de aproximativ 50 de procente nu s-au simțit reprezentați de actuala clasă politică. Vorbim despre un vot negativ la adresa clasei politice și trebuie să ținem cont că în cei 22 de ani de democrație marea majoritate a proceselor electorale s-au constituit pe vot negativ, ceea ce înseamnă sancțiune, și nu susținere”, a precizat pentru MEDIAFAX Mihai Răzvan Ungureanu.
În opinia sa, votul trebuie să ia în calcul susținerea unor proiecte viabile care să poată fi continuate indiferent de natura schimbărilor politice, „proiecte vizionare care să se adreseze bunăstării cetățenilor, și nu satisfacerii intereselor personale”.
„Votul negativ perpetuat indică disfuncționalitățile democrației românești. Avem nevoie de vot pozitiv, de votul care susține proiecte, care susține implicarea cetățenilor în proiectele esențiale”, a apreciat Mihai Răzvan Ungureanu.
În opinia fostului premier, este „momentul propice” regrupării forțelor politice din centrul și dreapta spectrului politic românesc, regrupării cetățenilor care cred în principiile autentice de dreapta „într-o forță politică nouă în care să se regăsească partide, asociații, cetățeni”.
„Este momentul propice al analizelor responsabile la nivelul partidelor politice existente, inclusiv în PDL, pe seama rezultatelor electorale înregistrate ieri (duminică – n.r.) și aceasta pentru că nu vrem socialism în România”, a precizat Mihai Răzvan Ungureanu.
Fostul premier Mihai Răzvan Ungureanu declara, la sfârșitul lunii mai, că se gândește să constituie o asociație, care s-ar putea numi Inițiativa Civică de Centru-Dreapta, el opinând totodată că este nevoie de o regrupare a dreptei în jurul câtorva principii pe care le poate exprima o platformă comună.