Eurodeputatul Cristian Preda, prim-vicepreședinte al PDL, declară că respingerea de către Parlamentul European a candidaturii lui Leonard Orban este un eșec nu numai al acestuia, ci și al premierului Victor Ponta, care „a sperat într-o minune” la votul din plen.
„E un eșec al lui Leonard Orban, care a căzut pradă orgoliului, crezând că, dacă a fost comisar, e bun pentru orice post. La Curtea Europeană de Audit se caută auditori. (…) E vorba și de un eșec al lui Victor Ponta. Premierul nu a înțeles că opoziția față de candidatura lui Orban nu a venit doar de la PPE, ci și de la conservatori și liberali (inclusiv din PNL!). În plus, el a insistat să mențină candidatura lui L. Orban, în ciuda avizului negativ al comisiei de control bugetar. A sperat că o minune se va produce în plen, deși ea era imposibilă”, afirmă Preda, într-o postare pe blog.
Europarlamentarul democrat-liberal consideră că „eroarea” premierului Victor Ponta este că „a crezut teza servită de colegii săi de partid din PE potrivit căreia la mijloc ar fi vorba de un complot al PDL”.
„Ponta nu poate depăși viziunea care afirmă «cine nu e cu noi e împotriva noastră». Uneori, e bine să asculți și ce spun adversarii”, susține Preda.
El adaugă că România nu pierde locul din Curtea Europeană de Audit, fiind „pur și simplu nevoie de o propunere credibilă”, existând numeroși auditori cu experiență, și la Curtea de Conturi, dar și în mediul privat.
„Personal, cred că ar fi bine să fie recrutat cineva care are experiență privată de auditor. În România lucrează, de ani buni, cele mai mari firme din lume în domeniu, așa că numeroși cetățeni români au calificare serioasă în audit”, susține Preda.
Ministrul Afacerilor Europene, Leonard Orban, nu a primit, marți seară, numărul necesar de voturi în plenul Parlamentului European pentru ocuparea postului de la Curtea Europeană de Conturi, candidatura sa fiind respinsă.
Votul a avut loc marți seară la Strasbourg, fiind secret.
Au fost înregistrate 294 de voturi „împotrivă” și 269 de voturi „pentru”. De asemenea, au fost exprimate și 80 de abțineri din totalul de 643 de voturi înregistrate. Orban primise aviz negativ și din partea Comisiei de Control Bugetar a PE pe 26 septembrie.
Votul PE, deși consultativ, este decisiv în privința ocupării de către Orban a postului de la Curtea Europeană de Conturi din Luxemburg. Consiliul European, căruia îi aparține decizia finală, nu trece de obicei peste votul PE.
Ministrul Afacerilor Europene, Leonard Orban, a declarat, pentru MEDIAFAX, că renunță la candidatura pentru postul de membru al Curții Europene de Conturi în urma votului negativ primit, marți seară, la Strasbourg, în plenul Parlamentului European.
„Am hotărât să îmi retrag candidatura, deși votul PE are un caracter consultativ”, a afirmat Orban.
De altfel, acesta precizase și înainte de audierea în Comisia de Control Bugetar a PE, pe 26 septembrie, că în cazul unui vot negativ al Parlamentului European va renunța la candidatură, deși decizia finală aparține Consiliului European.
Premierul Victor Ponta a declarat, pe 28 septembrie la Bruxelles, după întâlnirea cu președintele PE, Martin Schulz, răspunzând unei întrebări, că decizia finală în cazul candidaturii lui Leonar Orban pentru o funcție la Curtea Europeană de Conturi aparține plenului PE.
Întrebat dacă ia în calcul altă candidatură după respingerea lui Leonard Orban pentru funcția de la Curtea Europeană de Conturi de către Comisia de Buget din PE, Ponta a răspuns că decizia în cazul acestuia o ia plenul Parlamentului European. „Domnul Orban este un tehnocrat, a fost și în echipa domnului Barroso”, a spus Ponta.
Premierul român a spus că Orban a fost „o victimă inocentă” a unor dispute politice.