Prima pagină » Știri politice » Predoiu: „Toader Tudorel Ministrel tocmai a întins un scut nuclear peste Guvernul Pesedel”

Predoiu: „Toader Tudorel Ministrel tocmai a întins un scut nuclear peste Guvernul Pesedel”

Predoiu:
Predoiu: "Toader Tudorel Ministrel tocmai a întins un scut nuclear peste Guvernul Pesedel"

„Unii așteptau astăzi o ghilotină ministerială peste capetele parchetelor. Eu am spus de ieri că nu va cere revocarea. Și așa a fost. Dar, atenție! Toader e mai șmecher decât pare. N-a dat drumul ghilotinei, dar a aprins fitilul unei bombe. De ce? Pentru că a spus două lucruri: 1. Nu revoc, pentru că nu e oportun; 2. Procurorii nu pot ancheta Guvernul pentru emiterea de acte normative”, a scris Predoiu pe contul său de Facebook.

El a arătat că ministrul Justiției tocmai a „întins” un scut de protecție pentru Guvernul PSD.

„De ce spun că a amorsat o bomba? Pentru că: 1. Ce nu e oportun azi, poate fi oportun mâine; 2. Dacă procurorii se mai sesizează cu un nou caz OUG 13, vezi pct.1, adică va cere revocarea. În alte cuvinte, Toader Tudorel Ministrel tocmai a întins un scut nuclear peste Guvernul Pesedel. Și nu e scutul de la Deveselu”, a adăugat Predoiu.

Tudorel Toader a declarat, miercuri, după evaluarea conducerilor Parchetului General și DNA, că momentan nu este oportună declanșarea mecanismului de revocare a procurorului general, Augustin Lazăr, și a procurorului șef DNA, Laura Codruța Kovesi.

În raportul efectuat după evaluarea celor două instituții se precizează, însă, că rezultatele negative după monitorizarea pe care ministrul Justiției o va avea asupra Parchetului General și a Direcției Naționale Anticorupție pot aduce în discuție din nou, pe viitor, oportunitatea revocării șefilor parchetelor.

„Ceea ce considerăm însă oportun, în spiritul exigențelor statului de drept, este instituirea unei atente monitorizări/obligații de raportare a activității acestei instituții, deopotrivă supusă Constituției și legii, pentru identificvarea modului în care, pe viitor, reprezentanții săi, înțelege să respecte limitele legale de competență și să evite transformarea acțiunilor anticorupție într-un pericol pentru buna funcționare a democrației și pentru respectarea drepturilor și libertăților fundamentale. (…) Rezultatele negative pe linia acestei raportări pot repune în discuție în viitor, în raport de faptele constatate, oportunitatea revocării conducătorilor instituțiilor vizate ori a altor măsuri instituționale, în conformitate cu Constituția și legea”, se arată în raportul evaluării parchetelor, postat pe site-ul Ministerului Justiției.

Citește și