Prefectul Capitalei spune că Vanghelie a fost suspendat din funcția de primar al Sectorului 5
Nicolae Petrovan, prezent la ședința Consiliului General al Municipiului București în care se discută bugetul din 2015 al municipalității, a fost întrebat dacă l-a suspendat din funcție pe Marian Vanghelie, prefectul confirmând, fără a face alte precizări despre data la care a fost luată decizia.
Atribuțiile primarului au fost preluate, după arestarea lui Marian Vanghelie, de viceprimarul Dan Croitoru, au declarat, pentru MEDIAFAX, reprezentanți ai Primăriei Sectorului 5.
Potrivit unui comunicat de presă al Prefecturii Capitalei, instanța supremă a comunicat instituției că în 27 martie a fost emis mandatul definitiv de arestare pe numele lui Vanghelie. A doua zi, în 28 martie, prefectul a emis un ordin prin care s-a constatat suspendarea de drept a mandatului de primar al Sectorului 5 al lui Marian Vanghelie.
„Întrucât ordinul prefectului cu caracter individual produce efecte juridice de la data aducerii la cunoștința celui interesat, prefectul Municipiului București a comunicat domnului Daniel-Marian Vanghelie Ordinul numărul 152/28.03.2015, care a semnat de primire la data de 28.03.2015”, conform sursei citate.
Marian Vanghelie este în arest preventiv din 14 martie, în dosarul în care este acuzat de abuz în serviciu, luare de mită și spălare de bani, unele fapte fiind săvârșite prin favorizarea firmelor omului de afaceri Marin Dumitru în atribuirea unor contracte de lucrări publice ale Primăriei Sectorului 5.
În același dosar este cercetat, tot în arest preventiv, și vărul lui Vanghelie, Mircea-Sorin Niculae, asociat și administrator al mai multor societăți comerciale, acuzat de complicitate la luare de mită și de spălare de bani. De asemenea, șoferul lui Vanghelie, Adrian Murgoci, directoarea Economat Sector 5, Laura Ciocan, și soțul acesteia, Sorin Ciocan, toți acuzați de favorizare a făptuitorului și mărturie mincinoasă, sunt cercetați sub control judiciar,
Oana Mizil, iubita lui Vanghelie, a fost și ea audiată la DNA în acest dosar, fiind suspectată de operațiuni de comerț incompatibile cu funcția. După audieri, Mizil și-a depus demisia din Parlament, iar secretarul general adjunct al PSD Codrin Ștefănescu a anunțat că ea va fi exclusă din PSD ca urmare a faptului că apare pe listele de susținători ai Partidului Social Românesc.
Potrivit procurorilor, în perioada 2007 – martie 2015, Marian Vanghelie, în schimbul unor foloase materiale, l-a ajutat pe omul de afaceri Marin Dumitru să obțină, pentru societățile pe care acesta din urmă le controlează, acordarea a numeroase contracte de lucrări publice, în valoare totală de aproximativ două miliarde de lei.
Pentru atribuirea și plata contractelor de execuție de lucrări publice, Vanghelie ar fi perceput un „comision” de aproximativ 20 la sută din valoarea contractelor încheiate între Primăria Sectorului 5 și instituții din subordinea acesteia, pe de o parte, și societățile controlate de Dumitru, pe de altă parte.
„Comisionul” respectiv ar fi fost plătit de omul de afaceri lui Marian Vanghelie, prin intermediul lui Mircea-Sorin Niculae și al unei alte persoane apropiate lor, respectiv Daniel-Nicolae Dinuț, potrivit unor documente ale anchetatorilor.
Acest comision ar fi fost plătit, în parte, și sub forma unor contracte, nejustificate din punct de vedere comercial, încheiate de către SC Premier Palace SRL (societate controlată, prin intermediul unor societăți de tip off-shore, de Marin Dumitru) și societăți comerciale controlate, prin interpuși, de Vanghelie, contracte în temeiul cărora cea dintâi firmă plătea celor din urmă sume semnificative de bani.
Din datele existente în cauză a reieșit că beneficiarele unor astfel de contracte și a sumelor de bani aferente acestora au fost, printre altele, și societățile București SA și Fashion Brand Management SRL, la care era asociat Mircea Niculae, și Economat Sector 5 SRL, al cărei director general este Laura Ciocan.
O parte a „comisionului” ar fi fost plătit prin cedarea a două imobile noi în favoarea unor persoane apropiate lui Vanghelie.
De asemenea, pentru garantarea plății „comisionului” de 20 la sută din valoarea contractelor publice, un om de afaceri a cedat controlul unei societăți comerciale unor apropiați ai lui Vanghelie, susțin procurorii DNA.
În aceeași perioadă, Vanghelie și Niculae, acționar majoritar la societatea comercială București SA și asociat unic la societatea comercială Fashion Brand Management SRL, au transferat sume de bani provenite din comiterea infracțiunilor de luare de mită, sub forma achiziționării de bunuri mobile și imobile și sub forma introducerii acestora în patrimoniul societăților comerciale controlate de cei doi, în scopul ascunderii originii ilicite a acestora. Totodată, cei doi au disimulat adevărata natură a provenienței cu privire la două imobile pretinse de Vanghelie de la administratorul mai multor societăți comerciale, susțin procurorii. De asemenea, Vanghelie ar fi disimulat adevărata natură a provenienței părților sociale la societatea Eurowest Imob Consulting SRL, părți sociale pretinse de acesta de la Marin Dumitru.
Marian Vanghelie este primar al Sectorului 5 din anul 2000, el câștigând alegerile din poziția de candidat al PSD. El a fost membru al acestui partid până în noiembrie 2014, când a fost exclus, alături de Mircea Geoană și Dan Șova, în urma votului Comitetului Executiv Național al PSD.
Ulterior, în martie, Vanghelie și Geoană au anunțat înființarea unei noi formațiuni politice, Partidul Social Românesc.