Campania electorală pentru alegerile parlamentare debutează vineri la ora 7 dimineața și se va încheia pe 30 noiembrie la aceeași oră, conform anunțului făcut de Toni Greblă, președintele Autorității Electorale Permanente (AEP).
Toți candidații înscriși în cursa pentru Senat și Camera Deputaților sunt obligați să înlocuiască materialele de promovare folosite în precampanie cu cele specifice perioadei de campanie, reglementate strict de legislație.
Mâine începe campania electorală pentru alegerea membrilor în Senat și Camera Deputaților, iar toți competitorii trebuie să renunțe la materialele de promovare utilizate în precampanie și să folosească doar materialele aprobate pentru campania propriu-zisă, a declarat șeful AEP într-o conferință de presă susținută joi.
Biroul Electoral Central (BEC) a validat oficial listele de candidați, atât pe cele depuse la nivel central, cât și pe cele depuse la birourile electorale județene și de sector din București. În următoarele zile, vor fi finalizate machetele buletinelor de vot, iar tragerea la sorți pentru ordinea candidaților pe buletine va fi realizată de birourile electorale județene și cele de sector.
Ieri au fost practic validate de către Biroul Electoral Central toate listele de candidaţi depuse de competitorii politici fie la Biroul Electoral Central, fie la birourile electorale judeţene, respectiv de sector a municipiului Bucureşti, astfel încât în zilele următoare vor fi definitivate machetele buletinelor de vot, va fi organizată înainte tragerea la sorţi pentru stabilirea ordinii în care sunt înscrişi în buletine competitorii electorali, tragere la sorţi care va fi efectuată de către birourile electorale judeţene, respectiv de sectoare ale municipiului Bucureşti, a afirmat preşedintele AEP.
Potrivit lui Greblă, votul va avea loc duminică, 1 decembrie, între orele 7 și 21, cu posibilitatea prelungirii până la ora 23:59, dacă alegătorii sunt prezenți în incinta sau la coada secțiilor de votare.
Mâine începe campania electorală la ora 7 şi se va încheia pe 30 noiembrie la ora 7 dimineaţa, urmând ca votul să se exercite între orele duminică, 1 decembrie între orele 7 şi 21 cu posibilitatea ca preşedintele secţiei de votare să poată să prelungească votarea până la orele 23 şi 59 de minute în situaţia în care în incinta secţiei de votare sau la coadă aşteptând să voteze la secţia de votare, mai există cetăţeni care încă nu şi-au exercitat dreptul de vot, a explicat Toni Greblă.
Cetățenii români cu domiciliul în țară vor putea vota în localitatea de reședință sau, dacă se află în altă localitate din aceeași circumscripție electorală (de exemplu, în cadrul aceluiași județ), pot vota în oricare secție de votare din circumscripție. Totuși, aceștia nu pot vota în afara circumscripției electorale de domiciliu.
În ceea ce priveşte dreptul de vot al cetăţenilor români cu domiciliul în ţară, ei pot să-şi exercite dreptul de vot în localitatea de domiciliu sau de reşedinţă, la secţia de votare la care este arondată strada pe care se găseşte imobilul unde acesta are domiciliu sau reşedinţa. Dacă se află în altă localitate a circumscripţiei electorale, să zicem judeţ, ei pot să-şi exercite dreptul de vot în oricare localitate a circumscripţiei electorale respective, însă nu pot să îşi exercite dreptul de vot în afara razei de activitate a circumscripţiei electorale în care şi-au domiciliul sau reşedinţa, a adăugat preşedintele AEP.
CITEȘTE ȘI: