Prima pagină » Știri politice » PREGĂTIRI. Politicienii PSD „pregătesc” terenul? În cadrul Biroului Național s-ar fi discutat despre mandate de 5 ani pentru aleși locali

PREGĂTIRI. Politicienii PSD „pregătesc” terenul? În cadrul Biroului Național s-ar fi discutat despre mandate de 5 ani pentru aleși locali

PREGĂTIRI. Politicienii PSD „pregătesc” terenul? În cadrul Biroului Național s-ar fi discutat despre mandate de 5 ani pentru aleși locali

Se pare că social-democrații ar fi discutat în cadrul Biroului Național al PSD despre susținerea inițiativelor legislative depuse în Parlament referitoare la majorarea mandatelor primarilor, vice-primarilor și președinților de Consilii Județene și Locale la 5 ani, în loc de 4.

Însă o astfel de modificare legislativă nu poate fi aplicată oricum: Legea Electorală nu poate fi modificată cu mai puțin de 6 luni înaintea alegerilor, potrivit unor surse din cadrul partidului citate de Mediafax.

Camera Deputaților a decis organizarea alegerilor locale la șase luni de la încheierea stării de alertă

Camera Deputaților a adoptat miercuri 13 mai, mai multe amendamente la ordonanța de urgență privind prelungirea mandatelor aleșilor locali. La inițiativa PSD a trecut un amendament care prevede ca alegerile locale să fie organizate la șase luni de la încheierea stării de alertă, iar mandatele aleșilor locali se prelungesc cu maxim șase luni de la data încetării stării de urgenţă sau stării de alertă.

Modificări aduse actului normativ în Comisia juridică

Astfel, a fost modificata amendamentul care inițial prevedea doar organizarea lor la șase luni după finalul stării de urgență.

De asemenea, un alt amendament adoptat de deputați prevede ca alegerile locale să fie convocate de către Parlament prin lege organică și nu de către Guvern precum prevedea legislația până acum.

Ca urmare a legii, mandatele aleşilor locali vor fi prelungite cu şase luni de la încetarea stării de urgenţă sau stării de alertă.

Camera Deputaților a fost for decizional pe proiectul de lege de adoptare a ordonanței de urgență, astfel că actul va merge la președintele Iohannis pentru promulgare.

Liberalii sunt nemulţumiţi de modificările aduse actului normativ în Comisia juridică

Legea ar putea fi atacată la Curtea Constituțională atât de președinte, cât și de PNL care și-a manifestat la dezbaterile din Camera Deputaților opoziția față de prevederile proiectului.

„Am sperat că va fi adoptat măcar în forma în care Senatul a înţeles să aprobe acastă ordonanţă de urgenţă. Din nefericire, ieri, în comisia juridică au intervenit cu o serie de amendamente care din punctul nostru de vedere nu pot fi acceptate”, consideră Gabriel Andronache, PNL.

 

 

Autor