„Confirmăm amânarea vizitei premierului Benjamin Netanyahu în România. Vă vom ține la curent cu alte detalii,” se arată în răspunsul ambasadei Israelului la București transmis luni, la solicitarea Mediafax.
Potrivit unor surse diplomatice, este foarte puțin probabil ca vizita să mai fie reprogramată pentru acest an.
Inițial, premierul israelian trebuia să vină în România în luna august, dar vizita a fost reprogramată pentru 8 noiembrie. Printre motive erau controversele iscate de ideea relocării Ambasadei României de la Tel Aviv la Ierusalim, dar și plângerea penală depusă de președintele PNL, Ludovic Orban, pe numele Vioricăi Dăncilă, dosar clasat de DIICOT pe 28 septembrie.
Pe 8 noiembrie, era programată la București o ședință comună a guvernelor României și Israelului. Ambasada Israelului în România a confirmat, într-un răspuns la solicitarea Mediafax, că una dintre teme ar fi fost și mutarea ambasadei, care este considerat de partea israeliană „un subiect deschis în continuare”.
Totuși sosirea premierului Netanyahu la București a fost amânată din nou.
Premierul Viorica Dăncilă s-a întâlnit cu omologul său Benjamin Netanyahu pe 25 aprilie, în cadrul vizitei oficiale pe care a întreprins-o în Israel. Cei doi au discutat atunci și despre mutarea ambasadei României la Ierusalim, Benjamin Netanyahu salutând adoptarea de către Guvernul Romaniei a cadrului de lansare a dezbaterii privind relocarea.
În legătură cu mutarea ambasadei, ministrul Teodor Meleșcanu a declarat vinerea trecută, în Parlament, că analiza Ministerului Afacerilor Externe a fost trimisă premierului Viorica Dăncilă, care, în urma propriei analize, urmează să o transmită Administrației Prezidențiale. Meleșcanu a precizat că nu există un blocaj pe acestă temă, iar întârzierea deciziei finale este cauzată de faptul că ar fi „o problemă foarte complicată„.
Președintele Klaus Iohannis s-a arătat nemulțumit de această intenție a Guvernului și a declarat încă din 19 iunie, că o decizie a Executivului de a muta ambasada României de la Tel Aviv la Ierusalim ar anula orice șansă a României de a fi votată ca membru nepermanent în Consiliul de securitate al ONU.
Tonul scandalului l-a dat Liviu Dragnea care s-a grăbit să anunțe pe 19 aprilie, într-un interviu la Antena 3, că guvernul a aprobat un memorandum privind mutarea ambasadei României din Israel, de la Tel Aviv la Ierusalim.
După ce președintele Klaus Iohannis a criticat extrem de dur decizia anunțată de Dragnea, cerând guvernului discernământ și responsabilitate, Executivul a anunțat că memorandumul privind mutarea ambasadei României din Israel în Ierusalim a fost înaintat de MAE la categoria „Documente confidențiale” și își va păstra caracterul până la o decizie finală.
La rândul său, MAE a răspuns criticilor președintelui care reclamase că nu a fost informat sau consultat pe marginea acestui subiect, deși constituțional, el are ultimul cuvânt. „Reiterăm că, prin acest demers, se are în vedere un proces cuprinzător de analiză inter-instituțională, cu includerea și consultarea tuturor instituțiilor și actorilor relevanți, conform Constituției și legilor în vigoare.”