Prima pagină » Știri politice » Premierul Ciolacu, de Ziua Imnului: Sperăm să ascultăm și în aceste zile de cât mai multe ori ”Deșteaptă-te române!”, cu prilejul Jocurilor Olimpice

Premierul Ciolacu, de Ziua Imnului: Sperăm să ascultăm și în aceste zile de cât mai multe ori ”Deșteaptă-te române!”, cu prilejul Jocurilor Olimpice

Premierul Ciolacu, de Ziua Imnului: Sperăm să ascultăm și în aceste zile de cât mai multe ori ”Deșteaptă-te române!”, cu prilejul Jocurilor Olimpice
Premierul Marcel Ciolacu a transmis luni un mesaj tuturor românilor de ziua Imnului. În acelaști timp, șeful Executivului a mai transmis că: ,,Sperăm să ascultăm și în aceste zile de cât mai multe ori ”Deșteaptă-te române!”, cu prilejul Jocurilor Olimpice de la Paris.”
Marcel Ciolacu a notat că: ,,Născut în perioada de efervescență patriotică a Revoluției pașoptiste, ”Deșteaptă-te române!” rămâne un reper important al identității noastre. Imnul Național a mobilizat românii în momentele de răscruce ale istoriei.
Astăzi, pe drumul libertății și democrației pe care l-am ales, trăim cu emoție fiecare moment în care acordurile lui Andrei Mureșanu răsună ca recunoaștere a performanțelor românești. Sperăm să ascultăm și în aceste zile de cât mai multe ori ”Deșteaptă-te române!”, cu prilejul Jocurilor Olimpice de la Paris, a mai transmis Ciolacu.
Premierul și-a încheiat mesajul prin urările: ,,La mulţi ani, Imnului Naţional!”, ,,La mulţi ani, România!”, ,,La mulți ani, tuturor românilor!

Istoria Zilei Imnului

Ziua imnului naţional al României – „Deşteaptă-te române!”, simbol al unităţii Revoluţiei Române de la 1848 – este sărbătorită, anual, la 29 iulie, dată la care, în anul 1848, ”Deşteaptă-te române!” a fost cântat pentru prima dată oficial, în Parcul Zăvoi din Râmnicu Vâlcea.

Ziua imnului naţional al României a fost instituită în anul 1998, prin Legea nr. 99/1998, care prevede că această zi va fi marcată de autorităţile publice şi de celelalte instituţii ale statului, prin organizarea unor programe şi manifestări cultural-educative cu caracter evocator şi ştiinţific, în spiritul tradiţiilor poporului român, precum şi prin ceremonii militare specifice, organizate în cadrul unităţilor Ministerului Apărării Naţionale şi ale Ministerului de Interne, potrivit site-ul https://www.cdep.ro/.

Imediat după Revoluţia din decembrie 1989, ”Deşteaptă-te române!” a fost ales imn naţional al României, fiind consacrat prin Constituţia din 1991, modificată şi completată prin Legea de revizuire nr. 429/2003. Astfel, în forma actuală, Constituţia prevede, prin Articolul 12, că imnul naţional este ”Deşteaptă-te române!”, acesta fiind considerat simbol naţional, alături de drapelul tricolor, stema ţării şi sigiliul statului.

 

Citește și