Prima pagină » Știri politice » Premierul, după recomandarea Comisiei privind Ucraina, Moldova și Georgia: Guvernul României este pregătit să sprijine parcursul european al partenerilor noștri apropiați din est

Premierul, după recomandarea Comisiei privind Ucraina, Moldova și Georgia: Guvernul României este pregătit să sprijine parcursul european al partenerilor noștri apropiați din est

Premierul, după recomandarea Comisiei privind Ucraina, Moldova și Georgia: Guvernul României este pregătit să sprijine parcursul european al partenerilor noștri apropiați din est
Premierul Nicolae Ciucă / Sursa foto: Guvernul României

Premierul Nicolae Ciucă a transmis, vineri, poziția Guvernului României după ce Comisia Europeană a transmis că recomandă Consiliului UE să confirme perspectiva Ucrainei, a Moldovei și a Georgiei de a deveni membre ale UE.

Comisia Europeană recomandă Consiliului UE să confirme perspectiva Ucrainei, a Moldovei și a Georgiei de a deveni membre ale UE, a transmis, vineri, Executivul comunitar. Decizia a fost anunțată la câteva zile după ce președintele CE, Ursula von der Leyen, a vizitat țara care a fost invadată, din 24 februarie, de trupele militare rusești și la o zi de la vizita la Kiev a președintelui Românei, Klaus Iohannis, al Franței, Emmanuel Macron, a cancelarului german, Olaf Scholz, și a premierului italian, Mario Draghi.

„Astăzi, Comisia Europeană  a transmis un mesaj pozitiv cu privire la statutul de candidat la UE și perspectiva de membru pentru Republica Moldova, Ucraina și Georgia. Guvernul României este pregătit să sprijine parcursul european al partenerilor noștri apropiați din est și aspirațiile cetățenilor lor pentru societăți mai prospere și mai democratice”, a transmis Nicolae Ciucă.

Următoarele etape

Pe baza avizelor Comisiei Europene, statele membre ale UE vor trebui să decidă în unanimitate cu privire la etapele următoare.

Cererile de aderare la UE depuse de Ucraina, Georgia și Moldova vor fi discutate în cadrul următorului Consiliu European din 23 și 24 iunie, ținându-se cont de avizele Comisiei. „Între timp, UE își menține angajamentul de a continua să consolideze legăturile și să aprofundeze relațiile de parteneriat pentru a sprijini Ucraina, Moldova și Georgia, în concordanță cu acordurile noastre de asociere și zonele de liber schimb aprofundate și cuprinzătoare”, arată Comisia.

La 28 februarie 2022, Ucraina și-a depus cererea de aderare la UE.

La 3 martie 2022, Georgia și Republica Moldova și-au depus cererile de aderare la UE.

La 7 martie, Consiliul Uniunii Europene a invitat Comisia să își prezinte avizele cu privire la aceste cereri. Ucraina a primit partea din chestionar referitoare la criteriile politice și economice la data de 8 aprilie 2022, iar partea referitoare la acquis-ul UE la data de 13 aprilie. Ucraina și-a transmis răspunsurile la data de 17 aprilie și, respectiv, 9 mai. Georgia și Moldova au primit prima parte din chestionar referitoare la criteriile politice și economice la data de 11 aprilie 2022, iar partea referitoare la acquis-ul UE la data de 19 aprilie. Moldova și-a transmis răspunsurile la data de 22 aprilie și, respectiv, 12 mai. Georgia și-a transmis răspunsurile la data de 2 mai și, respectiv, 10 mai, arată sursa citată.

Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina Prundea a debutat în presa regională, la „Evenimentul ... vezi toate articolele