Premierul a spus la Ploiești că moțiunea de cenzură nu va trce, deoarece există „destui oameni responsabili în Parlament, indiferent de partidul din care fac parte”.
Dăncilă a afirmat că atunci când se depune o moțiune de cenzură trebuie să existe un program de guvernare și o alternativă. „Nu putem lucra dezordonat. Când e vorba de stabilitatea României, acest lucru trebuie să primeze. În Parlament sunt oameni care se gândesc la această țară, moțiunea nu va trece”, a spus Dăncilă.
Întrebată ce măsuri va lua împotriva PSD-iștilor care vor vota moțiunea, Dăncilă a răspuns: „Nu vor fi PSD-iști care vor vota la moțiunea de cenzură”.
Liberalii depun, marți, moțiunea de cenzură la Parlament, a anunțat Ludovic Orban. Liderul PNL a precizat că Opoziția a strâns 237 de semnături, inclusiv de la parlamentari ai PSD, în condițiile în care pentru demiterea Guvernului sunt necesare 233 de voturi.
Toți cei 237 de parlamentari care au semnat moțiunea de cenzură inițiată de PNL au acceptat să voteze la vedere în momentul în care moțiunea va fi dezbătută în Parlament, a anunțat Adrian Oros, vicepreședinte al PNL.
PNL, USR, PMP, UDMR, ALDE, cât și o parte a grupulului parlamentar al minorităților naționale, au semnat moțiunea de cenzură. De asemenea, câțiva aleși ai PSD au semnat pentru demersul opoziției.
Parlamentarii Pro România s-au arătat și ei dispuși să suțină moțiunea la votul în Parlament.
Numele moțiunii de cenzură inițiată de PNL este „Ca să reconstruim România, Guvernul Dăncilă trebuie demis urgent”. În textul documentului obținut de MEDIAFAX, Opoziția vorbește despre șansele pe care România le-a ratat în perioada guvernării PSD și despre „incompetența” premierului Viorica Dăncilă.
Partidele de Opoziție susțin, în textul moțiunii de cenzură, că Guvernul Dăncilă poate fi numit „guvernul șanselor ratate pentru România”. Totodată, în document este precizat că România a pierdut aproape 6,4 miliarde de euro din fondurile europene alocate țării noastre.
O altă „ratare” amintită de partidele de opoziție în moțiune vizează autostrăzile. Încă un motiv pentru demiterea Guvernului Dăncilă îl reprezintă taxele introduse prin Ordonanța „Lăcomiei”. Și noul an școlar este un argument al Opoziției invocat în moțiunea de cenzură.
Opoziția îi reproșează premierului Viorica Dăncilă că nu a eliminat recursul compensatoriu, astfel au fost eliberate persoane condamnate pentru infracțiuni cu violență, care între timp au și recidivat.
Formațiunile din Opoziție propun ca soluție un guvern mai suplu, cu doar 15 ministere, o echipă formată din oameni competenți.
„Putem să anticipăm încă de acum faptul că soluția benefică pentru România înseamnă un guvern suplu, european, cu 15 ministere, format dintr-o echipă de oameni competenți, care au demonstrat profesionalism, integritate și responsabilitate în întreaga lor carieră. Soluția după demiterea Guvernului PSD mai înseamnă adoptarea unui program de guvernare responsabil, orientat către dezvoltarea și modernizarea țării și către prosperitatea reală a fiecărui român. Astfel, vom putea reașeza România pe drumul ei firesc: prin investiții publice majore, prin utilizarea fondurilor europene, printr-o creștere economică solidă bazată pe producție și exporturi, prin servicii publice de cea mai bună calitate”, arată textul moțiunii de cenzură.