Premierul Florin Cîţu a declarat joi, la briefingul de presă de la finalul ședinței de guvern, că nu va participa la citirea moţiunii de cenzură, în şedinţa stabilită pentru joi după-amiază, întrucât nu girează „abuzurile” preşedinţilor Camerei Deputaţilor şi Senatului.
„Eu nu girez astfel de acte în Parlamentul României, abuzuri ale celor doi preşedinţi”, a declarat Florin Cîţu, joi, la Palatul Victoria.
Florin Cîțu a sesizat în urmă cu o zi Curtea Constituțională pe motiv că există un conflict juridic de natură constituţională dintre Parlament şi Guvern pe tema moţiunii de cenzură a USR PLUS şi AUR
Curtea Constituţională (CCR) a stabilit că părţile implicate să transmită până pe 15 septembrie punctele de vedere referitare la sesizarea Guvernului privind moţiunea de cenzură depusă de USR PLUS şi AUR, urmând ca data şedinţei de judecată să fie stabilită ulterior, au declarat reprezentanții CCR pentru Europa Liberă.
Birourile permanente reunite au aprobat, joi, ordinea de zi a şedinţei plenului Parlamentului, care include citirea moţiunii de cenzură a USR PLUS şi AUR.
Totodată, s-a decis, la propunerea liderului senatorilor UDMR Lorand Turos, amânarea stabilirii calendarului dezbaterii şi votului asupra moţiunii de cenzură până la decizia CCR în cazul sesizării premierului privind existenţa unui conflict între Parlament şi Guvern.
Birourile Permanente reunite au decis că moţiunea de cenzură USR PLUS – AUR va fi citită joi, la ora 16:00, în plenul Parlamentului, dar dezbaterea și votarea vor avea loc după decizia CCR asupra sesizării Executivului cu privire la existenţa unui conflct juridic Guvern – Parlament.
PNL, PSD, UDMR și Minoritățile au votat în ședința Birourilor Permanente reunite amânarea dezbaterii și votului la moțiunea de cenzură USR-PLUS-AUR până în momentul în care se va pronunța Curtea Constituțională pe conflictul constituțional invocat de Guvern.
Liderul PNL, preşedintele Camerei Deputaților, Ludovic Orban, a declarat ca decizia Birourilor Permanente reunite de a amâna votul asupra moţiunii de cenzură este profund neconstituţională.
”Astăzi, o majoritate din Birourile Permanente reunite a decis amânarea dezbaterii şi votului pe moţiunea de cenzură, utilizând ca temei conflictul juridic de natură constituţională declanşat de Guvernul României prin prim-ministrul Florin Cîţu, cu Parlamentul, cu privire la depunerea moţiunii de cenzură. Poziţia mea a fost foarte clară şi limpede – am fost prezent şi nu am votat această propunere. Nu pentru că doresc să se dezbată moţiunea de cenzură mai repede, ci pentru că această propunere şi această decizie luată de Birourile Permanente reunite este profund neconstituţională”, a declarat Ludovic Orban.
Marcel Ciolacu, spune că „este normal” ca pentru dezbaterea şi votul asupra moţiunii de cenzură să fie aşteptată decizia Curţii Constituţionale. „PSD respectă legile ţării. E normal să aşteptăm răspunsul CCR. Nu am comentat niciodată o decizie a CCR, chiar dacă mi-a convenit sau nu”, a susţinut preşedintele PSD.
De partea cealaltă, USR-PLUS vrea ca dezbaterea și votul să aibă loc în 14 septembrie.
PNL a încercat în repetate rânduri să blocheze în ședința Birourilor Permanente reunite depunerea și dezbaterea moțiunii de cenzură.