Premierul Marcel Ciolacu a discutat cu noul prim-ministru al Bulgariei despre aderarea la Schengen
Premierul Marcel Ciolacu a discutat, vineri, cu noul prim-ministru al Bulgariei, Nikolai Denkov, despre cooperarea la frontieră, relaţiile economice şi o strategie comună de aderare la spațiul Schengen. Anunțul vine la o zi după ce au apărut informații că România și Bulgaria ar urma să fie primite în Schengen în cursul acestui an.
Șeful Executivului a anunţat, într-un mesaj pe Twitter, că a avut o convorbire cu Nikolai Denkov despre cooperarea la frontieră, relaţiile economice şi o strategie comună de aderare la Schengen.
„Am avut o bună conversaţie cu Nikolai Denkov, noul prim-ministru al Bulgariei.
Am discutat despre cooperarea bilaterală România-Bulgaria, despre a avea o voce mai puternică în Uniunea European, despre cooperarea la frontieră, relaţiile economice şi o strategie comună de aderare la spațiul Schengen”, este mesajul premierului Marcel Ciolacu.
România și Bulgaria ar urma să fie admise în spațiul Schengen până la sfârșitul acestui an, mai întâi cu granițele aeriene, din octombrie. Controalele la frontierele terestre ar urma să fie eliminate și ele până la 1 ianuarie, potrivit unor surse EURACTIV.
Austria, singura țară care s-a opus aderării României
După 11 ani de așteptări, România nu a primit, în 2022, undă verde pentru a intra în spațiul Schengen, deși atât oficialii români, cât și cei străini susțin că cerințele tehnice impuse sunt îndeplinite deja, de mai mulți ani. Austria a fost singura care s-a opus aderării României, motivul invocat fiind cel al migrației.
Suedia – care a preluat, în ianuarie, de la Cehia, președinția rotativă a Consiliului Uniunii Europene, pentru o perioadă de şase luni – părea hotărâtă să dea o nouă șansă României și Bulgariei în dosarul aderării la spațiul Schengen.
Premierul Suediei, Ulf Kristersson, declara în Parlamentul European, la preluarea președinției rotative a Consiliului UE, că țara sa dorește să pună pe ordinea de zi tema extinderii spațiului Schengen, pentru ca România și Bulgaria își poată pleda încă o dată cauza.
Subiectul ar putea să fie pus, până la urmă, pe agenda Consiliului JAI din octombrie de către președinția spaniolă, care sprijină România în drumul spre Schengen.
CITEȘTE ȘI: