Premierul Marcel Ciolacu a discutat cu președintele Poloniei, Andrzej Duda, la summitul I3M. Ciolacu: Ne dorim să dezvoltăm această cooperare

Premierul Marcel Ciolacu a discutat cu președintele Poloniei, Andrzej Duda, la summitul I3M. Ciolacu: Ne dorim să dezvoltăm această cooperare
Publicat: 07/09/2023, 12:39

Prim-ministrul Marcel Ciolacu a avut o întâlnire bilaterală cu președintele Republicii Polone, Andrzej Duda, în marja Forumului de Afaceri al Inițiativei celor Trei Mări, organizat de Guvernul României, despre dezvoltarea relațiilor dintre cele două state.

În cadrul întrevederii bilaterale, premierul Marcel Ciolacu și înaltul oficial polonez au evidențiat pașii importanți care s-au făcut pentru lansarea celui de-al doilea Fond de Investiții și Fondului de Inovare din cadrul Inițiativei celor Trei Mări (3SI), precum și în discuțiile purtate în cadrul celor două evenimente de la București pe tema unor proiecte de interconectare în regiune cum sunt ViaCarpatia și Rail-2-Sea, transmite Guvernul României.

Prim-ministrul Marcel Ciolacu a salutat, totodată, cooperarea foarte bună dintre România și Polonia în cadrul Parteneriatului Strategic bilateral, lansat în 2009 și reînnoit în 2015.

Avem deja o cooperare excelentă în plan politic, de securitate și apărare, al energiei și al dezvoltării durabile, în economie, agricultură și dezvoltare regională, infrastructură, comerț și investiții. Ne dorim să dezvoltăm această cooperare și pe alte paliere, precum infrastructura economică și strategică, conexiuni în domeniul transportului și al energiei, industria de apărare, industria chimică, alimentară și de construcții de mașini, prin implementarea Planul de acțiune comună pentru perioada 2022-2026 convenit între țările noastre”, a declarat premierul Marcel Ciolacu.


De menționat este faptul că, anul acesta se celebrează 30 de ani de la încheierea Tratatului bilateral cu Republica Polonă cu privire la relațiile prietenești și la cooperarea dintre cele două state.

Pe 25 ianuarie 1993, a fost semnat la București Tratatul cu privire la relațiile prietenești și Convenția consulară, care este în vigoare până astăzi. În 1994, a fost încheiat un acord cu privire la cooperarea în domeniul militar.

Pe plan comercial, schimburile între cele două state a trecut de 10 miliarde euro. La Forumul Economic România-Polonia, preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie a României (CCIR), Mihai Daraban, a declarat că România a înregistrat, în 2022, schimburi comerciale cu Polonia în valoare de 10,94 miliarde de euro, iar numărul firmelor poloneze cu activitate pe plan local este de peste 1.500, transmite Agerpres.

Foto: twitter/Marcel Ciolacu

CITEȘTE ȘI:

VIDEO | Marcel Ciolacu, la Forumul celor Trei Mări: „Trebuie să acționăm rapid și hotărât pentru a investi în infrastructura noastră colectivă”

VIDEO | Marcel Ciolacu deschide Forumul de Afaceri în marja Inițiativei celor Trei Mări. 1.000 de oficiali sunt prezenți la Palatul Parlamentului

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Filmul crimei din Brăila. Doctorița a fost ucisă în 33 de secunde. Cum a încercat...
DEZVĂLUIRI NOI | Ce au descoperit legiștii sub unghiile Marinei, dentista din Brăila. Cât ar...
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate...
Andrei Versace a sunat la Ambulanță, înainte să fie găsit mort în casă: "A avut...
Andrei Versace, dator la CĂMĂTARI?! Un prieten rupe tăcerea despre sursa de venit a influencerului:...
Mantea și-a dezvăluit DIETA specială pe care o respectă! Arată fabulos la 38 de ani
Vremea se schimbă radical în România, de la mijlocul săptămânii. ANM a emis prognoza meteo...
Doctorița, ucisă în 30 de secunde! Filmul complet al crimei din Brăila
Cum a fost găsit, de fapt, Andrei Versace de către anchetatori. Prietenii cunoscutului influencer nu...
Au încins atmosfera la malul mării. Canicula le-a făcut pe vedete să renunţe la haine
TOP 3 cele mai ieftine SUV-uri noi cu transmisie automată. Mașini cu un preț imbatabil...
Cine îl va înlocui pe Joe Biden? Numele cele mai importante ce ar putea să...
REVOLUȚIE în electronică! Au anunțat o descoperire remarcabilă!
Doliu național. S-a stins un titan al muzicii românești: A dus numele țării pe toate...
Oana Cuzino, victorie în procesul deschis Primăriei Capitalei. Ar putea încasa o sumă uriașă
Ce a putut să își pună un român la fereastră, fără să îi pese de...
Bombă în cazul morții lui Andrei Versace
Ce a transmis Geta Sterp cu privire la persoanele care se jignesc în mediul online....
7 jocuri clasice pe care probabil nu le-ai încercat și care astăzi sunt disponibile online
BANCUL ZILEI. Costică îl întreabă pe Mitică: –De ce porți verigheta pe mâna cealaltă?
Inteligența Artificială poate crea hărți pe baza unui text