Premierul Marcel CIOLACU anunță vești bune pentru economia României: Inflația scade la 5,1% și investițiile ating un nivel record

Publicat: 11 09. 2024, 13:36

Premierul Marcel Ciolacu a prezentat două vești pozitive privind starea economiei naționale, bazându-se pe datele recente ale Institutului Național de Statistică (INS). Prima veste bună este legată de evoluția inflației, care a început să scadă semnificativ, ajungând la 5,1%.

Potrivit datelor INS, inflația a ajuns la 5,1%, adică la jumătate din valoarea de 10,3% înregistrată în luna iunie a anului 2023, când Marcel Ciolacu a preluat mandatul de prim-ministru.

Premierul a subliniat că măsurile guvernamentale privind plafonarea și reglementarea prețurilor la energie și marja comercială la principalele alimente de bază au avut un impact pozitiv.

Dacă în iunie 2023 inflația anuală la alimente era de 18%, acum aceasta a scăzut la 5,1%, cu reduceri observate la produsele de bază precum făina, mălaiul, uleiul, ouăle, zahărul și untul. Prețurile la energie electrică au stagnat, iar la gaze au scăzut cu 10%. Conform Băncii Naționale a României, fără aceste măsuri, inflația ar fi fost de 15%, adică triplă față de valoarea actuală, a spus Marcel Ciolacu.

Sursa: INS

Investiții record în primul semestru din 2024

A doua veste pozitivă anunțată de Marcel Ciolacu se referă la investițiile nete în economia națională, care au atins un nivel record de 80,3 miliarde lei în primul semestru al anului.

Aceasta reprezintă o creștere de 10 miliarde lei față de aceeași perioadă a anului trecut și cu 23 miliarde lei mai mult decât în prima jumătate a anului 2022.

Comparativ cu perioada guvernării 2020-2021, investițiile sunt acum de două ori mai mari. Premierul a subliniat că aceste date confirmă tranziția României către un model de dezvoltare bazat pe investiții, conform datelor Eurostat și BNR.

Da, vom continua să investim masiv în România deoarece în timpuri grele, statul trebuie să ajute economia prin cât mai multe investiții publice, care să stimuleze mai departe investițiile private. 84% din deficitul bugetar al României a mers către investiții publice în 2024. Respectăm astfel regula de aur a finanțelor publice sustenabile, investițiile la 8 luni fiind mai mari decât deficitul bugetar primar (deficitul bugetar minus plățile de dobânzi). Investițiile în producție, infrastructură, educație și sănătate au efecte de antrenare în economie, creează locuri de muncă și contribuie la o creștere economică sănătoasă, a spus liderul PSD.

Sursa: INS

CITIȚI ȘI:

Marcel Ciolacu promite dispariția BIROCRAȚIEI și a cozilor de la ghișee. „Toate instituțiile vor vorbi aceeași limbă”

Inflația a SCĂZUT, în august 2024. Cele mai mari creșteri de prețuri s-au înregistrat la mâncare