Premierul Marcel Ciolacu a declarat, vineri, la Recepţia de Ziua Naţională a Franţei, că România şi Franţa se bucură de relaţii economice excepţionale, iar schimburile comerciale bilaterale au atins anul trecut un nivel istoric: peste 11 miliarde de euro. El a subliniat că Franţa este unul dintre cei mai importanţi investitori străini în România. Ciolacu a mulţumit, în numele Guvernului României, Franţei pentru că şi-a asumat, fără ezitare şi prin mobilizarea în timp record a forţelor sale, rolul de naţiune-cadru a Grupului de luptă multinaţional al NATO.
Permiteţi-mi să evoc, în primul rând, Parteneriatul Strategic bilateral dintre ţările noastre, parteneriat care consfinţeşte instituţional relaţia noastră privilegiată. În 2025 vom celebra 145 de ani de relaţii diplomatice, timp în care am devenit o familie. A spus-o generalul Berthelot, salutând detaşamentul român care defila pe Champs-Elysées la finalul primului război mondial. O demonstrează numeroasa comunitate de români rezidenţi în Franţa, pe care autorităţile franceze i-au sprijinit să se integreze cu succes. O confirmă susţinerea pe care am primit-o din partea Franţei în procesul nostru de tranziţie democratică şi de aderare la principalele organizaţii occidentale. Şi, pentru care, mulţumim încă o dată !”, a spus Marcel Ciolacu.
Premierul a precizat că schimburile comerciale bilaterale au atins anul trecut un nivel istoric: peste 11 miliarde de euro.
Franţa este unul dintre cei mai importanţi investitori străini în România. Investiţiile franceze au contribuit la dezvoltarea unor sectoare strategice ale României: energia, agricultura, industria auto, sectorul financiar-bancar, digitalizarea şi sănătatea. Avem un potenţial aproape inepuizabil de diversificare şi consolidare de noi parteneriate, identificat în domenii precum energia verde, noile tehnologii şi inovaţie, start-up-uri şi altele, a spus șeful Executivului.
Potrivit premierului, ”Guvernul României va continua să susţină activ dinamismul la nivelul mediului de afaceri din cele două ţări”.
”Dintr-o perspectivă mai amplă, cea francofonă, reamintesc faptul că România a găzduit, la Bucureşti, Misiunea economică şi comercială a Francofoniei în Europa Centrală şi de Est. Astfel, în luna martie a acestui an, România a devenit centrul Francofoniei economice, prin participarea a peste 400 de actori economici din spaţiul francofon şi facilitarea a peste 1000 de întâlniri între companii”, a arătat premierul.
Şeful Executivului a mulţumit Franţei pentru că a fost şi este unul dintre principalii susţinători ai unor obiective prioritare ale ţării noastre, menite să confirme rolul României de partener egal în drepturi şi obligaţii.
”În primul rând, aderarea deplină a României la spaţiul Schengen. Şi, în egală măsură, procesul de aderare la OCDE. Şi aici trebuie să menţionez contribuţia semnificativă a Franţei, inclusiv disponibilitatea Parisului de a face schimb de bune practici şi de a ne împărtăşi din experienţa reprezentanţilor francezi la nivelul organizaţiei. Ne bazăm în continuare pe susţinerea deplină a Franţei în vederea atingerii dezideratului nostru de a adera în 2026”, a spus premierul.
Premierul a mai declarat că prezenţa avansată pe Flancul Estic este o componentă esenţială a posturii de descurajare şi apărare a NATO.
”România şi Franţa, alături de celelalte state aliate, s-au angajat să desfăşoare forţe importante pentru a demonstra puterea legăturii transatlantice, solidaritatea statelor NATO, precum şi capacitatea noastră de apărare. În numele Guvernului României, mulţumesc Franţei pentru că şi-a asumat, fără ezitare şi prin mobilizarea în timp record a forţelor sale, rolul de naţiune-cadru a Grupului de luptă multinaţional al NATO şi pentru că participă în România cu un contingent substanţial de militari”, a spus Marcel Ciolacu.
Şeful Executivului a mai arătat că tot în privinţa apărării libertăţii, salut sprijinul pe care Franţa îl acordă Republicii Moldova, pentru aderarea la Uniunea Europeană, pentru consolidarea rezilienţei în faţa ameninţărilor hibride, dar şi în procesul de dezvoltare şi modernizare asumat de Preşedintele, de Parlamentul şi de Guvernul de la Chişinău.
”Este şi motivul pentru care România, Franţa şi Germania au constituit şi co-prezidează Platforma de Sprijin pentru Republica Moldova”, a completat Ciolacu.
Premierul României a menţionat că în scurt timp, Franţa va fi gazda Jocurilor Olimpice şi Paralimpice. Cel mai mare eveniment sportiv internaţional, unde vom celebra împreună excelenţa, prietenia, respectul şi incluziunea.
”Pentru România, momentul are un ecou istoric de o factură aparte, anul acesta împlinindu-se 100 de ani de la prima medalie românească, obţinută de echipa noastră de rugby tot la Paris! Suntem astfel martorii şi participanţii unui arc de timp, care leagă şi în acest fel ţările noastre, confirmând trăinicia unei prietenii cu o tradiţie remarcabilă şi cu o deschidere către un viitor pe care îl construim împreună. Mulţumesc Excelenţei Sale, domnului ambasador Nicolas Warnery, şi echipei pe care o conduce pentru efortul susţinut în aprofundarea relaţiilor ţărilor noastre, precum şi Ambasadei României la Paris pentru rolul important şi energia depusă pentru consolidarea parteneriatului nostru. Sunt convins că Franţa va reprezenta, pe mai departe, un partener privilegiat şi de încredere al României, în spiritul valorilor evocate mai înainte, valori care constituie bazele Republicii. Închei, prin a felicita întreaga naţiune franceză cu ocazia Zilei naţionale! La mulţi ani !!”, a spus Marcel Ciolacu în final.