Premierul Marcel Ciolacu, după discuțiile cu minerii: ,,Nicio pensie NU scade în urma recalculării. Vom găsi soluții, ca nimeni să nu fie nedreptățit”

Publicat: 13 09. 2024, 17:35
Actualizat: 13 09. 2024, 17:37
Premierul Marcel Ciolacu a discutat, vineri, la Suceava cu reprezentanții minerilor, în prezența vicepremierului Marian Neacșu, a europarlamentarului Mihai Tudose, a ministrului MIPE, Adrian Câciu și a președintelui ales al CJ Suceava, Gheorghe Șoldan, și le-a transmis tuturor pensionarilor care au muncit în condiții grele că: ,,nicio pensie nu scade în urma recalculării” și mai mult, ,,în continuare vom discuta cu reprezentanții Comisiei pentru a găsi soluții tranzitorii în ceea ce privește anii de vechime necesari ieșirii la pensie astfel încât nimeni să nu fie nedreptățit.”
Premierul a reiterat faptul că: ,,Întotdeauna i-am respectat pe oamenii care muncesc, cu atât mai mult pe cei care muncesc în condiții grele! De aceea, ne-am și luptat să ținem minele deschise atunci când exact cei care acum mimează grija pentru mineri le închideau, fără nicio remușcare, prin PNRR.”
Nicio pensie nu scade în urma recalculării – a fost condiția esențială pentru a adopta această lege. Astfel, am putut să-i protejăm pe toți pensionarii care, fără a avea vreo vină, au primit de-a lungul timpului pensii mai mari decât cele cu aceeași bază contributivă și cu aceleași condiții de muncă. Și, contrar minciunilor celor care au redactat PNRR, doar 4,4% din totalul pensiilor se află în această situație, a mai menționat premierul.
Premierul a mai notat că au fost discuții și negocieri la Bruxelles, pentru ca cei care au muncit în condiții grele să beneficize de drepturile lor.
Inclusiv aceste pensii vor rămâne la același nivel pentru că am reușit să-i convingem pe reprezentanții Comisiei Europene că nu e corect și nici constituțional să li se șteargă drepturile cuvenite pensionarilor care au muncit în condiții grele de muncă. Astfel, în legea actuală (360/2023) s-au menținut beneficiile acordate celor care au muncit în #condiții speciale (gr. I) sau condiții deosebite de muncă (gr. II), atât în privința recunoașterii unor stagii de cotizare complete mai scurte, cât și în privința acordării unui punctaj suplimentar la pensie, a mai spus Marcel Ciolacu.
În concluzie, premierul a ținut să precizeze că: ,,în continuare vom discuta cu reprezentanții Comisiei pentru a găsi soluții tranzitorii în ceea ce privește anii de vechime necesari ieșirii la pensie astfel încât nimeni să nu fie nedreptățit.”
CITEȘTE ȘI:

Investiții pentru viitor / Marcel CIOLACU laudă dezvoltarea infrastructurii sportive în mediul rural

Marcel Ciolacu îi cere ministrului Rafila să se implice să facă LEGEA MEDICULUI / „Ca și parlamentar, o să votez în funcție de cum este corpul legii”