Marcel Ciolacu, întrevedere cu Sergio Mattarella / Ciolacu: Conexiunile între cetățenii noștri fac mai puternice relațiile româno-italiene

Publicat: 19 06. 2024, 18:20
Actualizat: 19 06. 2024, 23:22

This browser does not support the video element.

Premierul Marcel Ciolacu a avut, miercuri, o întrevedere cu președintele Italiei, Sergio Mattarella, aflat în vizită oficială în România, la invitația președintelui Klaus Iohannis.

UPDATE – Marcel Ciolacu: Conexiunile între cetățenii noștri fac și mai puternice relațiile româno-italiene

Italia este partener strategic și prieten apropiat al României. Parteneriatul nostru consolidat se bazează pe relații politice, economice și culturale deosebit de strânse și a devenit mai puternic prin prezența în Italia a uneia dintre cele mai mari comunități românești și, în România, a comunității istorice și societății active de oameni de afaceri italieni, a afirmat premierul Marcel Ciolacu la întrevederea cu președintele Sergio Mattarella.

Un punct important al discuțiilor de astăzi de la Palatul Victoria s-a referit la românii din Italia, una din cele mai numeroase comunități românești din străinătate, transmite Palatul Victoria.

Mulțumim autorităților italiene pentru tot ce au făcut în sensul integrării comunității românești, respectării drepturilor și recunoașterii beneficiilor pe care aceasta le aduce societății italiene. Apreciez în mod deosebit contribuția statului italian la menținerea legăturii românilor care studiază, muncesc și trăiesc în Italia cu țara de origine, cu limba română, a subliniat premierul Marcel Ciolacu.

Cooperarea economică a reprezentat un alt subiect important al dialogului, în condițiile în care anul trecut schimburile comerciale bilaterale au înregistrat o valoare record, depășind 20 de miliarde de euro.

Cooperarea economică este pilon al relației noastre bilaterale. Italia este al doilea partener comercial al României, a doua piață de destinație a exporturilor românești și a doua țară de origine a importurilor în țara noastră, a menționat prim-ministrul Marcel Ciolacu.

Șeful Executivului a apreciat, de asemenea, nivelul excelent al cooperării bilaterale și dialogului în domeniul securității și apărării și a mulțumit președintelui Sergio Mattarella pentru participarea Italiei la misiunea de Poliție Aeriană Întărită și la programele de instruire comună cu piloții Forțelor Aeriene Române, în perioada 2021-2023.

În acest context, premierul Ciolacu a arătat că Italia poate avea o contribuție substanțială la viziunea României de transformare a Mării Negre într-o zonă a păcii, securității și conectivității, prin dezvoltarea cooperării între statele cu interese comune din regiune, pe de o parte, și dintre acestea și comunitatea euroatlantică, cu sprijinul NATO și al UE, pe de altă parte.

De asemenea, prim-ministrul României a apreciat eforturile Italiei pentru includerea și promovarea susținerii Ucrainei pe agenda G7, subliniind, totodată, că securitatea Republicii Moldova este strâns conectată de stabilitatea din regiunea Mării Negre.

Avansarea procesului de extindere atât în ceea ce privește candidații din Balcanii de Vest, cât și cei din Est – Ucraina și Republica Moldova, consolidarea pieței interne, convergența și competitivitatea, următorul buget al UE și extinderea Schengen au importanță deosebită pentru România în viitorul ciclu instituțional, a punctat prim-ministrul Marcel Ciolacu.

Știrea inițială:

În 2024, România şi Italia aniversează 145 de ani de la stabilirea relaţiilor diplomatice, precum şi 60 de ani de la ridicarea relaţiilor la nivel de ambasadă, informează Administrația Prezidențială.

În timpul dimineții, Sergio Mattarella a fost primit la Palatul Cotroceni de către președintele Klaus Iohannis. După convorbirile tête-à-tête, președintele Mattarella a declarat că România pentru Italia este „un partener extrem de important şi pe plan bilateral, european, dar şi pe cel internaţional”.

Apartenenţa la Uniunea Europeană este alt motiv de dialog şi de colaborare şi din acest motiv eu îmi doresc ca Italia să ceară Consiliului European să elimine frontierele terestre, ca România să poată să intre pe deplin în spaţiul Schengen. Este o condiţie la care noi ţinem foarte mult şi pe care o solicităm foarte mult. Noi avem o colaborare intensă pe plan euroatlantic şi colaborăm des cu forţele armate, care au o colaborare foarte importantă în toate planurile care privesc Alianţa Atlantică”, a afirmat Sergio Mattarella, în conferința de presă comună cu preşedintele Klaus Iohannis.

Știre în curs de actualizare.

CITEȘTE ȘI: