Premierul Marcel Ciolacu l-a chemat pe ministrul Sănătății la Guvern în scandalul MORȚILOR SUSPECTE de la Spitalul Sf. Pantelimon

Premierul Marcel Ciolacu l-a chemat pe ministrul Sănătății la Guvern în scandalul MORȚILOR SUSPECTE de la Spitalul Sf. Pantelimon
Publicat: 19/08/2024, 12:43
Actualizat: 19/08/2024, 14:50

Premierul Marcel Ciolacu l-a chemat luni la Guvern pe ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, în legătură cu scandalul morților suspecte de la Spitalul Sfântul Pantelimon, au precizat surse guvernamentale pentru Gândul. Marcel Ciolacu vrea să verifice dacă ministrul a respectat procedura legală la momentul la care a trimis echipa de control la Spitalul Sf. Pantelimon, după ce au existat mai multe reclamații privind decese suspecte la secția de Terapie Intensivă.

UPDATE 14:20

Ministrul Alexandru Rafila a ajuns la Palatul Victoria în jurul orei 14:00. Acesta este însoțit la discuțiile cu premierul Marcel Ciolacu de secretarul de stat în ministerul Sănătății, Alexandru Rogobete.

ȘTIREA INIȚIALĂ

Ministrul Alexandru Rafila ar urma să îi prezinte șeful executivului raportul Corpului de Control al ministerului Sănătății din luna aprilie.

Săptămâna trecută, Marcel Ciolacu a trimis Corpul de Control al prim-ministrului pentru a efectua verificări în cazul anchetei realizate de Corpul de Control al ministerului Sănătății la Spitalul Pantelimon.

În paralel, procurorii realizează luni o percheziție informatică a telefonului doctoriței Maria Miron. Acțiunea se petrece în prezența acesteia, potrivit surselor Gândul.

Cele două doctorițe de la Spitalul Pantelimon, Miron Maria Alexandra şi Păiuș Mirela, sunt arestate pentru 30 de zile, fiind acuzate de omor calificat cu premeditare și tentativă de omor calificat.

Săptămâna trecută, Sorin Luca, șeful Corpului de Control al Ministerului Sănătății, și-a înaintat demisia pe fondul acuzațiilor aduse de procurori medicilor de la Spitalul Sf. Pantelimon din București. Ministrul Alexandru Rafila a luat atunci act de decizie unilaterală a lui Luca.

Șeful Corpului de control a demisionat pentru că el a considerat că în urma acestei probleme extrem de grave care s-a întâmplat la Spitalul Pantelimon, el fiind cel care a participat acolo, este cazul să demisioneze, a spus Alexandru Rafila înaintea ședinței de guvern de săptămâna trecută.

Întrebat dacă va cere demisia ministrul Sănătății, Marcel Ciolacu a declarat: „Haideți să vedem tot adevărul. Așteptăm concluziile săptămâna aceasta, după care vom lua o decizie”.

Concluzii ale Raportului Corpului de Control

Urmare a dispoziției ministrului Sănătății, prof. univ. dr. Alexandru Rafila, în perioada 12-16 aprilie 2024, o echipă de control a Ministerului Sănătății a efectuat verificări la Spitalul Clinic de Urgență Sf. Pantelimon București.

„În urma verificărilor, echipa de control a constatat următoarele”, se arată în comunicatul Ministerului Sănătății:

1. Sesizările formulate de către angajații spitalului au la bază o comunicare defectuoasă între conducerea unității și persoanele în cauză. Sesizările vizau imixtiuni în activitatea de control a directorului de îngrijiri și presupuse acțiuni de hărțuire exercitate asupra unui medic din cadrul secției ATI.

2. La nivelul spitalului a fost constituită o comisie internă care a efectuat cercetări din punct de vedere administrativ în urma sesizării întocmite de directorul de îngrijiri medicale, precum și a informațiilor apărute în mass-media. În data de 17 aprilie 2024, a fost întocmit raportul final al comisiei interne de analiză care conține concluzii și recomandări, fără a se suprapune anchetei penale derulate la nivelul Parchetului de pe lângă Tribunalul București.

3. În legătură cu informația apărută în mass-media privitor la aparatul RMN din secția de radiologie, verificările efectuate au stabilit că în luna decembrie 2021 a fost instalat un aparat IRM Philips în laboratorul de radiologie al spitalului. În vederea verificării antenelor IRM și pentru stabilirea protocoalelor de examinare, în luna martie 2022, medicul șef al laboratorului de radiologie a informat în scris conducerea spitalului și a depus la secretariatul unității un protocol intitulat “Protocol voluntariat pentru testarea antenelor tip IRM și stabilirea protocoalelor de examinare”. Începerea activității de testare a fost afișată la avizierul spitalului. Așa cum rezultă din conținutul protocolului mai sus menționat, voluntarii nu au fost plătiți și nici nu au plătit pentru examinare.

Cu acordul scris al voluntarilor, au fost folosiți 96 de voluntari, nefiind eliberate în scris rezultate oficiale.

Precizăm că în incinta Spitalului Clinic de Urgență Sf. Pantelimon București există și un IRM privat, unde pot fi efectuate examinări de specialitate.

Totodată, menționăm că de la demararea testelor și până în prezent, la nivelul spitalului nu a fost depusă nicio plângere de la vreunul dintre voluntarii care au participat la teste.

Nicio abatere profesională cu privire la cei 17 pacienți decedați, susține Comisia de analiză a Spitalului Sf. Pantelimon

La rândul său, Comisia internă de analiză a Spitalului Clinic de Urgenţă „Sfântul Pantelimon” din Bucureşti nu a constatat în raportul său „nicio abatere profesională, respectându-se toate protocoalele şi procedurile terapeutice existente”.

Mai „rămâne în discuţie presupusa faptă a depăşirii grave a competenţei profesionale a unei asistente medicale care ar fi afirmat că a modificat din proprie iniţiativă doza de noradrenalină, dar nu există nicio dovadă că acest lucru s-ar fi petrecut în realitate”.

Potrivit raportului, „se impune luarea de urgenţă de măsuri de control privind respectarea riguroasă a Regulamentului Intern şi se consideră că sesizarea depusă şi datele apărute în presă sunt generate de o stare conflictuală permanentă atât la nivelul conducerii spitalului, cât şi a Secţiei ATI”.

„Constatarea pe baza căreia comisia a tras această concluzie este aceea că până în octombrie 2023, în ultimii 3 ani, fluctuaţia de cadre medicale – medici, asistente, îngrijitoare, infirmiere a fost foarte mare – 66 cadre medicale, toate motivându-şi decizia de existenţă a unei atmosfere tensionate, ce perturbă grav activitatea profesională. Ca o consecinţă a acestei situaţii, au rămas în Secţia ATI doar un număr de 3 – 4 medici care să desfăşoare o activitate deosebit de complexă. După luna noiembrie 2023, odată cu schimbarea conducerii secţiei, atmosfera s-a ameliorat rapid, iar numărul de medici a crescut la 13, majoritatea medici tineri şi bine pregătiţi profesional. Acestora li s-au adăugat un număr de medici tineri din alte spitale care efectuează gărzi în unitatea noastră”, se mai arată în raportul citat.

Comisia mai punctează în raport că spitalul, prin conducerea sa, „trebuie să depună de urgenţă toate eforturile legale pentru a controla acest gen de situaţie, situaţie ce este atât în detrimentul bolnavilor, cât şi a imaginii spitalului”.

Verificările efectuate de către Corpul de Control al Ministrului, precum și cele efectuate de către comisia internă a Spitalul Clinic de Urgență Sf. Pantelimon București au vizat numai activitatea din punct de vedere administrativ derulată la nivelul spitalului, aspectele de natură penală fiind atributul exclusiv al unității de Parchet competente. Atât Ministerul Sănătății, cât și Spitalul Clinic de Urgență Sf. Pantelimon București au pus la dispoziția unității de Parchet toate datele și documentele solicitate de către aceasta.

CITIȚI ȘI:

Șeful Corpului de Control al Ministerului Sănătății și-a dat DEMISIA în urma scandalului de la Sf. Pantelimon / Ce spun Rafila și Ciolacu

Iubitul „Doamnei cu coasa” de la Spitalul „Sf. Pantelimon” a încercat să se SINUCIDĂ după ce s-a confesat în fața procurorilor. „Avea sânge rece”

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
VIDEO Soldații ruși s-au omorât între ei, după o noapte de beție. Drept pedeapsă, au...
Au luat-o pe urma lui Cătălin Bordea! Despărțire surpriză în showbiz, după 6 ani de...
FOTO. E gata să se dezbrace total. „Cred că sunt hot. Vreau să-mi arăt corpul”
Alain Delon, biografia necenzurată a starului francez. Sex-simbolul anilor '60, „stăpânit de pofta banilor și...
Cătălin a căzut 300 de metri în gol pe Munții Bucegi! Cum s-a întâmplat tragedia?!
VIDEO Reacție furioasă a lui Elon Musk după ce Ramzan Kadîrov a susținut că a...
Ioana, după ce Năstase a prins-o vorbind cu altul: 'Du-te, eşti BĂTRÂN'
Un virus care ar fi pornit din România provoacă teamă în Europa. O țară a...
Toată ţara se află sub avertismente de cod roşu, portocaliu şi galben de caniculă până...
Soțul doctoriței Gavril, lovitură de grație! Bărbatul este îngrozit de ceea ce s-ar putea întâmpla...
UPDATE Bac 2024 sesiunea de toamnă: A fost publicat baremul oficial! Care este rezolvarea corectă...
Vedete cu lenjeria intimă la vedere! Topul celor mai transparenți chiloței
Polițiștii maghiari vânează mașinile cu numere românești? Pățania unui șofer din Cluj
Donald Trump, numit „laş”. S-a întâmplat în Pennsylvania
NASA a RECUNOSCUT! Nicio imagine cu CALEA LACTEE nu este REALĂ!
Ungurii se înclină în fața României. Aplauze de la vecini: Să-și amintească toți
Alain Delon, actorul rebel care s-a împrietenit cu mafioți și a creat roluri magistrale
Despărțire neașteptată în showbiz! Au luat-o pe drumuri separate după șase ani de căsnicie. Cum...
"Ultima misiune pentru Roberta". Ea este polițista de 21 de ani, ucisă de remorca unui...
Ce spune Adriana Bahmuțeanu despre condițiile din fosta ei căsnicie și care sunt lucrurile pe...
Criză fără precedent în Europa! Un virus periculos aduce scumpiri masive la carne
BANCUL ZILEI. La interviu: - Bună ziua! Sunt Bulă din Vaslui și sunt vânător de...
Lady Jane Grey, regina de nouă zile