Premierul Marcel Ciolacu l-a chemat luni la Guvern pe ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, în legătură cu scandalul morților suspecte de la Spitalul Sfântul Pantelimon, au precizat surse guvernamentale pentru Gândul. Marcel Ciolacu vrea să verifice dacă ministrul a respectat procedura legală la momentul la care a trimis echipa de control la Spitalul Sf. Pantelimon, după ce au existat mai multe reclamații privind decese suspecte la secția de Terapie Intensivă.
UPDATE 16:50 Rafila: Se va realiza un audit independent la Spitalul Sf. Pantelimon
Alexandru Rafila a făcut luni declarații de presă după întâlnirea cu premierul Marcel Ciolacu:
Am venit aici ca să analizăm situația creată în urma incidentelor foarte serioase care au avut loc la Spitalul Pantelimon. Am discutat despre nevoia atenuării acestor discuții și dispute care există în momentul de față în spațiul public în ceea ce privește credibilitatea sistemului de sănătate, în general, în ceea ce privește credibilitatea serviciilor oferite de Spitalul Sfântul Pantelimon. Am decis și am făcut deja primele demersuri ca să putem să contactăm Societatea Europeană de Anestezie și Terapie Intensivă, precum și Societatea Mondială de Anestezie și Terapie Intensivă, încât să putem realiza un audit profesional medical independent al lucrurilor care s-a întâmplat acolo la Spitalul Pantelimon, a spus ministrul.
Legat de o eventuală demisie, ministrul Rafila a precizat că „nu are o problemă” în acest sens.
UPDATE 14:20
Ministrul Alexandru Rafila a ajuns la Palatul Victoria în jurul orei 14:00. Acesta este însoțit la discuțiile cu premierul Marcel Ciolacu de secretarul de stat în ministerul Sănătății, Alexandru Rogobete.
ȘTIREA INIȚIALĂ
Ministrul Alexandru Rafila ar urma să îi prezinte șeful executivului raportul Corpului de Control al ministerului Sănătății din luna aprilie.
Săptămâna trecută, Marcel Ciolacu a trimis Corpul de Control al prim-ministrului pentru a efectua verificări în cazul anchetei realizate de Corpul de Control al ministerului Sănătății la Spitalul Pantelimon.
În paralel, procurorii realizează luni o percheziție informatică a telefonului doctoriței Maria Miron. Acțiunea se petrece în prezența acesteia, potrivit surselor Gândul.
Cele două doctorițe de la Spitalul Pantelimon, Miron Maria Alexandra şi Păiuș Mirela, sunt arestate pentru 30 de zile, fiind acuzate de omor calificat cu premeditare și tentativă de omor calificat.
Săptămâna trecută, Sorin Luca, șeful Corpului de Control al Ministerului Sănătății, și-a înaintat demisia pe fondul acuzațiilor aduse de procurori medicilor de la Spitalul Sf. Pantelimon din București. Ministrul Alexandru Rafila a luat atunci act de decizie unilaterală a lui Luca.
Șeful Corpului de control a demisionat pentru că el a considerat că în urma acestei probleme extrem de grave care s-a întâmplat la Spitalul Pantelimon, el fiind cel care a participat acolo, este cazul să demisioneze, a spus Alexandru Rafila înaintea ședinței de guvern de săptămâna trecută.
Întrebat dacă va cere demisia ministrul Sănătății, Marcel Ciolacu a declarat: „Haideți să vedem tot adevărul. Așteptăm concluziile săptămâna aceasta, după care vom lua o decizie”.
Urmare a dispoziției ministrului Sănătății, prof. univ. dr. Alexandru Rafila, în perioada 12-16 aprilie 2024, o echipă de control a Ministerului Sănătății a efectuat verificări la Spitalul Clinic de Urgență Sf. Pantelimon București.
„În urma verificărilor, echipa de control a constatat următoarele”, se arată în comunicatul Ministerului Sănătății:
1. Sesizările formulate de către angajații spitalului au la bază o comunicare defectuoasă între conducerea unității și persoanele în cauză. Sesizările vizau imixtiuni în activitatea de control a directorului de îngrijiri și presupuse acțiuni de hărțuire exercitate asupra unui medic din cadrul secției ATI.
2. La nivelul spitalului a fost constituită o comisie internă care a efectuat cercetări din punct de vedere administrativ în urma sesizării întocmite de directorul de îngrijiri medicale, precum și a informațiilor apărute în mass-media. În data de 17 aprilie 2024, a fost întocmit raportul final al comisiei interne de analiză care conține concluzii și recomandări, fără a se suprapune anchetei penale derulate la nivelul Parchetului de pe lângă Tribunalul București.
3. În legătură cu informația apărută în mass-media privitor la aparatul RMN din secția de radiologie, verificările efectuate au stabilit că în luna decembrie 2021 a fost instalat un aparat IRM Philips în laboratorul de radiologie al spitalului. În vederea verificării antenelor IRM și pentru stabilirea protocoalelor de examinare, în luna martie 2022, medicul șef al laboratorului de radiologie a informat în scris conducerea spitalului și a depus la secretariatul unității un protocol intitulat “Protocol voluntariat pentru testarea antenelor tip IRM și stabilirea protocoalelor de examinare”. Începerea activității de testare a fost afișată la avizierul spitalului. Așa cum rezultă din conținutul protocolului mai sus menționat, voluntarii nu au fost plătiți și nici nu au plătit pentru examinare.
Cu acordul scris al voluntarilor, au fost folosiți 96 de voluntari, nefiind eliberate în scris rezultate oficiale.
Precizăm că în incinta Spitalului Clinic de Urgență Sf. Pantelimon București există și un IRM privat, unde pot fi efectuate examinări de specialitate.
Totodată, menționăm că de la demararea testelor și până în prezent, la nivelul spitalului nu a fost depusă nicio plângere de la vreunul dintre voluntarii care au participat la teste.
La rândul său, Comisia internă de analiză a Spitalului Clinic de Urgenţă „Sfântul Pantelimon” din Bucureşti nu a constatat în raportul său „nicio abatere profesională, respectându-se toate protocoalele şi procedurile terapeutice existente”.
Mai „rămâne în discuţie presupusa faptă a depăşirii grave a competenţei profesionale a unei asistente medicale care ar fi afirmat că a modificat din proprie iniţiativă doza de noradrenalină, dar nu există nicio dovadă că acest lucru s-ar fi petrecut în realitate”.
Potrivit raportului, „se impune luarea de urgenţă de măsuri de control privind respectarea riguroasă a Regulamentului Intern şi se consideră că sesizarea depusă şi datele apărute în presă sunt generate de o stare conflictuală permanentă atât la nivelul conducerii spitalului, cât şi a Secţiei ATI”.
„Constatarea pe baza căreia comisia a tras această concluzie este aceea că până în octombrie 2023, în ultimii 3 ani, fluctuaţia de cadre medicale – medici, asistente, îngrijitoare, infirmiere a fost foarte mare – 66 cadre medicale, toate motivându-şi decizia de existenţă a unei atmosfere tensionate, ce perturbă grav activitatea profesională. Ca o consecinţă a acestei situaţii, au rămas în Secţia ATI doar un număr de 3 – 4 medici care să desfăşoare o activitate deosebit de complexă. După luna noiembrie 2023, odată cu schimbarea conducerii secţiei, atmosfera s-a ameliorat rapid, iar numărul de medici a crescut la 13, majoritatea medici tineri şi bine pregătiţi profesional. Acestora li s-au adăugat un număr de medici tineri din alte spitale care efectuează gărzi în unitatea noastră”, se mai arată în raportul citat.
Comisia mai punctează în raport că spitalul, prin conducerea sa, „trebuie să depună de urgenţă toate eforturile legale pentru a controla acest gen de situaţie, situaţie ce este atât în detrimentul bolnavilor, cât şi a imaginii spitalului”.
Verificările efectuate de către Corpul de Control al Ministrului, precum și cele efectuate de către comisia internă a Spitalul Clinic de Urgență Sf. Pantelimon București au vizat numai activitatea din punct de vedere administrativ derulată la nivelul spitalului, aspectele de natură penală fiind atributul exclusiv al unității de Parchet competente. Atât Ministerul Sănătății, cât și Spitalul Clinic de Urgență Sf. Pantelimon București au pus la dispoziția unității de Parchet toate datele și documentele solicitate de către aceasta.
CITIȚI ȘI: