Premierul Marcel Ciolacu: Toată lumea vorbeşte de deficitul din PIB / După agricultură şi fotbal, devenim specialişti şi în DEFICIT

Publicat: 08 11. 2024, 12:55
Actualizat: 08 11. 2024, 13:26

Premierul Marcel Ciolacu a afirmat vineri, la inaugurarea fabricii Opal-Teraplast din Bistrița, că toată lumea vorbeşte de deficitul din PIB şi a evidențiat că, pe lângă expertiza în agricultură și fotbal, românii au devenit „specialiști și în deficit.” Cu toate acestea, el a subliniat că adevărata provocare o reprezintă deficitul comercial și că statul trebuie să se implice pentru a încuraja producția internă.

Toată lumea vorbeşte de deficitul din PIB. Toată lumea a devenit specialistă. E un lucru foarte bun, că după agricultura şi fotbal devenim specialişti şi în deficit.
Din punctul meu de vedere cea mai mare provocare este deficitul comercial. Şi aici trebuie să intervenim şi prin micro-management, fiindcă asta facem, trebuie să vedem care sunt produsele şi materialele pe care le importă România şi statul trebuie să vină cu scheme de ajutor de stat, cu ghiduri pentru fondurile europene, focalizat pe acest lucru, a afirmat Marcel Ciolacu.
Premierul a vorbit și despre necesitatea unui plan de țară stabil, care să fie susținut dincolo de ciclurile electorale și de disputele politice.
De fapt noi vorbim de un plan. (…) Un plan pornit când am aderat la Uniunea Europeană şi trebuie să înţelegem o dată pentru totdeauna campaniile electorale şi disputele politice vin şi pleacă şi să înţelegem că trebuie un consens minim pe un plan de ţară şi pe o direcţie a României.
Dacă vrem să ne dezvoltăm uniform, să ţinem cont de toţi românii, să nu mai facem diferenţe şi eu cred că în acest moment în lume şi mai ales în Europa, care a plătit cea mai mare factură a războiului pornit total incorect de Federaţia Rusă în Ucraina, cea mai mare factură plătită şi care a afectat nivelul de trai al europenilor, eu cred că avem nevoie de acest plan de ţară pe care să-l respectăm şi trebuie să înţelegem că ideologia nu contează. Următorii ani înseamnă dezvoltare şi înseamnă economie, a menționat șeful Guvernului.
El a mai spus că România nu trebuie să rateze „ultimul tren de dezvoltare” oferit prin PNRR, explicând că acest program nu este doar o sursă de fonduri, ci un angajament pentru reforme structurale.
Banii vin în urma reformelor pentru că chiar dacă te dezvolţi, dacă nu aplici reforme această dezvoltare este sustenabilă pe o perioadă scurtă de timp, atunci când faci investiţiile şi îţi vin imediat în bugetul de stat, a mai transmis Marcel Ciolacu.

CITEȘTE ȘI:

REINDUSTRIALIZAREA României, o prioritate pentru Marcel Ciolacu: Dacă nu o facem, rămânem în cercul nostru strâmt

Adrian Câciu, la inaugurarea unei noi fabrici din Bistrița: Totul se bazează pe PARTENERIAT – autoritate locală, centrală și sectorul privat