Premierul moldovean Filip a venit la București: „Contăm foarte mult pe sprijinul vostru”. Cu Plahotniuc, doar „coleg de partid”

Publicat: 26 01. 2016, 13:46

„V-am zis și cu alte ocazii că poate este guvernul ultimei șanse pentru această clasă politică pentru că ea se face vinovată de situația în care s-a pomenit Republica Moldova acum. Am vrut să auziți acest lucru de la mine și vă mulțumesc încă o dată pentru că ați acceptat să avem această întâlnire pentru a vă convinge că suntem determinați să livrăm rezultate. Nu ne vom axa pe populisme pentru că nu aici sunt rezultatele pe care le așteaptă cetățenii. Vom fi axați pe acțiuni, așa cum am spus”, i-a spus Filip lui Iohannis.

Noul premier i-a mulțumit președintelui României că l-a primit la Cotroceni la scurt timp de la învestirea în funcție, lucru care simbilizează relațiile strânse dintre România și Republica Moldova.

„Vreau să încep prin a vă mulțumi pentru că ați acceptat foarte repede să avem această întâlnire, chiar la câteva zile după inaugurarea Guvernului de la Chișinău. Este un semnal că Republica Moldova este alături de România sau mai bine zis România rămâne alături de Republica Moldova”, a spus Filip.

Premierul a mai spus că Republica Moldova se confruntă cu mai multe crize, nu doar cu una financiară, ci și socială și politică și că are nevoie de stabilizare, iar Cabinetul său este conștient de perioada dificilă în care și-au asumat actul de guvernare.

„Vedem și cunoaștem această criză, nu doar financiară, dar și una socială, economică, dar și politică. Știm că Republica Moldova are nevoie de stabilizare astăzi pe toate aceste dimensiuni. Pornind de la acest fapt, suntem determinați să muncim zi și noapte la Guvern pentru a livra rezultate în final”, a spus Filip.

„Spuneam astăzi că niciodată până acum nu am simțit în profunzime puterea expresiei >. De fapt aici este prima mea vizită pentru că contăm foarte mult pe sprijinul dumneavoastră”, a mai spus Filip, iar președintele Iohannis a spus: „Așa va fi!”.

Cioloș: Prima tranșă, după măsuri de reformă la Chișinău

Premierul Dacian Cioloș a declarat, după întâlnirea cu Pavel Filip, că România condiționează acordarea primei tranșe din acordul de asistență financiară rambursabilă de un set de măsuri concrete de reformă pe care Guvernul de la Chișinău trebuie să le ia.

”Înainte de a livra prima tranșă, ne dorim măsuri concrete care să demonstreze dorința de reformă”, a spus Cioloș, precizând că lista acestor reforme va fi înaintată guvernului moldovean până la sfârșitul acestei săptămâni.

Premierul român a precizat că această primă tranșă din Acordul privind asistența financiară rambursabilă între România și Republica Moldova, semnat la Chișinău, la 7 octombrie 2015, se ridică la 60 de milioane de euro. Livrarea depinde de ratificarea acordului în Parlament, a adăugat Cioloș, arătând că a avut o discuție pe această temă cu președintele Camerei Deputaților, Valeriu Zgonea.

Totodată, acordarea acestei prime tranșe va depinde și de rezultatele primei vizite a FMI la Chișinău, a subliniat primul-ministru român. Cioloș a arătat că a discutat acest subiect și cu comisarul penru Vecinătate, Johannes Hahn, care a are o abordare similară.

”În măsura în care Guvernul din Moldova se angajează la niște reforme, Guvernul României are în vedere într-o primă fază un sprijin de urgență pentru a ajuta cetățenii mai nevoiași din Republica Moldova să iasă din perioada de iarnă, o perioadă mai dificilă. În perioada următoare analizăm posibilitatea pentru a veni cu un anumit sprijin pentru anumite produse de primă necesitate pe care am dori să le putem furniza direct cetățenilor Republicii Moldova”, a precizat premierul.

”Pornind de la niște angajamente clare de reformă pe care sperăm să le vedem din partea Guvernului Republicii Moldova nu doar declarativ, ci și faptic, Guvernul României este gata în aceste condiții să sprijine Republica Moldova pe parcursul europen și să sprijine acest program de reformă. Stabilitatea politică în Republica Moldova este importantă nu doar pentru Republica Moldova, ci și pentru securitatea regiunii și pentru România”, a subliniat Cioloș.

El a spus că această vizită a contribuit la o mai bună înțelegere a situației dificile prin care trece Republica Moldova și a insistat asupra faptului că moldovenii au așteptări și nemulțumiri ”justificate”, iar Guvernul de la Chișinău trebuie să poarte un ”dialog intens” cu societatea civilă care vrea un parcurs european.

”Credibilitatea majorității parlamentare care susține guvernul de la Chișinău depinde în mod clar de capacitatea de a lua decizii, de a lua măsuri pentru a implementa reforme care sunt așteptate în primul rând de cetățenii din Republica Moldova, dar și de România ca țară vecină, parteneră, și din semnalele pe care le am, sunt așteptate și de partenerii europeni și euro-atlantici. Încurajăm Guvernul să țină legătura cu reprezentanții societății civile, să asculte doleanțele și așteptările legitime care merg în direcția menținerii parcursului european al Republicii Moldova”, a afirmat șeful Executivului de la București.

El a arătat că România dorește să-și coordoneze sprijinul financiar și cu Comisia Europeană și cu FMI, acesta urmând să funcționeze ca ”un pod” între momentul de față și momentul în care Republica Moldova va fi în măsură să semneze un acord cu FMI.

Potrivit lui Cioloș, ”în o a treia etapă, în măsura în care Guvernul demonstrează că se angajează la reforme structurale care să asigure un parcurs european, suntem pregătiți să venim și cu alte programe de acțiuni și de sprijin în această direcție”.

Președintele Klaus Iohannis a trimis Parlamentului spre reexaminare, la începutul lunii noiembrie 2015, Legea pentru ratificarea Acordului privind asistența financiară rambursabilă între România și R.Moldova, considerând că promulgarea nu este oportună câtă vreme nu există certitudinea continuării procesului de reforme. Ajutorul financiar total din cadrul acestui acord se ridica la 150 de milioane de euro.

Filip: Suntem determinați să livrăm rezultate

”Sunt omul responsabilității”, a spus Pavel Filip, întrebat despre legăturile cu Vlad Plahotniuc, cu care a precizat că este doar ”coleg de partid”.

”Mi-am dat seama că dacă nu mergem pe calea reformelor, această clasă politică nu mai are nicio șansă. (….) Suntem determinați să livrăm rezultate”, a adăugat el.

”Vom dovedi prin acțiuni că suntem porniți pe reformele declarate”, a subliniat Pavel Filip. El a afirmat că guvernul pe care îl conduce este determinat să demonstreze prin fapte concrete că este pro-european.

”Agenda de reforme prevăzute de acordul de asociere cu Uniunea Europeană și relansarea cooperării cu partenerii externi de dezvoltare constituie o prioritate pentru cabinetul de miniștri. Și vom acționa astfel încât calificativul pro-european să revină în albia normalității pentru guvernul de la Chișinău. Asta ar însemnă că nu ne vom lansa pe populisme, dar vom fi concentrați doar pe acțiuni. Solicitarea mea față de membrii cabinetului de miniștri la Chișinău a fost să uite de partide, să sacrifice chiar din contul vieții private astfel încât într-un timp cât mai scurt cetățenii să înțeleagă că acesta este un guvern care lucrează întru binele cetățenilor țării”, a susținut premierul moldovean.

Întrebat despre măsurile concrete de reforme pe care intenționează să le ia în perioada următoare, premierul moldovean a spus că vizează, în primă etapă, ”optimizări pentru bugetul Republicii Moldova”, iar ulterior ”mărirea veniturilor în bugetul consolidat”.

Întrebat despre măsurile anti-corupție, Pavel Filip a precizat că strategia reformei în justiție și lupta împotriva corupției a fost tergiversată, dar că guvernul de la Chișinău va aproba în următoarele ședințe acele acte care se află la Executiv.

”Ne-am propus, desigur, în primele 100 de zile de guvernare să îndeplinim măsurile rapide în vederea stabilizării situației financiare în primul rând, dar suntem conștienți că fără sprijinul României această sarcină este una foarte dificilă. Îi spuneam domnului prim-ministru că doar acum am înțeles în profunzime expresia că «prietenul bun la nevoie se cunoaște». De fapt, România a procedat ori de câte ori a fost nevoie anume în așa manieră. În acest context, țin să mulțumesc încă o dată pentru disponibilitatea României de a acorda acel sprijin financiar rambursabil de 150 de milioane de euro pe termen de cinci ani, desigur că în condițiile că în guvernul de la Chișinău demonstrează că merge pe calea reformelor, merge pe calea realizării rezultatelor. Totodată, reiterăm și am convenit cu domnul prim-ministru să valorificăm în continuare în deplină măsură și ajutorul financiar nerambursabil de 100 de milioane în măsura posibilităților. Vreau să menționez că până acum au fost utilizate și valorificate o treime din această sumă”, a mai spus Pavel Filip.

El a insistat asupra faptului că este deschis către solicitările societății civile. ”Sunt de înțeles sentimentele celor care protestează sincer. I-am spus și domnului prim-ministru că eu, fiind membru al cabinetului de miniștri atunci când au început protestele la Chișinău, le-am considerat unele utile pentur că erau revendicări sociale, economice și oamenii aveau tot dreptul să fie nemulțumiți pentru că astea erau rezultatele guvernării. Și le-am considerat utile pentru că sunt o persoană care crede că presiunile societății civile asupra guvernului de fapt mobilizează guvernul, îl face să nu fie relaxat, să muncească mai mult pentru a livra rezultate pentru cetățenii țării”, a afirmat șeful Executivului de la Chișinău.

Cât privește cerințele pentru alegeri anticipate, acestea nu sunt ”în dimensiunea executivă”, a spus Pavel Filip, adăugând că Guvernul urmărește stabilizarea situației în Republica Moldova financiar, social și politic.

Iohannis, către Filip: Acest mandat greu poate să fie și foarte frumos

Președintele Klaus Iohannis a declarat, marți, la începutul întrevederii cu premierul moldovean, Pavel Filip, că România este clar alături de Republica Moldova și sprijină parcursul său european.

„România este clar alături de Republica Moldova. Noi dorim să vă sprijinim în parcursul european și am convingerea că împreună vom găsi cele mai bune abordări”, i-a spus președintele premierului moldovean.

Președintele a mai spus că se bucură că poate să îl primească la Palatul Cotroceni la puțin timp de la învestirea în funcție.

„După puțin timp de la învestire v-ați decis să faceți o vizită la București. Eu mă bucur că vă pot primi la Cotroceni. Este, după părerea mea, un semn că doriți să continuați relația de apropiere între Republica Moldova și România. Acest lucru mă bucură foarte mult”, a declarat Iohannis.

Iohannis a mai spus că mandatul este unul greu, într-o perioadă dificilă, care poate fi ”foarte frumos”, având în vedere „o mare șansă” pe care o are Filip de a reda Republici Moldova stabilitatea politică, financiară.

„Dumneavoastră domnule prim-ministru și dumneavoastră viceprim-miniștri, miniștri ați preluat un mandat greu, într-o perioadă dificilă, dar eu cred că acest mandat greu poate să fie și foarte frumos. Aveți o mare șansă ca prin reforme ferme și duse până la capăt să redați Republicii Moldova stabilitate politică, economică, financiară și în definitiv să redați cetățenilor Moldovei sentimentul de siguranță și că există un Guvern care se ocupă de problemele Moldovei și ale moldovenilor”, a spus Klaus Iohannis.