După doi ani și două luni la Palatul Victoria și aflat în fruntea celui de-al treilea Cabinet care îi poartă numele, Victor Ponta și-a adus aminte de „greaua moștenire” a Guvernelor Boc:”Am avut de plătit peste 3 miliarde pentru cei care au dat guvernul în judecată și au câștigat la salarii. 6 miliarde de lei au fost plătite începând cu 2012 numai ca arierate la spitale”.
De ce e bună taxa pe stâlp: „A fost, până la urmă, ridicarea unei excepții”
Restituiri de proprietăți, condamnări la CEDO, Victor Ponta a contabilizat, în fața slide-urilor Power Point, restanțele găsite în mai 2012 când s-a instalat premier, culminând cu o realizare: Guvernul a plătit la zi ratele împrumutului la FMI. „S-a spus atunci că aveam o rezervă în Trezorerie de 3 miliarde de lei. Evident, aveam datorii mult mai mari. Acum bufferul este de 6 miliarde”, a garantat Ponta după ce Băsescu i-a reproșat săptămâna trecută tocmai lipsa rezervelor în buget și a cifrelor în mapă.
Intrat deschis în campanie împotriva „guvernării Băsescu” în dreptul căreia a trasat toate tăierile de salarii și creșteri de taxe, premierul a dat propriilor impozite o față umană: „Puteam să mărim acciza la 14 cenți la litru și să facem 0 km de autostradă”, a spus el, plecând însă înainte de a arăta cât din actuala supra-acciză s-a întors din bugetul național în infrastructură.
Zâmbitor, Ponta a explicat, în schimb, de ce taxa pe stâlp nu poate fidecât benefică: „A fost, până la urmă, ridicarea unei excepții”.
Miracolul investițiilor de cinci ori mai mici decât estimările. Și urmarea: „În 2014, sunt în creștere”
Politica veștilor bune ca strategie de comunicare asumată la Palatul Victoria s-a întors însă, de aceasta dată, împotriva premierului Ponta. În pledoaria sa pentru sustenabilitatea reducerii CAS la angajator, prim-ministrul a strecurat cifre care îi anulează propriile predicții optimiste făcute în urmă cu un an, la aceeași masă, tot într-o prezentare Power Point.
În iulie 2013, Victor Ponta anunța un Plan național de investiții atrase în valoare de 10 miliarde de euro numai pentru anul respectiv. Douăsprezece luni mai târziu, premierul vine cu cifra oficială realizată: 2,64 miliarde de euro, comparabilă cu cea din 2010 – 2,2 miliarde și 2012 – 2,14 miliarde.
Partea bună, a insistat însă Ponta, există: „Investițiile străine directe au continuat să crească din 2012. Și pe primele luni ale anului 2014 sunt în creștere față de 2013. Sunt investiții în economia reală, în producție, în servicii”.
Când să explice însă diferența de la 10 la 2 miliarde de euro, premierul s-a ridicat de la masă. „De aicea, intrăm în polemici”, a explicat el din mers.
În urmă, strategul-sociolog Mirel Palada a rămas să poarte cuvântul guvernamental în glume la urechea ziariștilor: „Ei, ce mai spuneți acum, antiguvernamentalilor?”
PREZENTAREA INTEGRALĂ A PREMIERULUI PENTRU SUSȚINEREA REDUCERII CAS