Premierul Viorica Dăncilă a prezentat PRIORITĂȚILE mandatului României la Președinția Consiliului UE
Urmăriți aici discursurile din Parlamentul European:
Premierul Viorica Dăncilă a declarat în Parlamentul European, că toate măsurile luate de forurile UE trebuie să se raporteze la cetățenii statelor membre, iar viziunea României se concentrează în jurul ideii de coeziune, inclusiv reducerea decalajelor între state.
„Europa a știut întotdeauna să depășească obstacolele, să renască după episoade mai puțin faste. Astăzi ne aflăm din nou într-un moment complex al procesului de construcție europeană, dar orice situație de acest gen poate fi transformată într-o nouă oportunitate, un nou început. În vizunea mea, exercitarea președinției rotative în următoarele șase luni nu e una doar formală. Cred că e important să arătăm cetățenilor UE că instituțiile europene lucrează pentru ei și că mai ales produc rezultate care le îmbunătățesc viața și perspectivele de viitor,” a declarat Viorica Dăncilă.
„Sunt constientă că prima etapă a președinției va fi redusă ca timp și ca proces decizional. De aceea mizez pe ajutorul dvs pentru a rezolva cât mai multe dosare și să răspundem provocărilor viitorului european. Viziunea noastră e structurată în jurul ideei de coeziune în toate domeniile. Coeziune politică, economică și teritorială, în vederea reducerii decalajelor între state, coeziune socială, importantă prin prisma celor patru priorități ale pieții interne”, a mai spus premierul.
„Al patrulea pilon pe care se va desfășura președinția României va fi Europa valorilor comune. Altfel spus, pentru a stimula coeziunea politică europeană ne propunem să promovăm intens principiile și valorilor ce ne unesc. Totodată, trebuie să combatem cu fermitate o serie de probleme cu care se confruntă încă societățile din cadrul Uniunii, cum ar fi rasismul, intoleranța, xenofobia, populismul, antisemitismul sau discursul bazat pe ură. Ne dorim o Uniune mai democratică, deci vom promova egalitatea de tratament la care aspiră toate statele membre și toți cetățenii europeni. Acest aspect este esențial pentru încrederea cetățenilor față de proiectul european,” a declarat premierul Viorica Dăncilă.
„Vă spun acest lucru din perspectiva cetățenilor români pe care îi reprezint în calitate de prim-ministru și care, în pofida atașamentului lor foarte puternic față de Uniune, resimt un tratament inegal față de România, în special atunci când țara noastră este criticată pentru aspecte care sunt firești în alte state membre sau când României i se impun anumite condiționalități care nu există în alte state ale Uniunii. Românii resimt inechitate când văd că țara lor este ținută în afara spațiului Schengen și vreau să mulțumesc cu această ocazie domnului președinte Jean-Claude Juncker și domnului președinte Antonio Tajani pentru susținerea totală pe care ne-o oferă pentru aderarea la Spațiul Schengen,” a mai spus premeierul.
„V-am dat aceste exemple din țara mea pentru a se înțelege că anumite decizii care se iau la nivel european în privința unor state membre se răsfrâng în final la nivelul cetățenilor din acele state și determină într-un sens sau altul încrederea pe care aceștia o au față de Uniune. Deci tot timpul când luăm decizii, trebuie să ne gândim la cetățenii din statele membre vizate de hotărârile noastre și trebuie să eliminăm orice formă de tratament diferențiat, astfel încât să consolidăm valorile comune ale Uniunii,” a afirmat Viorica Dăncilă, în Parlamentul European.
Premierul Viorica Dăncilă a prezentat în plenul Parlamentului European, prioritățile pe care le are în vedere România în timpul mandatului său la Președinția rotativă a UE.
„Înțelegem pe deplin oportunitatea pe care o avem de a fi văzuți acționând împreună pentru România, dar și pentru UE. Suntem pregătiți, atât la nivel tehnic, cât și la nivel politic,” a declarat Viorica Dăncilă, miercurea trecută, la începutul ședinței de Guvern.
Premierul a ajuns încă de ieri la Strasbourg, în fruntea unei delegații din care face parte ministrul Afacerilor Interne Carmen Dan, ministrul Fondurilor Europene Rovana Plumb, ministrul de Externe Teodor Meleșcanu, ministrul Finanțelor Eugen Teodorovici, ministrul Muncii Marius-Constantin Budăi și ministrul delegat pentru Afaceri Europene George Ciamba.
Aseară, șeful Executivului a participat la o cină oficială oferită luni seară de președintele PE, Antonio Tajani.
Premierul Dăncilă a reiterat angajamentul României de a fi un partener de încredere în procesul decizional la nivelul Uniunii Europene pe durata exercitării de către țara noastră a Președinției Consiliului UE și ar dori să avanseze cât mai multe dintre dosarele legislative în prima parte a mandatului de 6 luni. Dăncilă i-a asigurat pe oficialii europeni de toată deschiderea Guvernului către o cooperare instituțională susținută, pentru a consolida UE.
„În alocuțiunea sa, președintele Parlamentului European, Antonio Tajani a urat succes Președinției României a Consiliului UE, prima președinție de la aderare, și a exprimat deschiderea sa și a Parlamentului European pentru a lucra și coopera strâns, în vederea închiderii dosarelor legislative,”,potrivit unui comunicat al Guvernului.
La cina oficială au mai participat vicepreședintele PE, Ioan-Mircea Pascu, secretarul general al PE Klaus Welle, președintele grupului S&D, Udo Bullman, vicepreședintele grupului PPE, Marian Jean Marinescu, vicepreședintele grupului ECR, Olaf Henckel, vicepreședintele grupului ALDE, Norica Nicolai, co-liderii delegației române în PPE, Adina-Ioana Vălean și Teodor Stolojan, liderul delegației române în S&D, Dan Nica, șeful de cabinet al președintelui, Antonio Tajani, Diego Vanga Fano si reprezentanți ai SGCONS.