Robert Cazanciuc, preşedintele interimar al Senatului, a calificat, vineri, drept „doar un joc politic” iniţiativa legislativă a parlamentarului USR Florina Presadă privind organizarea alegerilor locale de anul acesta în două zile, relatează Agerpres. Un amendament cu același conținut, semnat și de senatoarea USR, fusese respins în Senat, prima cameră a Parlamentului sesizată cu legea privind organizarea scrutinului pentru alegerea primarilor.
Social-democratul Robert Cazanciuc a criticat depunerea inițiativei de către senatoarea USR, pentru organizarea alegerilor locale din acest an pe parcursul a două zile.
„Ce a făcut USR-ul astăzi, pur şi simplu, este doar un joc politic pentru a ţine atenţia atrasă asupra dorinţei USR-ului de a participa de o manieră proprie la acest proces care este deja declanşat, calendarul este asumat”, a declarat Cazanciuc, pentru Agerpres, după şedinţa Biroului permanent al Senatului, în cadrul căreia a fost depusă propunerea legislativă a USR şi trimisă pentru avize la comisiile de specialitate.
Președintele interimar al Senatului a precizat că trebuie avută o discuţie de principiu pe această temă, însă după ce se încheie actualul ciclu electoral.
„Cred că discuţia de principiu merită făcută, dar este târziu în momentul de faţă, noi suntem deja într-un calendar asumat pentru alegeri. De altfel, au mai fost propuneri legate de alegerile locale sau parlamentare şi cred că ele trebuie toate adunate şi, după ce se închide acest ciclu electoral de locale şi parlamentare, putem să ne aşezăm în jurul mesei şi să discutăm de un cod electoral”, a explicat senatorul PSD.
Conform iniţiativei depuse vineri de senatoarea USR, alegerile ar urma să aibă loc sâmbătă, 26 septembrie 2020 şi duminică, 27 septembrie 2020, între orele 7:00 – 21:00.
Senatoarea a invocat rezultatele unui sondaj recent. „Avem nevoie de toate aceste lucruri cât mai curând pentru un vot în siguranţă pe 27 septembrie. Sunt lucruri pe care şi le doresc şi românii, aşa cum arată un sondaj recent. 63% dintre simpatizanţii tuturor partidelor şi-au exprimat interesul pentru mai multe zile de vot pentru securizarea procesului de vot în pandemie, iar 82% dintre românii cu drept de vot cer creşterea numărului secţiilor de votare, aproximativ 75% dintre simpatizanţii tuturor partidelor exprimându-şi această preferinţă”, transmite senatoarea USR Florina Presadă.
Conform parlamentarului USR, în condiţiile în care votarea s-ar realiza doar într-o singură zi, procesul de votare ar fi serios îngreunat şi întârziat ca urmare a măsurilor de distanţare socială atât în interiorul secţiei cât şi în afara ei.
Aceleași argumente au fost aduse de senatoarea Florina Presadă la amendamentul cu același conținut depus, împreună cu senatorul USR George Edward Dircă, la proiectul de lege pentru organziarea alegerilor locale, în momentul când a fost dezbătut de Senat, prima cameră sesizată. Amendamentul a fost atunci respins, înainte de a ajunge în plen și, implicit, la Camera Deputaților, în calitate de for decizional.
Deputații au votat în 16 iulie ca alegerile locale să se deruleze în 27 septembrie, iar legea a fost deja promulgată de peședintele Klaus Iohannis.
Camera Deputaților a votat proiectul inițiat de UDMR, respângându-l pe cel al Guvernului, cu 253 de voturi pentru, 2 contra și 36 de abțineri.
Dezbaterea asupra legii a venit după ce Parlamentul a aprobat ca mandatul aleșilor locali să fie prelungit până la 1 noiembrie. Mai mult, AEP a atrăgea atenția atunci că actul normativ este imperativ să fie adoptat până cel târziu în data de 29 iului pentru a fi respectate prevederile legale. AEP amintea că, potrivit modificărilor aduse Legii 115/2015, data alegerilor pentru autoritățile administrației publice locale din anul 2020 se stabilește prin lege organică, cu cel puțin 60 de zile înaintea votării.
În contextul creșterii numărului de noi cazuri de infecție cu noul coronavirus, premierul a declarat, joi, că este, totuși, prematur, din punctul său de vedere, să decidă o posibilă amânare a alegerilor, dar se va face o evaluare profesionistă a riscului epidemiologic.