Prima pagină » Știri politice » EXCLUSIV | Călin Popescu Tăriceanu, șeful ALDE la Gândul LIVE: „Spectacolul mediatic cu cătușe în cazul Beuran nu e normal / Iohannis adâncește criza / Orban, în postură de păcălici”

EXCLUSIV | Călin Popescu Tăriceanu, șeful ALDE la Gândul LIVE: „Spectacolul mediatic cu cătușe în cazul Beuran nu e normal / Iohannis adâncește criza / Orban, în postură de păcălici”

EXCLUSIV | Călin Popescu Tăriceanu, șeful ALDE la Gândul LIVE: „Spectacolul mediatic cu cătușe în cazul Beuran nu e normal / Iohannis adâncește criza / Orban, în postură de păcălici”

Emma Zeicescu l-a avut ca invitat în ediția Gândul LIVE de vineri, 14 februarie, pe președintele Partidului Alianța Liberalilor și Democraților (ALDE), Călin Popescu Tăriceanu. Fostul premier liberal a comentat cazul reținerii medicului Mircea Beuran și a spus că „expunerea publică”, înainte ca o instanță să se pronunțe, nu e normală, fiind o practică veche în România și reprobabilă.

Liderul ALDE a vorbit la Gândul LIVE și despre criza politică din aceste zile, dar și despre deciziile pe care le va lua în perioada următoare.

A fost dezbătut și subiectul alegerilor anticipate, dar și eventualele alianțe pe care ALDE le are în vedere în perspectiva alegerilor locale. Tăriceanu a lansat acuzații dure la adresa premierului demis Ludovic Orban, criticând strategia președintelui Iohannis.

Principalele declarații ale lui Călin Popescu Tăriceanu la Gândul LIVE au fost prezentate în LIVE TEXT aici:

Despre reținerea medicului Mircea Beuran

Nu am urmărit nici aseară, nici astăzi. Dar un lucru trebuie spus. Este o acuzație despre care nu știm cât de fondată este, însă spectacolul mediatic cu un profesor universitar cu cătușe la mână, fără să existe o minimă protecție a persoanei care este Mircea Beuran, nu este normală. Induce ideea în public că persoana este deja vinovată, nu e normal. Este o practică reprobabilă, este a nu știu câta oară când ridic această problemă.

Se poate ajunge ca în instanță să se spună că nu sunt suficiente probe care să susțină acuzația, ce facem atunci? Nu putem să acceptăm că prezumția de nevinovăție nu există și că oricine e acuzat este automat vinovat. Expunerea publică înainte ca o instanță să se pronunțe nu e normală.

E posibil să se ajungă în instanță și să se vadă că lucrurile nu stau chiar așa. Expunerea în această postură creează imaginea unei vinovății. În cazul în care e nevinovat, are de suferit și profesional și din punctul de vedere al imaginii, și din punctul de vedere al familiei.

Despre cazul copilului mort după anestezie

Ce s-a întâmplat la Pitești este o tragedie uriașă, un accident grav, am toată compasiunea pentru părinții copilului care a decedat. Acest accident nu poate să ducă la acuzarea întregului sistem privat. Nu aș blama sistemul de sănătate privat, pentru că oferă un set de servicii complementare care este binevenit. Sistemul public nu face față singur.

În afara sistemului privat, trebuie să rămână însă și un sistem public de sănătate, care să fie finanțat corespunzător și care să asigure servicile de bază pentru cea mai mare parte a populației. Pentru că nu toți cetățenii își permit să meargă la privat. Accidentul de la Pitești trebuie investigat, trase concluziile și aplicate măsurile care se impun, dar nu trebuie blamat tot sistemul privat de sănătate. Sistemul de sănătate a făcut progrese mari în ultimii ani.

Despre Ordonanța pe sănătate

Cetățeanul trebuie să aibă la dispoziție opțiunile proprii, de a merge în privat sau la stat. Dar asta nu trebuie să ducă la scăderea finanțării sistemului public. Pentru că diferă costurile din sistemul public de cele din sistemul privat. O operație care se decontează în public cu 5.000 lei, iar în privat cu 15.000 lei îl ajută pe privat să trăiască, dar privează de resurse sistemul public care trebuie să asigură îngrijirile ede sănătate pentru cei mulți.

Problema pe care o văd eu. Tu ca medic din privat vii și dai niște OUG-uri care ridică suspiciuni că ești în conflict de interese. Nimeni nu sesizează, Guvernul, premierul, că nu e normal să lași ca această situație de conflict de interese să dureze. Premierul ar trebui să regleze asta. Toată lumea va spune că reglementezi în folos propriu. Poate nu e așa. Am văzut și emailul nefericit că proiectul de OUG a fost redactat de o entitate din afara ministerului. Cine sunt? putem să bănuim.

Despre ministrul Victor Costache

Sunt două lucruri, poate că ministrul Costache e un medic foarte bun, dar nu e ochestiune de medicină aici. Cei mai buni miniștri ai Sănătății nu sunt și cei mai buni medici. Trebuie să ai calități manageriale, administrative și o experiență politică. Ministrul nu are nimic din toate astea.

E evident că nu are pic de experiență politică, experiență administrativă și calcă din gafă în gafă. La un moment dat, prim-ministru trebuie să ia o măsură. Eu nu l-ași fi păstrat pe listă pentru cabinetul Orban2. Ludovic Orban vrea să-și apere echipa și să nu arate că a făcut alegeri greșite. Nu poți fi un ministru performant fără minim de experiență politică și în administrație publică sau privată. Suita de gafe pe care le fac miniștrii din cabinetul Orban o să continue pentru nu sunt mulți care să îndeplinească aceste două condiții.

Despre criza politică

Nu vom vota Guvernul Orban 2. Suntem într-o situație în care cuvântul ridicol e prea puțin. Avem un președinte care își dorește alegeri anticipate și care numește un ministru ca să nu obțină voturile în Parlament. Este un inedit absolut.

Președintele, prin rolul pe care îl are definit în Constituție, este cel care rezolvă crizele, nu cel care le adâncește. Iohannis adâncește această criză, pentru că PNL nu-și va vota propriul ministru.
Nu mai vorbesc de penibilul posturii premierului care este numit ca să fie căzut, să fie trântit. Este o umilință pentru el ca persoană. Este apoi un gest ofensator pentru Parlament. Raporturile nu se creează în acest fel. Parlamentul vine și îți dă un vot de încredere sau neîncredere, dar când propriul partid nu îți dă votul, cum să te mai aștepți să primești un vot de încredere?

Este problema unei anormalități grave, președintele face o nominalizare care nu duce la rezolvarea crizei, iar premierul acceptă această complicitate care este umilitoare. Aparent Orban știe o parte din plan, dar acceptă să se pună în această postură de păcălici. Nu știe ce urmează, sau știe că nu va mai fi nominalizat după alegerile generale. Nu sunt multe persoane care să accepte o astfel de postură umilitoare.

Eu nu am mai auzit așa ceva. El spune de la început: Accept să fiu premier ca să pic, doar că președintele mă folosește în acest scop. Orban nu a fost adeptul anticipatelor. Dar probabil presiunile venite dinspre Cotroceni și din propriul partid…. El are experiență și trebuia să evite să pice în aceste capcane.

Despre cele 25 de Ordonanțe date într-o singură zi

Dincolo de această dispută politică regretabilă, pe care nu o vedem în alte țări, nu vezi în Franța acest spectacol absolut jenant în public., se prefigurează acumularea puterii într-un singur pol. Am început cu cazul medicului Beuran și vorbim de corupția cu plicuri de bani, dar este la fel de gravă și corupția prin beția de putere.
Tu ca premier vii și sfidezi Parlamentul șidai într- seară 25 OUG, în disprețul Parlamentului. În acel moment rolul Parlamentului dispare. Și vii cu un lucru foarte grav: ordonanța pe alegeri.

Despre Ordonanța pe alegerile anticipate

Cu Ordonanța pe alegerile anticipate încurajezi turismul electoral și elimini voturile a 15-20% dintre cetățeni. Ordonanța pe alegerile anticipate este făcută în așa fel încât să îndepărteze partidele mai mici, procentele se vor redistribui partidelor mari. Cu alte cuvinte, 15-20% din populație votează, voturile nu se duc spre cei votați, ci se redistribuie. Este o viciere gravă a democrației, nu pot fi de acord cu așa ceva.

Ieri auzisem că nu mai publică această Ordonanță, dar azi aud că vrea să o publice, e clar că Orban vrea să forțeze anticipatele. Anticipatele trebuie să rezolve o criză, nu să creeze o criză. Eu sunt împotriva anticipatelor, am explicat de mai multe ori de ce. Câștigul va fi de maxim trei zile, anul trecut în toamnă făcea sens. Dacă această ordonanță va intra în vigoare ea va reintroduce turismul electoral, mărind posibilitățile de vot multiplu și, în final, de fraudare a alegerilor.

Despre atingerea pragului de intrare în Parlament

Procentul de 4 și ceva de la europarlamentare creează o anumită percepție, este oricum un rezultat prost. Dar am urmărit mai multe sondaje cu privire la evoluție și pot să spun că în noiembrie am atins fundul sacului, acum în ultmul sondaj CURS am ajuns la 8 procente pe București.

Din discuțiile pe care le avem, nici cei de la Pro România nu stau liniștiți, nu au garanție că intră în Parlament. Nimeni în afara PNL și PSD nu are garanția unui rezultat.
Există tatonări între partidele cu risc pentru intrarea în următorul Parlament. Să analizăm expresia apartidele prăfuite. Oamenii noi reprezintă o garanție și pentru mai bine? Nu neapărat, trebuie să îndeplinim condiții suplimentare.

Despre alianța cu Pro România

Despre alianțe… Nu știu, discutăm cu toate forțele politice. Duminică merg la conferința Pro România, am fost invitat de Victor Ponta. Nu ar fi ciudată o alianță cu Pro România, anul trecut am agreat ambele partide să-l susținem pe Mircea Diaconu, ne-am înțeles bine când am colaborat cu Ponta și când era prim-ministr. Este interesant ce rezultate ar avea un tandem de doi foști premieri cu rezultate foarte bune. Nu suntem obligați să ne raliem cuiva. Sigur putem să ne întâlnim în anumite poziții.

 

Tăriceanu cere retragerea OUG-ului privind alegerile anticipate

Călin Popescu Tăriceanu îi cere premierului Ludovic Orban să retragă ordonanța de urgență privind alegerile anticipate, spunând că actul normativ este ”o palmă dată democrației”, pentru că permite turismul electoral și fraudarea scrutinului.

Tăriceanu insistă că, atâta vreme cât actul normativ nu a fost publicat în Montorul Oficial, premierul ar trebui să retragă imediat OUG.

”Prin actuala ordonanță, Guvernul Orban face exact contrariul a ceea ce făcea PNL-ul al cărui președinte eram. Dacă această ordonanță va intra în vigoare ea va reintroduce turismul electoral, mărind posibilitățile de vot multiplu și, în final, de fraudare a alegerilor. Chiar dacă sistemul STS ar fi în totalitate sigur (bună glumă!) tot am fi în situația total anormală ca un parlamentar din Cluj să fie ales de cetățeni cu domiciliul în Teleorman sau Dolj, în vreme ce parlamentarii din București sau Constanța ar putea fi aleși de cetățeni din Satu Mare sau Suceava”, explică Tăriceanu, într-o postare pe Facebook.

În opinia lui Tăriceanu, această modificare nu este o încurajare a prezenței la vot, ci o mașinărie de fraudare a alegerilor.

„Nu știu ce să cred. Ori partidul de guvernământ se pregătește de o mare fraudă electorală, ori guvernul Orban face tot ce poate să enerveze toți actorii politici ca să fie sigur că pe 24 februarie va pleca acasă”, a scris Tăriceanu pe Facebook.

În ediția Gândul LIVE de ieri, invitatul Emmei Zeicescu a fost Victor Ponta, președintele Pro România. Ponta a declarat că Ludovic Orban nu va fi premier și după alegerile anticipate, ci Klaus Iohannis va numi pe altcineva. 

„Ludovic Orban este o catastrofă administrativă, iar după alegeri nu mai poți să dai vina pe PSD”, a declarat Victor Ponta, joi, la Gândul LIVE.

În startul emisiunii, fostul premier a criticat în termeni duri Ordonanța pe sănătate adoptată de Guvernul Orban în ultima ședință de guvern.

Vezi EMISIUNEA INTEGRALĂ aici

Victor Ponta la Gandul LIVE

Citește și