Prima pagină » Știri politice » Președintele Băsescu cere demiterea ministrului Corlățean

Președintele Băsescu cere demiterea ministrului Corlățean

Președintele Băsescu cere demiterea ministrului Corlățean
Președintele Traian Băsescu a declarat, sâmbătă, că se impune demisia ministrului de Externe, Titus Corlățean, ca urmare a dezinformării lansate de ministru în spațiul public, după care este ilegală organizarea de noi secții de votare în străinătate.

„Președintele Traian Băsescu a luat notă de dezinformarea pe care ministrul Afacerilor Externe, domnul Titus Corlățean, a lansat-o în spațiul public prin declarația de presă de vineri, 7 noiembrie a.c., în care a afirmat că legal nu poate mări numărul de secții de votare din străinătate, deși BEC a dat o astfel de aprobare prin Hotărârea nr. 4H/4.11.2014 publicată ca atare în Monitorul Oficial”, se menționează într-un comunicat al Administrației Prezidențiale.

Potrivit sursei citate, „în condițiile în care ministrul Afacerilor Externe, Titus Corlățean a dezinformat într-o declarație de presă, dorind în acest fel să împiedice dreptul constituțional al cetățenilor români din străinătate de a vota, președintele Traian Băsescu consideră că se impune demiterea imediată a acestuia”.

„De asemenea, președinte Traian Băsescu consideră necesar luarea măsurilor care se impun pentru ca toți românii aflați în străinătate să poată vota”, se mai arată în comunicat.

Băsescu a mai cerut demisia miniștrilor Corlășean și Stanoevici pe 2 noiembrie, din cauza organizării defectuoase a alegerilor în secțiile de votare din străinătate.

MAE a anunțat, sâmbătă, că se află ” într-un proces de evaluare, privind atribuțiile ce îi revin în baza legii 370/2004 și a hotărârilor BEC”, după ce BEC a ținut să precizeze că nu există impedimente legale pentru organizarea unor noi secții de votare în străinătate.

Organizarea și numerotarea secțiilor de votare din străinătate este de competența exclusivă a MAE, BEC neavând atribuții legale referitoare la aceste activități, se spune într-un comunicat remis MEDIAFAX și în care se precizează că nu există impedimente legale pentru organizarea de noi secții.

BEC invocă Legea 370/2014 și precizează că în interpretarea sa, cuprinsă într-o decizie proprie, nu există un „impediment legal” referitor la organizarea de noi secții de votare în străinătate”, așa cum a invocat MAE „în contextul discutării celor mai eficiente măsuri pentru organizarea turului doi de scrutin”.

Ministrul de Externe, Titus Corlățean a fost întrebat, vineri, despre suplimentarea secțiilor de votare în străinătate, susținând că BEC a adoptat o hotărâre „care nu confirmă existența unei baze juridice, potrivit legii (…) și nu permite înființarea de noi secții”.

Corlățean a susținut că, pentru înființarea de noi secții de votare, este necesară o întreaga procedură, care cuprinde solicitarea aprobării autorităților din statul care acreditează, dar și chestiuni de ordin logistic, practic, personal, securizarea sediului.

„Nu putem bulversa oamenii cu câteva zile înainte de vot, din acest punct de vedere, dar printr-o mai bună organizare și o utlizare la maximu, a capacității logistice evident va crește numărului celor care doresc să voteze”, a justificat ministrul de Externe.

 

 

Citește și