Președintele CC: „Am câine lup, este în grevă de trei zile și mă amenință. Am fost mușcat de o oaie”
Președintele CC, Augustin Zegrean, a declarat miercuri, referitor la sesizarea de neconstituționalitate a Legii privind câinii maidanezi, că practic este aceeași lege pentru care judecătorii au mai dat o decizie, dar parlamentarii au revenit cu o nouă sesizare, arătând că „ăsta e jocul legislativ”.
„Este practic aceeași lege care a mai fost la noi, noi am dat atunci o decizie, ei au revenit la noi, ăsta e jocul legislativ”, a spus Augustin Zegrean, la intrarea în sediul Curții Constituționale din Palatul Parlamentului.
Întrebat dacă susține eutanasierea și dacă are câine, Augustin Zegrean a răspuns ironic: ” Am câine lup, este în grevă de trei zile, a aflat ce se întâmplă și mă amenință”.
Întrebat dacă a fost mușcat vreodată de un câine, Zegrean a spus că a fost mușcat „de o oaie”.
Președintele CC a mai spus, întrebat dacă legea ar putea fi declarată neconstituțională, că va fi anunțată decizia la ora 14.00.
Curtea Constituțională ia în discuție miercuri sesizarea în cazul Legii privind câinii fără stăpân, adoptată de Camera Deputaților în 10 septembrie, care stabilește, printre altele, un termen de 14 zile în care câinii sunt ținuți în adăposturi, iar dacă aceștia nu sunt revendicați sau adoptați, să poată fi eutanasiați, edilii având posibilitatea să amâne eutanasierea.
Un grup de 30 de parlamentari din toate grupurile politice, cu excepția UDMR, a atacat la Curtea Constituțională legea prin care a fost modificată și completată Ordonanța de urgență 155/2001 privind aprobarea programului de gestionare a câinilor.
Cei 30 de parlamentari susțin, în sesizarea transmisă Curții Constituționale, că actul normativ nu conduce la împiedicarea înmulțirii și proliferării câinilor fără stăpân, ci traumatizează societatea civilă, „demers care nu este de natură a traduce drepturile fundamentale ale omului în România”.
Parlamentarii semnatari solicită Curții să supună Legea de modificare și completare a Ordonanței de urgență 155/2011 controlului de constituționalitate, astfel încât aceasta să fie trimisă, spre o nouă examinare, Parlamentului.
Potrivit contestatarilor, forma în care actul normativ a fost adoptat de Camera Deputaților, care este Cameră decizională, în urma deciziei de neconstituționalitate luată anterior, diferă fundamental, atât în ceea ce priveste concepția, cât si în ceea ce privește conținutul, de cea adoptată de Senat – sunt stabilite termene de revendicare, respectiv adopție a câinilor fără stăpân mult mai scurte, sunt stabilite condiții mult mai drastice de eutanasiere, este exclusă posibilitatea returnării câinilor fără stăpân, sunt excluse organizațiile neguvernamentale într-o etapă importantă și sensibilă a programului de gestionare a câinilor fără stăpân, respectiv eutanasia.
De asemenea, semnatarii invocă și neconstituționalitatea Ordonanței de urgență 155/2001, care este modificată prin proiectul de lege.
În documentul citat se mai arată că anumite articole din lege încalcă prevederile constituționale referitoare la respectarea tratatelor internaționale în materie.
„Facem în primul rând observația că problema eutanasiei câinilor fără stăpân și condițiilor în care este dispusă aceasta este principala problemă a legii. Eutanasia este o măsură extremă, care contravine prevederilor drepturilor animalelor recunoscute de instrumente internaționale, reglementări comunitare cu caracter obligatoriu. Legea de gestionare prevede soluția eutanasiei, care se poate aplica curent, în masă, animalelor fără stăpân, deși ar fi trebuit să fie aplicată numai în anumite condiții limitative și stricte, cu caracter excepțional”, susțin cei 30 de parlamentari.
Ei fac referire în acest sens, la o decizie anterioară a CC potrivit căreia eutanasia prevăzută de ordonanță trebuie aplicată cu respectarea Convenției europene pentru protecția animalelor de companie din 2003, ratificată de România în 2004 și intrată în vigoare în anul 2005.
Senatorii și deputații semnatari arată că, potrivit Convenției, „atunci când o parte estimează că numărul de animale fără stăpân constituie pentru ea o problemă, ea trebuie să ia măsurile legislative și/sau administrative necesare pentru reducerea numărului acestora prin metode care nu cauzează dureri, suferințe sau temeri evitabile”.
În document se mai arată că, fără a se transforma într-un legislator pozitiv, Curtea poate aprecia, din punctul de vedere al necesității eutanasiei, dacă prevederile legale menționate sunt contrare principiului constituțional al proporționalității, măsura legiferată nefiind proporțională cu situația care a determinat-o.
Ei mai invocă decizia anterioară a Curții, potrivit căreia legiuitorul era obligat să stabilească o ordine de prioritate cu privire la soluțiile privind gestionarea câinilor fără stăpân, judecătorii constituționali apreciind că soluția eutanasierii câinilor fără stăpân poate fi aplicată doar în ultimă instanță, respectiv numai atunci când toate celelalte soluții au fost aplicate în mod corespunzător dar nu și-au atins scopul de a limita sau eradica acest fenomen.
Contestatarii fac, de asemenea, referire la aceeași decizie a Curții, care statua că prin folosirea unei tehnici legislative inadecvate legiuitorul a adus atingere în final demnității umane, valoare supremă prevăzută în Constituție.
„Se poate astfel cu ușurință observa că legea criticată a fost adoptată pentru a doua oară de legiuitor cu sfidarea completă a drepturilor constituționale precum și a Deciziei Curții Constituționale nr.1/11.01.2012, pe care legiutorul este obligat să o respecte întru totul”, arată semnatarii.
Președintele Traian Băsescu declara în 16 septembrie că va promulga „fără rețineri” legea privind eutanasierea câinilor maidanezi, în forma votată în Parlament, precizând că așteaptă decizia Curții Constituționale.
„În forma în care a trecut prin Parlament o promulg fără rețineri. Este ceea ce eu cred că trebuie să se întâmple. După ce ajunge populația canină la o dimensiune rezonabilă se poate gândi și alt mod, dar acum este un pericol pentru copii, pentru bătrâni, pentru oameni în general”, a spus președintele Traian Băsescu.
Câteva zeci de persoane care se opun eutanasierii câinilor maidanezi protestează, miercuri, în fața sediului Curții Constituționale, de la Palatul Parlamentului, manifestația având loc în timp ce judecătorii constituționali iau în discuție Legea privind câinii fără stăpân.
Manifestanții care s-au strâns la intrarea dinspre Calea 13 Septembrie în Palatul Parlamentului, unde este și sediul Curții Constituționale, cer judecătorilor să declare neconstituțională Legea privind câinii fără stăpân.
După adoptarea legii au fost organizate mai multe proteste, atât de către persoane care cer rezolvarea problemei câinilor maidanezi prin strângerea acestora de pe străzi, cât și de cei care se opun eutanasierii maidanezilor.