Prima pagină » Știri politice » Președintele CJ Prahova, Mircea Cosma, rămâne în libertate, sub control judiciar, a decis ICCJ

Președintele CJ Prahova, Mircea Cosma, rămâne în libertate, sub control judiciar, a decis ICCJ

Președintele CJ Prahova, Mircea Cosma, rămâne în libertate, sub control judiciar, a decis ICCJ
Decizie definitivă în cazul Mircea Cosma: Președintele CJ Prahova rămâne în libertate

Președintele Consiliului Județean (CJ) Prahova, Mircea Cosma, va fi cercetat în continuare în libertate, sub control judiciar, a decis definitiv, marți, Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ), care a respins recursul procurorilor față de măsura preventivă.

În cazul lui Daniel Adrian Alixandrescu – director executiv al Direcției Patrimoniu din cadrul CJ Prahova -, instanța supremă a decis, de asemenea, menținerea măsurii preventive stabilite anterior, respectiv a arestului la domiciliu.

Decizia, luată de un complet de doi judecători ai instanței supreme, este definitivă.

În 12 februarie, instanța supremă a decis ca președintele Consiliului Județean (CJ) Prahova, Mircea Cosma, urmărit penal pentru trafic de influență, să fie cercetat în libertate, sub control judiciar.

Controlul judiciar este o măsură preventivă prevăzută de noul Cod de procedură penală, necesară pentru împiedicarea sustragerii inculpatului de la urmărirea penală.

În perioada în care se află sub control judiciar, Cosma trebuie să se prezinte la Direcția Națională Anticorupție sau la organul desemnat cu supravegherea, ori de câte ori este chemat, să informeze cu privire la schimbarea locuinței, să se prezinte la organul desemnat cu supravegherea conform programului întocmit de poliție și, să nu părăsească România fără încuviințarea prealabilă a procurorului, acesta având și interdicția de a deține sau folosi arme.

În cazul lui Daniel Adrian Alixandrescu, director executiv al Direcției Patrimoniu din cadrul CJ Prahova, judecătorii instanței supreme au stabilit ca măsură preventivă arestul la domiciliu, până în 13 martie.

Conform noului Cod de procedură penală, măsura arestului la domiciliu constă în obligația impusă inculpatului, pe o perioadă de cel mult 30 de zile, de a nu părăsi imobilul unde locuiește, fără permisiunea organului judiciar care a dispus măsura sau în fața căruia se află cauza și de a se supune unor restricții stabilite de acesta.

Pe durata arestului la domiciliu, inculpatul are obligația de a se prezenta în fața organului de urmărire penală, a judecătorului de drepturi și libertăți, a judecătorului de cameră preliminară sau a instanței de judecată ori de câte ori este chemat. El nu are voie să comunice cu persoana vătămată sau membrii de familie ai acesteia, cu alți participanți la comiterea infracțiunii, cu martorii ori experții, precum și cu orice alte persoane care nu locuiesc în mod obișnuit împreună cu el sau care nu se află în îngrijirea sa.

Procurorii DNA ceruseră arestarea preventivă a celor doi inculpați.

În perioada 11-14 februarie, Mircea Cosma a fost internat la Spitalul Județean de Urgență Ploiești. La judecarea propunerii de arestare, el a venit la sediul instanței supreme cu o perfuzie la mână și s-a întors la spital după expirarea ordonanței de reținere.

În dosarul în care a fost reținut Cosma, procurorii DNA au început urmărirea penală pentru trafic de influență și împotriva fiului acestuia, deputatul PSD Vlad Cosma, iar procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, Tiberiu Nițu, a transmis, marți, ministrului Justiției referatul DNA privindu-l pe Vlad Cosma pentru a cere încuviințarea arestării preventive a acestuia.

Vlad și Mircea Cosma sunt urmăriți penal pentru trafic de influență, fiind acuzați de DNA că ar fi cerut și primit peste 4,4 milioane de lei de la reprezentanții unor societăți comerciale, denunțători în cauză.

„Sumele de bani au fost pretinse în schimbul intervenției la factorii de decizie din cadrul Consiliului Județean Prahova, pe lângă care cei doi aveau influență, respectiv președintele CJ Prahova, Cosma Mircea (tatăl inculpatului Cosma Vlad Alexandru), astfel încât societățile respective să obțină de la instituția publică lucrări și servicii curente supraevaluate, de întreținere a drumurilor publice sau a drumurilor județene pe timp de iarnă, dar și decontarea, cu prioritate, a unor lucrări deja efectuate în temeiul unor contracte anterioare. Contractele erau supraevaluate tocmai pentru a se asigura sumele reprezentând «comisioanele» conform înțelegerilor cu cei doi inculpați”, susțin procurorii DNA.

Camera Deputaților a respins luni, prin vot secret, ridicarea imunității deputatului PSD Vlad Cosma, urmare a unei cereri referitoare la încuviințarea arestării preventive.

Mircea Cosma, în vârstă de 68 de ani, se află la al treilea mandat de președinte al Consiliului Județean Prahova. El a deținut această funcție în perioada 2000 – 2004, fiind ales atunci de membrii Consiliului Județean în urma înțelegerilor politice. În mandatul 2004 – 2008, când președinte al CJ Prahova a fost Florin Anghel, reprezentant al PC, Cosma a fost ales vicepreședinte al CJ Prahova, funcție din care a demisionat, rămânând consilier județean. După o perioadă în care nu s-a aflat în prim-planul politicii locale, în august 2009 Mircea Cosma a preluat conducerea organizației Prahova a PSD, înlăturându-l din această funcție pe fostul ministru de interne Marian Săniuță, care din momentul congresului în care Cosma a fost ales nu s-a mai implicat în activitatea PSD, ulterior demisionând din acest partid. La alegerile din 2012, Cosma a fost reales președinte al CJ Prahova.

De asemenea, Mircea Cosma este vicepreședinte al PSD la nivel național.

Citește și