Președintele CNSAS anunță că a început preluarea arhivei „Dunărea Operativ” de la SIE: „În trei luni putem avea toate documentele”

Președintele CNSAS anunță că a început preluarea arhivei Dunărea Operativ de la SIE: În trei luni putem avea toate documentele
Publicat: 12/11/2013, 08:05
Actualizat: 19/03/2015, 14:22

Transferul documentelor cu date despre operațiunile speciale ale ICE Dunărea, unitatea Securității prin care se desfășura înainte de 1989 tot exportul României, a început deja, întreaga arhivă urmând să ajungă la CNSAS în aproximativ trei luni, estimează președintele Colegiului CNSAS, Dragoș Petrescu.

„În acest moment s-a declanșat procesul. Urmează ca documentele să fie preluate de la SIE în perioada următoare. Încă nu au intrat în arhiva CNSAS, dar procedura a fost începută”, a explicat Dragoș Petrescu, contactat de gândul.

Transferul SIE – CNSAS se poate face în trei luni

Surse din instituție susțin că arhiva desecretizată de SIE la cererea președintelui Traian Băsescu, după refuzul premierului Victor Ponta de a semna în CSAT pe 1 octombrie o astfel de decizie, nu este foarte voluminoasă, din datele cunoscute până acum.

Președintele CNSAS a evitat să dea deocamnată detalii despre volumul documentelor sau despre conținutul lor, dar a precizat că acestea „vor intra la CNSAS într-un timp nu foarte îndelungat”. „Nu cred că va dura foarte mult, în general lucrurile merg destul de repede. În aproximativ trei luni cred că putem finaliza preluarea, putem avea toate documentele”, a adăugat Dragoș Petrescu.

După acest termen, la numele foștilor ofițeri de securitate care au lucrat la ICE Dunărea, dar și la date privind implicarea acestora în exporturi considerate controversate, vor avea acces toți cercetătorii acreditați de CNSAS.

Ce poate conține „ultima rămășiță de arhive ale fostei Securități

Numele ICE Dunărea a fost legat inclusiv de cel al fondatorului PC, Dan Voiculescu, care, din 1982 până la Revoluției a fost reprezentantul în România al firmei cipriote Crescent Commercial Maritime Ltd., care avea relații privilegiate cu Securitatea. De altfel, adjunctul ICE Dunărea, Constantin Rotaru a figurat după 1989 în conducerea GRIVCO, după ce a fost adjunct în SIE.

Surse apropiate Serviciului au explicat pentru gândul că problema desecretizării arhivei „Dunărea Operativ” nu s-a pus în ultimii ani, unul dintre motive fiind legat de numele ofițerilor acoperiți care apart în documente, o parte dintre ei preluați de SIE după 1989. Dosarul Dunărea Comercial pe de altă parte a fost desecretizat prima dată în 1999, în timpul mandatului președintelui Emil Constantinescu, blocat în 2000, tot la Cotroceni și transferat în timpul mandatului lui Traian Băsescu la Arhivele Naționale

Arhiva „Dunărea Operativ”, prezentată public de Băsescu ca fiind „ultima rămășiță de arhive ale fostei Securități”, ajunge la CNSAS pe o rută ocolitoare, după ce decizia de desecretizare s-a blocat în CSAT.

„În CSAT-ul din data 1 octombrie am inițiat o hotărâre a CSAT de desecretizare a ultimei părți a arhivei «Dunărea», așa-numita «Dunărea Operativ». Solicitarea a fost respinsă ca urmare a poziției domnului prim-ministru, care n-a fost de acord, deși arhivele fostei Securități vizează perioada până la Revoluție, nu după Revoluție. Am încercat pe urmă să obțin semnăturile membrilor CSAT pe o altă variantă, varianta în care un proiect de hotărâre se transmite miniștrilor membri ai CSAT; serviciile secrete au semnat-o, prim-ministrul n-a vrut s-o semneze și, implicit, nici ceilalți miniștri, a relatat președintele vineri.

Arhiva a fost însă desecretizată cu acordul serviciilor, mai exact cu acceptul SIE, condus în prezent de Teodor Meleșcanu. „Pe data de 30 octombrie, am transmis o adresă SIE și CNSAS – primului, să treacă la predarea arhivei «Dunărea Operativ», iar CNSAS-ului, informația că poate începe să preia arhiva «Dunărea Operativ». Am fost informat astăzi de SIE că sunt gata să înceapă predarea”, a adăugat Băsescu, precizând însă c㠄«Dunărea» nu este «Crescent», arhivele «Crescent» nu sunt în România”.

În aceeași intervenție, Băsescu a vorbit însă de faptul că personal a cerut președintelui Ciprului „deschiderea comisiei rogatorii între România și Cipru, pentru ca procurorii români și ofițerii investigatori să aibe acces la informații cu privire la mișcări de bani făcute de societăți înregistrate în Cipru de către cetățeni români”. În prezent, arhivele Crescent se află în Cipru.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un instalator austriac a găsit o comoară de 2,3 milioane de euro într-o locuință
Bianca Drăguşanu s-a dezlănţuit și… Gabi Bădălău a spus totul, după scandal: ordin de protecție?!...
FOTO. Ce imagini! Apariția decoltată şi transparentă a celei mai frumoase jurnaliste sportive din lume
Rusia, repetiție pentru un posibil atac nuclear. Ce sistem american poate distruge rachetele intercontinentale ale...
Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22...
Un bărbat a sunat la 112 să anunțe că un hoț i-a intrat în casă....
Putin a anunțat că Rusia a lovit Ucraina cu o nouă rachetă, cu nume de...
Răsturnare de situație! Silviu Prigoană nu ar avea un testament. Cine ar fi primit toată...
Data la care intră pensiile pe card în decembrie 2024. Ce se întâmplă cu cei...
România, lovită de un al doilea val de ninsori, ploi şi viscol de joi seara....
De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită"....
S-a vândut celebra banană lipită cu o bandă adezivă. Banalul fruct a fost cumpărat pentru...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Rovinieta NU se mai plătește înaintea efectuării călătoriei. Legea a intrat în vigoare
Guvernul anunţă prelungirea plafonării preţurilor la energie şi gaze pentru consumatorii vulnerabili
Află aici ADEVĂRUL! De ce pare totul PLAT dacă Pământul e rotund?
Apare o nouă taxă la bloc. O plăteşte toată lumea. Nu contează dacă te-ai debranșat...
Greșeala pe care o facem când gătim ciorbă. Niciodată nu ne-a trecut prin cap
Cod roșu de viscol în mai multe județe ale țării! În ce zone sunt așteptate...
"Tata, nu!" Ultima discuție pe care Igor Cuciuc a avut-o cu Andreea, chiar înainte de...
Șocul dimineții pentru Mădălin Ionescu! Câinele familiei a evadat din curte. Ce s-a întâmplat cu...
VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"
BANCUL ZILEI. Soacra către ginerele BULĂ: -Ce-o fi văzut fata mea la tine?
Copiii neandethalieni ar fi colecționat fosile la fel cum cei de azi colecționează abțibilduri