Ion Dumitrel a spus că, din punctul său de vedere, există probleme mult mai importante privind activitatea administrațiilor locale și județene, iar o lege privind limitarea mandatelor aleșilor locali demonstrează „cât de interesați sunt parlamentarii de viața românilor”.
„Parlamentarii noștri sunt foarte interesați de viața noastră a românilor, a modului cum sunt administrate comunitățile locale, fie că sunt mari sau mici. Sunt extraordinar de atenți la tot ce ne interesează sau la problemele noastre. Sunt convins că inițiativa lor este una foarte, foarte bună pentru români. Și cred că ar trebui să mai adauge de urgență încă un lucru în lege: inclusiv parlamentarii, așa cum este și în cazul președintelui României, să aibă doar două mandate. Eu cred că în cazul unor parlamentari și două mandate sunt enorm de multe”, a spus Ion Dumitrel.
Întrebat dacă crede că un număr mai mare de mandate ar duce la o scădere a randamentului alesului local, Ion Dumitrel a răspuns că, „din contră”, în orice domeniu experiența contează și se acumulează în timp.
El a spus că decizia privind activitatea unui ales trebuie să îi aparțină cetățeanului care poate decide cel mai bine prin vot dacă este mulțumit sau nu de activitatea celui care îl reprezintă.
„Dar, dacă este mai bine pentru români ca un ales local să aibă doar două mandate, nu am absolut nicio problemă. Sunt de acord să se limiteze la două mandate, inclusiv cele ale parlamentarilor, mai ales ăia care au fost aleși pe spatele primarilor, cum este și domnul Preda, cum este și domnul Udriște (n.r. – inițiatorii proiectului de lege privind limitarea mandatelor), care nici nu știu cum au ajuns parlamentari de-a lungul timpului. Îmi doresc să limiteze la două mandate, dar să se aplice și în cazul lor, în cazul parlamentarilor”, a mai spus Ion Dumitrel.
Aleșii locali, primarii, președinții de consilii județene și consilierii locali și județeni nu vor putea ocupa aceste funcții mai mult de două mandate succesive, conform unei inițiative legislative a deputaților PDL Cezar Preda și Gheorghe Udriște, aprobată tacit, miercuri, de Camera Deputaților.
Proiectul prevede că nicio persoană nu poate îndeplini succesiv funcția de primar, consilier local, consilier județean, președinte consiliu județean decât cel mult pentru două mandate.
Inițiatorii au considerat că după două mandate consecutive aleșii locali construiesc în jurul lor un sistem politic și instituțional local în care orice competiție electorală locală reală devine imposibilă și există situații concrete în care monopolul unei persoane sau a unui grup de persoane din jurul acesteia asupra resurselor unei comunități a dus la acuzațiile de nepotism, conflict de interese sau corupție.
Proiectul a fost adoptat tacit, deoarece termenul de dezbatere și vot final din 15 octombrie a fost depășit.
Camera Deputaților este prima cameră sesizată, Senatul este for decizional.