Președintele: de ce am semnat GRAȚIEREA, deși este vorba de fapte de corupție
„Astăzi am semnat un decret de grațiere pentru doamna Tiron Jana, născută în 1942 (…) Am grațiat o femeie care a săvârșit acte de corupție și a avut două condamnări pentru astfel de acte, una în 1992 și alta în 1997. Doamna lucra ca asistentă medicală și a promis unei alte persoane că o va ajuta să fie angajată ca secretar-dactilograf în spitalul din Vidra unde lucra dânsa. Fapta de corupție este legată de primirea a 35.00 de ROL, deci 35 de lei de astăzi, în care intră și bani și bunuri. Deci, valoarea totală a fraudei aceste femei este de 35 de lei”, a declarat, luni, președintele Traian Băsescu.
El a spus că femeia a fost condamnată prima dată la doi ani cu suspendare în 1992 și a doua oară la patru ani cu executare în 1997, dar nu a executat pedeapsa deoarece „certificatele de la dosar arată că a fost operată de neoplasm mamar, că are ciroză hepatică, abdomen operat, insuficiență cardiacă, diabet zaharat”.
„După 17 ani de la condamnare, pentru că a beneficiat de bani și bunuri în valoare de 35 de lei, ar trebui ca la vârsta de 72 de ani, cu o stare a sănătății precară, să intre în închisoare. Mi s-a părut că este un caz care, deși se referă la corupție, este unul din cazurile are pot face obiectul unei grațieri”, a mai spus Băsescu.
Președintele a precizat că a dat această explicație întrucât „va apărea decretul și presa va vedea că este vorba de acte de corupție”.
„Probabil neavând dosarele, nu va putea constata (presa) că-i vorba de 35 de lei, bani și bunuri, nu va putea observa că este într-o stare de sănătate extrem de gravă și n-aș vrea să fiu obiectul unor critici că am grațiat un corupt. De fapt, am grațiat un om extrem de bolnav, la vârsta de 72 de ani”, a explicat Traian Băsescu.
Jana Tiron, fostă asistentă șefă la Secția de Ginecologie a Spitatului comunal din Vidra, județul Vrancea, a fost condamnată în 1997 pentru trafic de influență, după ce, potrivit anchetatorilor, ar fi intervenit pe lângă directorul spitalului de la acea vreme să angajeze o nepoată la unitatea spitalicească unde lucra și ea, contra unei găini și a unei sume de bani. Femeia a fost condamnată la patru ani de închisoare, însă Jana Tiron nu a executat nicio zi de închisoare întrucât, propriei declarații, are mai multe boli grave, între care hepatită cu virus C, cancer, probleme cardiace și hernie de disc.
Femeia a mai declarat că patru ani a fost paralizată și că doi ani nu a putut merge deloc.
La ultima expertiză medicală, din vara anului trecut, comisia medicală a considerat că femeia de 72 de ani poate suporta regimul de detenție, deși se recunoaște în raport că este bolnavă. „Se constată o deteriorare a sănătății, patologia neoplasmică nu a recidivat și nu s-au evidențiat metastaze”, se arată în concluziile raportului de expertiză medicală.