Președintele interimar, Crin Antonescu: „Democrația se bazează pe participare și nu pe absență”

Publicat: 27 07. 2012, 19:14
Actualizat: 29 07. 2014, 19:20

Președintele interimar, Crin Antonescu,  a declarat că nimeni nu poate fi forțat să voteze sau să nu voteze la referendumul pentru demiterea președintelui Traian Băsescu, dar democrația se bazează pe participare și nu pe absență.

„Nu trebuie să uităm, asta este obligație de conștiință, că nimic durabil, trainic nu se așează în democrație decât prin participare, prin folosirea de câți mai mulți cetățeni a acestui drept. Democrația se bazează pe participare și nu pe absență”, a spus Antonescu.

El i-a îndemnat pe cei cu responsabilități în procesul electoral să-și „facă datoria în integralitate” și să respecte și să impună legea.

„Deși o campanie intensă, cu destulă tensiune publică, a fost o campanie care s-a desfășurat în termeni normali din punct de vedere democratic. România este un stat în care comportamentul democratic este matur, nu suntem cu nimic mai prejos decât colegii noștri din UE”, a subliniat președintele Crin Antonescu.

CELE MAI IMPORTANTE DECLARAȚII ALE PREȘEDINTELUI INTERIMAR CRIN ANTONESCU

♦ Deși o campanie intensă, cu destulă tensiune publică, a fost o campanie care s-a desfășurat în termeni normali din punct de vedere democratic.

♦ România este un stat în care comportamentul democratic este matur, nu suntem cu nimic mai prejos decât colegii noștri din UE.

♦ Cei care lucrează în instituții publice cu responsabilități în referendum, în procesul electoral, să-și facă datoria în integralitate datoria, să respecte și să impună legea.

♦ Dreptul de vot este unul din cele mai importante câștiguri pe care le-am dobândit cu toți. El apără direct sau indirect celelalte drepturi constituționale.

♦ Scopul unui referendum este de a afla care este voința națională, iar politicienii să se supună acestei voințe.

♦ Nimeni nu poate fi obligat, forțat să voteze, nimeni nu poate fi împiedicat să voteze. Și una și alta sunt aspru pedepsite de lege.

♦ Nu trebuie să uităm, asta este obligație de conștiință, că nimic durabil, trainic nu se așează în democrație decât prin participare, prin folosirea de câți mai mulți cetățeni a acestui drept. Democrația se bazează pe participare și nu pe absență.